Preizkus: 13-palčni MacBook Pro z zaslonom Retina

Preizkus: 13-palčni MacBook Pro z zaslonom Retina

0
David Praznik, 19. March 2013 v Novice z značkami macbook-pro, apple, retina-display, preizkus.

Applovo družino prenosnih računalnikov trenutno sestavljata MacBook Air in MacBook Pro. Prvi je kljub zavidljivim sposobnostim glede na dimenzije in težo, namenjen bolj enostavni uporabi. Pri drugem pa že od nekdaj oznaka Pro pomeni za profesionalno rabo ter za zahtevnejše uporabnike. Oba se na zunaj ponašata z odlično obliko aluminijastega unibody ohišja, katerega notranjost je v celoti izkoriščena in skrbno načrtovana. Prvi je v različnih konfiguracijah na voljo kot 11- in 13-palčni prenosni računalnik, drugi pa kot 13- in 15-palčni, z zaslonom Retina, klasičnim sijaj zaslonom ali mat.

Osebno nisem bil privrženec 13-palčnih prenosnikov, predvsem zaradi nižje resolucije, ki v praksi pomeni manjši delovni prostor oziroma manjšo delovno vidno površino. Kljub temu pa me je testirani 13-palčni MacBook Pro z zaslonom Retina, glede na majhnost in zmogljivost, presenetil na več nivojih.

Prvi je zaslon Retina. Čudovit je. Vse kar je pripravljeno v visoki resoluciji, je tako zelo ostro, da bi si to isto izkušnjo želel doživeti še na iMacu ali Applovem Displayu. Resolucijo zaslona lahko nastavimo na Best for Retina Display, lahko jo prilagodimo za lažje branje oziroma Large Text ali pa celo tako, da nam omogoči več prostora oziroma More Space in resolucijo 2560 × 1600 (60-palčni Full HD TV zaslon ima resolucijo 1920 × 1080). To slednje je kratkoročno priročno za oblikovalce, ki si lastijo 13-palčnika in z vidom nimajo težav. Hiter zagon aplikacij, hitro zapisljivost podatkov na trdi disk in zelo hiter zagon sistema omogoča SSD Flash trdi disk kapacitete 128 GB. Na slab zvok občutljivi uporabniki se bodo razveselili posodobljenih zvočnikov, ki ob poslušanju kakovostnih avdio vsebin, ponujajo ušesom prijetnejši zvok. Baterija zdrži brez napajanja skoraj tako dolgo, kot je obljubljeno.

Majhnost lepega in skrbno načrtovanega aluminijastega ohišja pa prinaša tudi omejitve. V primerjavi z navadnim MacBook Pro, ima ta z zaslonom Retina samo SSD trdi disk in je brez CD/DVD optične enote. RAM-a ni možno nadgrajevati, ker je fiksno vgrajen v ploščo logičnega vezja (logic board). Drži, da 8 GB RAM-a ni tako grozno malo, a kupec nima možnosti nadgradnje pomnilnika niti kot možnost izbire ob nakupu novega računalnika. Tudi Intelova grafična karta HD4000 je edina na voljo. Možnosti vgradnje štiri jedrnega procesorja ni in bi ga po mojem mnenju Pro različica morala imeti.

Tudi z Ethernet kablom si nisem mogel prav nič pomagati, saj je edina omrežna povezava, ki jo ponuja, WiFi. Podobno težavo sem imeli tudi s FireWire kablom. Rešitev je možna z dodatnim nakupom adapterja iz Thunderbolt v FireWire 800.

Pisarniško delo

Enak test, ki sem ga izvedel med testom računalnika Mac mini, sem izvedel tudi tokrat. Programska oprema sta bila pisarniška paketa iWork (Pages, Keynote, Numbers) in Microsoft Office for mac (Word, PowerPoint, Excel). Oba paketa sta pogojno na voljo tudi brezplačno, kot demo različici. Opravil sem tudi nekaj video klicev preko aplikacije FaceTime in Skype, kjer je vse potekalo brez problemov. Delo je v celoti potekalo nemoteče, zato lahko potrdim, da je testirani 13-palčnik več kot dovolj zmogljiv za pisarniška opravila. Prenosi: iWork 09 (451 MB), Office for Mac 2011 (989 MB), FaceTime (17,6 MB), Skype (37,5 MB).

Oblikovanje

Za test sem uporabil demo različico paketa Adobe Master Collection CS6. Delo z oblikovalskimi orodji zahteva zmogljiv računalnik, sploh če med delom uporabljamo več programov hkrati. Programi, ki sem jih zaganjal in uporabljal posamezno, so delovali zadovoljivo. Adobe Photoshop CS6 se je z desetimi visokoresolucijskimi fotografijami, dodajanjem različnih učinkov ter spreminjanjem resolucije, dobro odzival kljub 8 GB RAM-a. Podobno se je obnašal tudi Adobe Illustrator CS6. Vektorska datoteka je bila uporabniški vmesnik z veliko layerji (plastmi), zato je ob dodajanju sence posameznemu elementu, prihajalo do občasnega zatikanja. Adobe InDesign CS6, kot zadnji iz te kategorije, je opravičeno pokazal največ težav. Odprta datoteka je bil večstranski katalog z visoko-resolucijskimi fotografijami, kjer so se zamiki kazali pri shranjevanju in ročnem premikanju oziroma preskakovanju po več strani hkrati. Še več zatikanja s počasnejšim odzivanjem je bilo zaznati v programu Adobe Premiere CS6, kjer RAM, zmogljiv procesor in hiter trdi disk igrajo zelo pomebno vlogo. Glede na to, da testiranec nosi oznako Pro, sem pričakoval več. Trdi disk je sicer hiter (SSD), RAM in procesor pa za resno delo potrebujeta nadgradnjo (hm…). Kljub vsemu pogojno zadovoljuje potrebam za osnovno delo z omenjenimi programi, če zanemarim 13-palčni zaslon, ki ne omogoča prav dosti delovne površine. Zunanji monitor je, v primeru da ne gre zgolj za majhne popravke, nujen. A se vseeno sprašujem, zakaj bi za namen oblikovanja kupoval 13-palčnika z zaslonom Retina, če Retine ne bi mogel v celoti izkoristiti. Prenos: Adobe Master Collection CS6 (6,6 GB).

Igranje 3D iger

Čeprav sem v igri Dirt2 (ni prirejena za zaslone Retina) vozil nič kaj obetavno, je bilo splošno odzivanje prenosnega računalnika zadovoljivo. Seveda, redni igričarji se bodo nasmejali, saj je razumljivo, da se strojna konfiguracija testiranca, grafična karta Intel HD Graphics 4000 in z njo pogojeni slabši učinki in podpora, ne morejo primerjati z bolj zmogljivimi namiznimi Mac računalniki. A kljub temu je igranje omenjene igre potekalo dokaj tekoče. Ker ga je možno priključiti na večji zaslon (pogoj je monitor Apple Thunderbolt Display ali pa nakup adapterja za povezavo z monitorji drugih proizvajalcev), je izkušnja še toliko boljša. Za še boljše delovanje bi si želel grafično karto NVIDIA GeForce GT 650M z 1 GB pomnilnika, a vgradnja zaradi majhne velikosti celotne naprave predstavlja mehanski problem. Torej, če ne potrebujete topšit-lejtestendgrejtest efektov, ki jih novejše Retina-ready 3D igre sicer omogočajo, je testiranec dovolj zmogljiv za tovrstno kratkočasenje.
Prenos: Dirt2 (1,2 GB).

Mnenje

Prenosni računalnik za svoje delo uporabljam kot pomožno orodje in ne kot glavni delovni računalnik. Je orodje, ki mi na terenu kljub manjšemu zaslonu omogoča, da lahko nemoteno in tekoče predstavim projekt ali postorim opravila, ki jih v primeru večje obsežnosti dokončam na službenem namiznem računalniku. Zato od prenosnih računalnikov ne zahtevam enakih sposobnosti, kot jih imata iMac ali njegov zmoglivejši brat Mac Pro, saj to ni njihov osnovni namen. Kljub temu pa je pomebno, da zmogljivost, funkcije, povezljivost in pričakovanja opravičijo ceno, ki jo plačam. In prav cena je pri opisanem 13-palčniku, če ga primerjam z drugimi Apple MacBook Pro modeli brez zaslona Retina, denarnici vse prej kot prijazna. Žalostno je, da ima prenosnik z oznako Pro samo 8 GB RAM-a, ki ga ni možno nadgraditi. V sebi nosi samo 128 GB velik SSD trdi disk, ki je komajda dovolj velik za osnovno delo (z doplačilom ga lahko nadgradimo do kapacitete 768 GB, a s tem njegova cena poskoči v vesolje). Ima samo dvojedrni i5 procesor, ki ga z doplačilom lahko nadgradimo v tistega z višjo frekvenco, a bo še vedno dvojedrni, sicer i7 procesor.

Dodatnih 200 $ (je enako ali več v EUR) boste potrebovali za 256 GB SSD trdi disk in še dodatnih 200 $ (je enako ali več v EUR) za hitrejši procesor, kar skupaj napravo dodatno podraži. Za podobno vsoto denarja, je v tem primeru možno kupiti najhitrejšega 15-palčnega MacBook Pro brez zaslona Retina, ki ima hitrejši i7 štiri jedrni procesor, 16 GB RAMa, 750 GB trdi disk (ni SSD), močnejšo grafično karto NVIDIA GeForce GT 650M z 1GB GDDR5 pomnilnikom, … in vso ostalo strojno opremo ter podporo, ki jo ta z zaslonom Retina nima. Kljub začetni navdušenosti nad testiranim 13-palčnikom, me je kasneje prizemljila primerjava ponudbe ostalih modelov Applovih prenosnikov. Čeprav ne deluje slabo, je super lep in za prenosnika nič kaj počasen menim, da bi za ponujeno ceno, moral imeti lepšo oznako kot pa zgolj okleščeni MacBook Pro z zaslon Retina. Vendar, če bi se za svoje delo moral odločati med 13-palčnim prenosnikom MacBook Air in zgoraj opisanim 13-palčnim prenosnikom MacBook Pro z zaslonom Retina, bi izbral slednjega.

Opomba

Opisano mnenje se nanaša izključno na Applov 13-palčni MacBook Pro z zaslonom Retina in omenjeno konfiguracijo, katere podrobnejši opis se nahaja na apple.com/macbook-pro/specs-retina.

13-palčnega MacBook Pro z zaslonom Retina je posodilo podjetje Apcom d.o.o.


Posreduj članek naprej