Apple je predstavil 13-palčni MacBook Pro z zaslonom Retina

Apple je predstavil 13-palčni MacBook Pro z zaslonom Retina

0
David Praznik, 24. October 2012 v Novice z značkami macbook-pro, apple, retina-display, press.

Apple je predstavil novo različico priljubljenega 33 cm (13 palcev) MacBooka Pro s čudovitim zaslonom Retina in flash pomnilnikom v novem kompaktnem ohišju. S samo 1,9 cm višine in težo 1,6 kg je izredno prenosen MacBook Pro z zaslonom Retina 20 odstotkov tanjši in skoraj pol kilograma lažji od obstoječega 33 cm modela MacBook Pro.

»33 cm MacBook Pro je naš najbolj priljubljen Mac in zdaj smo ga zasnovali popolnoma na novo s tanjšim in lažjim ohišjem, hitrim pomnilnikom flash in s čudovitim zaslonom Retina,« je dejal Philip Schiller, Applov višji podpredsednik za trženje. »Z živahnimi barvami, kot britev ostrim prikazom besedila in več zaslonskimi točkami kot katerikoli drug 15- ali 17-palčni prenosnik, zaslon Retina celovito spreminja to, kar pričakujete od prenosnika.«

Novi MacBook Pro ima v 33 cm zaslonu Retina več kot 4 milijone točk, skoraj dvakrat toliko, kot je število točk v HD-televizorju. Z 227 točkami na palec je gostota točk zaslona Retina tako visoka, da človeško oko ne more razločiti posameznih točk na normalni razdalji gledanja, zato so slike ostre, besedilo pa je videti, kot da bi bilo natisnjeno. S štirikrat več točkami kot pri obstoječem MacBooku Pro lahko gledate in urejate video pri ločljivosti 1080p in vidite novo raven podrobnosti pri slikah v visoki ločljivosti. 33 cm zaslon uporablja tehnologijo IPS, ki ponuja 178-stopinjski vidni kot, ima 75 odstotkov manj odsevov in 28 odstotkov višji kontrast kot obstoječa generacija.

Bliskovni pomnilnik flash je do štirikrat hitrejši kot običajni trdi diski v prenosnikih, zato je novi MacBook Pro izredno odziven, bodisi pri prebujanju iz stanja mirovanja bodisi pri zaganjanju priljubljenih aplikacij.¹ Hiter pomnilnik flash in najnovejši dvojedrni procesorji dajo 33 cm MacBooku Pro z zaslonom Retina dovolj moči za brezskrbno poganjanje najzahtevnejših aplikacij.

33 cm MacBook Pro z zaslonom Retina ima 2,5-GHz procesor Intel Core i5 z možnostjo izbire hitrejšega 2,9-GHz procesorja Intel Core i7, grafiko Intel HD 4000, 8 GB 1600 MHz pomnilnika in do 768 GB pomnilnika flash. Dva priključka Thunderbolt in dva priključka USB 3.0 omogočata priklop zaslonov in visokozmogljivih naprav, nov priključek HDMI pa ponuja hitro povezovanje s HDTV-jem. 33 cm MacBook Pro z zaslonom Retina ima tudi kamero FaceTime HD, dva mikrofona, izboljšane zvočnike, tri-pasovni Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 in priključek za napajanje MagSafe2.

Baterija novega MacBooka Pro ponuja do 7 ur brezžične produktivnosti in lahko deluje v stanju pripravljenosti do 30 dni.² Z novo funkcijo Power Nap v sistemu OS X Mountain Lion je MacBook Pro z zaslonom Retina ves čas posodobljen, tudi ko je v stanju pripravljenosti. Power Nap samodejno posodablja pošto, imenik, koledar, opomnike in fotografije iz oblaka Photo Stream, če pa je prenosnik priključen na napajanje, pa nalaga posodobitve programske opreme in izdeluje varnostne kopije Maca na Time Machine.

Apple nadaljuje svojo predanost energijski učinkovitosti in okolju, zato novi MacBook Pro z zaslonom Retina ustreza strogim zahtevam standarda Energy Star 5.2 in ima naziv EPEAT Gold.³ Vsako ohišje unibody je narejeno iz aluminija, ki ga je moč skoraj v celoti reciklirati, ima energijsko učinkovit zaslon z LED osvetlitvijo brez vsebnosti živega srebra, steklo pa ne vsebuje arzena. Applovi izdelki ne vsebujejo bromiranih zaviralcev ognja in PVC-ja ter so narejeni iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

33 cm MacBook Pro z zaslonom Retina je opremljen s sistemom OS X Mountain Lion, ki na vaš Mac prinaša sporočila Messages, center za obvestila, sistemsko deljenje datotek, zrcaljenje AirPlay, narekovanje, Game Center in izboljšano varnost z Gatekeeperjem. Z iCloudom, vgrajenim v temelje operacijskega sistema Mountain Lion, poenostavlja usklajenost podatkov med vašim Macom, iPhonom, iPadom in iPodom touch.

33 cm MacBook Pro z zaslonom Retina je na voljo z 2,5 GHz dvojedrnim procesorjem Intel Core i5 s tehnologijo pospeševanja Turbo Boost na 3,1 GHz, 8 GB delovnega pomnilnika in 128 GB pomnilnika flash. Na voljo je tudi različica z 256 GB pomnilnika flash. Mogoče je naročiti različico s hitrejšim dvojedrnim procesorjem Intel Core i7 in pomnilnik flash do kapacitete 768 GB. Dodatne tehnične specifikacije, možnosti konfiguracij in dodatno opremo si oglejte na apple.com/MacBook-pro.

¹ Testiranja je Apple opravil v oktobru 2012 s predprodukcijskim modelom MacBooka Pro z zaslonom Retina. Za več informacij obiščite apple.com/MacBook-pro/features-retina/.
² Testiranje brezžičnega prenosa podatkov je Apple opravil oktobra 2012 s predprodukcijskim modelom MacBooka Pro z zaslonom Retina. Delovanje baterije in število ciklov polnjenja je odvisno od uporabe in nastavitev. Za več informacij obiščite apple.com/MacBook-pro/features-retina/.
³ Podatki temeljijo na kategorijah energijske učinkovitosti in izdelkih navedenih na seznamu podatkovne baze EPA ENERGY STAR 5.2 oktobra 2012. EPEAT je neodvisna organizacija, ki kupcem pomaga primerjati okoljevarstveno učinkovitost prenosnikov in namiznih računalnikov. Izdelki, ki ustrezajo vsem zahtevanim merilom in vsaj 75 odstotkom dodatnih meril, pridobijo naziv EPEAT Gold. Program EPEAT je zasnovala ameriška agencija za zaščito okolja EPA in temelji na standardu IEEE 1680 za presojo vplivov računalniških izdelkov na okolje. Za več informacij obiščite www.epeat.net.

Vir: Powercom sistemi d.o.o.


Posreduj članek naprej