Preizkus: Mac mini (2011)

Preizkus: Mac mini (2011)

0
David Praznik, 25. October 2011 v Mac z značkami mac-mini, preizkus.

Uvod

Steve Jobs ga je javno prvič predstavil 10. januarja 2005, ko je med drugim naznanil, da je Mac mini cenovno najbolj dostopen Mac do sedaj. Osnovni model je bil Power PC G4 1.25 GHz z 256 MB RAM-a in trdim diskovjem kapacitete 40 GB. Bil je prvi Mac računalnik, ki je bil na voljo brez zaslona, miške in tipkovnice. Še vedno predstavlja vstopni model družine Mac, ki je bil prvotno namenjen PC uporabnikom, ki prestopajo iz Windows okolja (PC) na OS X (Mac) in že imajo miško, tipkovnico in monitor, kar Apple marketinško označuje s kratico B.Y.O.D.K.M. (Bring Your Own Display, Keyboard, Mouse (and HDTV)).

Dizajn

Že ime nam pove, da je velikost njegova posebnost. Še vedno je Majhen. V širino in dolžino meri zavidljivih 19,7 centimetrov, v višino pa le 3,6 istih merskih enot. V ohišju, ki je s pomočjo CNC (Computer Numerical Control) tehnologije natančno izoblikovan iz enega samega kosa aluminija, se skriva dovolj prostora za vse komponente, ki mu omogočajo zavidljivo moč. Uspelo jim je celo to, da so vanj namestili napajalnik.

Detajli pri miniju resnično pridejo do izraza, kar lahko vidimo tudi pri snemljivi spodnji plošči, ki omogoča vpogled in dostop v notranjost računalnika. Koristna je tudi za nadgradnjo RAM-a, ki se ga zaradi enostavnosti posega, lahko posluži “vsak” uporabnik. Ventilator je neslišen in tudi takrat, ko se zažene, je komaj zaznaven.

Sprednji del je po novem brez optične enote (po domače: brez CD/DVD pogona), kar je bilo za pričakovati. Vsi tisti, ki jo bojo pogrešali, še vedno lahko nanj priključijo zunanjo optično enoto (ali več njih). Zadnji del ohišja, poleg gumba za zagon, vhoda za električno napajanje, Firewire 800, ethernet, HDMI, Thunderbolt, SD ter avdio (in/out), ponuja tudi štiri USB 2.0 vhode. Pomebna novost je Thunderbolt vhod, ki omogoča priključitev do šest naprav, med katere spada tudi Applov Thunderbolt Display (monitor). Wi-Fi (802.11n) in Bluetooth sta v paketu.

Uporaba

Ker tehnične lastnosti ne povejo dosti o delovanju računalnika, sem se testiranja lotil na drugačen način. Postavil sem se v vlogo štirih uporabnikov in preveril, kako se Mac mini obnaša kot računalnik za administrativno (pisarniško) delo, grafično oblikovanje, za predvajanje glasbe in filmov ter igranje zahtevnih 3D iger. Spodnji rezultati so posledica 2,3 GHz Intel Core i5 procesorja, samo 2 GB (1333 MHz) RAM-a, Intelove integrirane HD Graphics 3000 (z 288 MB spomina) grafične kartice, 500 GB (5400 rpm) trdega diska in operacijskega sistema OS X Lion 10.7.1, ki je bil posodobljen tik pred testom.

Za pisarno in administrativno delo

Za test sem uporabil preizkusni različici pisarniških paketov iWork (Pages, Keynote, Numbers) in Microsoft Office for mac (Word, PowerPoint, Excel). Oba preizkusna paketa sta na voljo brezplačno. Od predvajanja Keynote in PowerPoint predstavitev, odpiranja in pregledovanja podatkovnih baz (Numbers, Excel) do pisanja s fotografijami podkrepljenih besedil (Pages, Word), je vse potekalo odlično in brez težav. Uspešno je prestal tudi obremenitveni test (Pages, Word), kjer sem skopiral (cmd+c) zelo zelo dolgo besedilo s fotografijami, ga še nekajkrat podaljšal (cmd+v) in ponovno skopiral tolikokrat, da z zapisovanjem ni več dohajal mojih pritiskov na cmd+v. “Old-School” test obremenitve se je izkazal kot uspešen, saj Mac mini ni pokazal preobremenjenosti. Na testirancu sem kasneje napisal tudi članek Candelair. Vsekakor je Mac mini (2,3 GHz) povsem primeren za pisarniško delo.

Za oblikovanje

Za test se uporabil preizkusne različice Adobe Illustrator CS5.1, Adobe Photoshop CS5.1 ter InDesign CS5.5, ki jih podjetje Adobe ponuja na svoji spletni strani. Namestitev je trajala dolgo, a to je že znana komponenta CS paketa.

Adobe Illustrator CS5.1
Kot prvi je prišel na vrsto meni najljubši Adobejevec, Illustrator CS5.1, za test pa sem uporabil delovno datoteko grafično-uporabniškega vmesnika. Ker ima nekaj layerjev (plasti) na katerih je kar nekaj zajemov zaslona, sem pričakoval, da datoteke ne bo odprl in me bo namesto tega pozdravil z “ni-dovolj-RAM-a” alarmom. Projekt se je odprl hitreje kot sem sploh pričakoval in tudi delo je potekalo povsem normalno. Nekaj sekund daljši zamik je bil pri shranjevanju datoteke, a glede na konfiguracijo, je to hitro.

Adobe Photoshop CS5.1
Naslednji je bil Adobe Photoshop CS5.1. Odprl sem 23 fotografij s skupno težo 148 MB. Mučil sem ga z različnimi učinki (tudi Gaussian Blur), pretirano spreminjal resolucijo fotografij, uporabil pa sem tudi funkcijo Batch, kjer sem z Action (akcijo) spremenil vsem fotografijam barve iz RGB v CMYK ter jih ponovno shranil. Delo je potekalo v mejah normale, dokler nisem naložil preveč visoko resolucijskih fotografij hkrati. Tu se pozna, da 2 GB RAM-a, kjub Performance nastavitvam v Photoshopu, ni dovolj.

InDesign CS5.5
Kot tretji je prišel na vrsto kralj med DTP programi, s katerim sem za namen testa, za namišljenega naročnika postavil informativno brošuro o testirancu, ki je vsebovala 32 strani. Delo je potekalo OK, od dodajanja slikovnega gradiva do urejanja tipografije in shranjevanja ter seveda izvoza v za tisk pripravljen PDF.

Slabo odzivnost je mini pokazal tudi pri istočasnem delovanju vseh treh Adobijev, kar je “končno” minija navilo do stopnje, pri kateri sem pogrešal več hitrosti in manj mavričnega kurzorja. Testirani Mac mini je pogojno zadovoljiv za delo z omenjenimi programi, zato bi ob nakupu za ta namen svetoval vsaj 4 GB RAM-a, še bolje pa 8, kot tak pa je lahko primeren tudi za spletnega oblikovalca in programerja (ki uporablja Photoshop in/ali Illustrator za razrez).

Za predvajanje glasbe in filmov

Iz domače zbirke originalov sem s pomočjo Samsungove zunanje USB optične enote, pognal DVD plošček Skills for Trills vrhunskega downhillerja, ki se je letos upokojil. Brez zadržkov lahko povem, da se film ni zatikal (no, meni se je, ker Fabien Barell vozi odlično) in tudi pri zvoku, ki je prihajal iz DVD-ja, nisem opazil nobenih motenj. Mini se je odlično odzival tudi, ko sem ta isti film zagnal kot DVD image preko predvajalnika VLC media player. Slika je bila odvisna od kvalitete zaslona, a s tem testiranec ni imel prav nobene zveze.

Glasbo sem predvajal s pomočjo iTunes in VLC media playerja. Tudi Internetni radio in video pretok ter domača MP3 zbirka so bili predvajani brez težav. Vsekakor zadovoljuje potrebam uporabnika, ki bo Mac mini uporabljal za predvajanje filmov in glasbe.

Kaj pa zahtevne 3D igre?

Nekoč navdušen igralec avto-moto dirkačin, sem za test izbral demo priljubljene avtomobilistične igre Dirt2. Namestitev je potekala brez težav, a z detajli in kakovostjo izrisov, ki jih omogoča zgoraj omenjena grafična karta, je bilo drugače. Igra je sicer bila vozna in dokaj tekoča, a brez posebnih učinkov in le z osnovnimi izrisi 3D objektov. 3D okolica ni bila vidna, pogrešal pa sem tudi oblake, sonce in še kakšen očesu prijazen cuker. Če bi kupoval Mac minija le za igranje iger, bi se raje odločil za njegovega močnejšega brata, ki v sebi nosi sposobnejšo grafično kartico AMD Radeon HD 6630M. Testiranec ni primeren za igranje zahtevnih 3D iger razen, če vam 3D učinki ne pomenijo veliko. Razlika v kakovosti prikaza 3D objektov, je vidna v tem videu.

Zaključek

Testirani Mac mini se težko primerja z močnejšimi brati družine Mac, saj je tudi njegov osnovni namen drugačen. A test je skoraj v celoti prestal nadpričakovano, le 3D igra in požrešni Adobe Photoshop sta pokazala njegovo realno mejo. Vsekakor bi za slednje priporočal več RAM-a, kar pa Mac mini omogoča. Prepričan sem tudi, da bi ob zagonu vseh treh Adobijev (z več RAM-a), bilo manj zatikanja in mavričnega kursorja. Kot pripomoček za pisarniško delo, surfanje po internetu, pošiljanje ter branje elektronske pošte, predvajanje glasbe in videa (pogojno tudi za grafično in spletno oblikovanje ter programiranje) je več kot zadovoljiv. Ob nakupu so na voljo razširitvene možnosti, o katerih je vredno razmisliti (do 8GB RAM-a, po potrebi tudi večji (750 GB) in hitrejši (7200 rpm) trdi disk).

Glede na to, da je Mac mini energijsko najbolj učinkovit namizni računalnik ter, da je primeren in zmogljiv še za kaj več kot le osnovno delo, bi se lahko znašel in krasil marsikatero pisalno mizo. Strup je v majhnih flaškah in Apple to vedno dokaže.

Mac mini nam je posodilo podjetje Powercom sistemi d.o.o.


Posreduj članek naprej