Poročilo z Applovega posebnega dogodka

Poročilo z Applovega posebnega dogodka

0
Nejc Žorga Dulmin, 24. October 2012 v Novice z značkami macbook-pro, ipad, ibooks, imac, mac-mini.

iPad mini

Po nešteto ugibanj, govoric in iz-tovarne-pobeglih delov, smo dočakali iPad mini. Velikost zaslona znaša 7,9 palca, ločljivost pa je ista kot pri iPadu 2 – 1024×768, debelina pa le 7,2 milimetra. Cena osnovnega 16 GB Wi-Fi modela znaša 329 $. Tehta malo več kot 300 gramov, kar bi moralo biti dovolj, da ga lahko držimo z eno roko, kar je seveda zelo praktično za branje.

Kamera je boljša kot pri iPadu 2, saj dela 5 MP fotke in snema video v polni HD ločljivosti 1080p. Na sprednjem delu se nahaja FaceTime HD kamera, ki omogoča še bolj kvalitetno sliko pri videoklicih. Pri nas bo na voljo 2. novembra.



iPad 4. generacije

iPad, ki je na trg prišel marca letos, je dobil naslednika. Močnejši procesor A6X, katerega brat je v novem iPhonu, je zdaj tudi v četrti generaciji iPada. Dobil je seveda tudi nov Lightning konektor in podporo za Wi-Fi povezavo prek 2,4 GHz kot tudi 5 GHz. Cena ostaja enaka – 499 $. Pri nas bo na voljo 2. novembra.

Glede na izdajo četrte generacije iPada, lahko sklepamo, da se je zdaj marčevsko-aprilski iPad dogodek premaknil na jesensko-oktobrskega.

MacBook 13" Retina

15 palčni MacBook Retina je zdaj dobil mlajšega in manjšega 13-palčnega brata, ki je dobil zaslon ločljivosti 2560×1600. To pomeni 227 pik na palec. Od navadnega MacBook Pro-ja je tanjši za petino, debel je le 1,9 cm, tehta pa okrog 1,6 kg. Tako kot tudi 15-palčni model je izgubil optični pogon, ima pa dva Thunderbolt vhoda, dva USB 3.0 vhoda ter HDMI izhod. V ZDA je šel v prodajo že včeraj, stane pa 1699 $.


iMac

Nova generacija je iMacov je neverjetno tanka. Rob zaslona je 80 % tanjši, kar znaša le 5 mm, zaradi česar je tudi izgubil optični pogon. Na voljo so močnejši procesorji i5 in i7. Novost je tudi nekaj, kar Apple imenuje Fusion Drive. Gre za sodelovanje SSD in navadnega diska, pri čemer OS X skrbi, katere aplikacije, ki jih redno uporabljate, bodo na disku SSD in s tem povečal hitrost dela z aplikacijami. Podatki in redko uporabljene aplikacije bodo na navadnem disku. Novi iMaci so dobili tudi vhode USB 3.0.

21,5 palčni model stane 1299 $, večji 27 palčni pa 1799 $. 21,5 palčni modeli bodo na voljo bodo v novembru, 27 palčni v decembru.

Mac mini

Mac mini je dobil večjo posodobitev, a navznoter. Močnejši štirijedrni procesor i5 ali i7, močnejša grafična kartica in možnost diska do 1 TB ali 256 GB SSD. Dražji model ima možnost tudi 1 TB Fusion Driva. Prav tako je dobil štiri vhode USB 3.0.

Mac mini je v ZDA v prodaji od včeraj, vstopni model pa stane 599 $.


iBooks 3.0

Novo verzijo je dobil tudi iBooks z različico 3.0. Sedaj je mogoče knjigo brati tudi kar z drsenjem po zaslonu navzdol, kot smo vajeni s spletnih strani (kar je najverjetneje zelo priročni pri držanju iPada mini v eni roki). Na polici knjig sedaj vidimo vse knjige, tudi tiste, ki so v iCloudu. Omogoča tudi deljenje citatov preko e-pošte, Twitterja ali Facebooka.

iBooks 3.0 je brezplačno na voljo v App Store.


Posreduj članek naprej