Nov iMac z izjemnim dizajnom

Nov iMac z izjemnim dizajnom

0
David Praznik, 24. October 2012 v Novice z značkami apple, imac, mac-mini, press.

Apple je predstavil popolnoma nov iMac z izjemnim dizajnom, prvovrstnim zaslonom z zmanjšanim odsevom in hitrejšimi procesorji.¹ S tretjo generacijo Intelovih štirijedrnih procesorjev, zmogljivo grafiko NVIDIA in inovativno možnostjo shranjevanja podatkov, imenovano Fusion Drive, je novi iMac Applov najnaprednejši namizni računalnik doslej.

»Z izjemnim dizajnom, prvovrstnim zaslonom in hitrejšim delovanjem smo vodilni namizni računalnik vse-v-enem naredili boljši v vseh pogledih,« je dejal Philip Schiller, Applov višji podpredsednik za trženje. »Novi iMac je neverjetno tanek, pa vendar ponuja izjemne zmogljivosti in tehnologijo, zato je naš najbolj inovativen namizni računalnik.«

S popolnoma novo zasnovo iMac prinaša visokozmogljivo tehnologijo v aluminijastem in steklenem ohišju, ki ima do 40 odstotkov manjšo prostornino kot njegov predhodnik, in rob debeline samo 5 mm. Novi iMac, zgrajen z natančnostjo in končno obdelavo brez primere, ponuja neverjetno izkušnjo namiznega računalnika v izjemnem dizajnu. Novi iMac ima tudi popolnoma na novo zasnovan zaslon, ki do 75 odstotkov zmanjšuje odseve ter ohranja bleščeče barve in kontrast. V novem ohišju je prekrivno steklo popolnoma spojeno z LCD-jem, hkrati je z visoko natančnim postopkom nanesen protiodsevni premaz. Zaslon vsakega posameznega iMaca je barvno umerjen z naprednim spektroradiometrom.

Novi iMac odlikuje tretja generacija štirijedrnih procesorjev Intel Core i5, ki jih je mogoče nadomestiti z modeli Core i7. Najnovejši procesorji NVIDIA GeForce zagotavljajo do 60 odstotkov hitrejše delovanje pri naprednih igrah in grafično zahtevnih aplikacijah. Vsak iMac je standardno opremljen z 8 GB 1600 MHz pomnilnika in 1 TB trdim diskom, kupcem pa je na voljo izbira iMaca z do 32 GB pomnilnika in novega 3 TB trdega diska ali 768 GB pomnilnika flash za najboljšo možno zmogljivost. Z dvema priključkoma Thunderbolt in štirimi priključki USB 3.0 je novi iMac še bolj razširljiv in podpira visokozmogljivo periferno opremo.

Fusion Drive je inovativna možnost shranjevanja podatkov, ki uporabnikom ponuja zmogljivosti pomnilnika flash in kapaciteto trdega diska. Združuje namreč 128 GB pomnilnik flash in standardni 1 TB ali 3 TB trdi disk, tako pridobljen shranjevalni pogon pa inteligentno upravlja z datotekami in optimizira proces branja in zapisovanja. Fusion Drive se prilagaja načinu uporabe iMaca in samodejno prestavi najpogosteje uporabljene datoteke in aplikacije na pogon flash za hitrejše delovanje in dostop.

Apple je prav tako posodobil Mac mini s tretjo generacijo dvojedrnih procesorjev Intel Core i5 in štirijedrnih Intel Core i7, ki so do dvakrat hitrejši in imajo do 65 odstotkov hitrejšo integrirano grafiko.² Mac mini je v osnovni različici opremljen s 4 GB 1600 MHz pomnilnika, z možnostjo razširitve na 16 GB. Ohranil je izjemno kompaktno oblikovano aluminijasto ohišje in ima poleg priključkov USB 3.0 še priključke Thunderbolt, HDMI, Gigabit Ethernet, FireWire 800 in režo SDXC.

iMac in Mac mini ustrezata strogim zahtevam standarda Energy Star 5.2 in imata naziv EPEAT Gold.³ iMac porabi do 50 odstotkov manj energije v mirovanju kot prejšnja generacija, njegov zaslon z LED osvetlitvijo nima vsebnosti živega srebra, steklo pa ne vsebuje arzena. Mac mini ohranja status najbolj energijsko učinkovitega namiznega računalnika na svetu, saj v stanju mirovanja porabi samo 11 vatov. iMac in Mac mini imata komponente in kable brez PVC-ja, ne vsebujeta bromiranih zaviralcev ognja in sta narejena iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Njuna embalaža je oblikovana za učinkovitejšo izrabo materialov.

iMac in Mac mini sta opremljena s sistemom OS X Mountain Lion, ki prinaša sporočila Messages, center za obvestila, sistemsko deljenje datotek, zrcaljenje AirPlay, narekovanje, Game Center in izboljšano varnost z Gatekeeperjem. Z iCloudom, vgrajenim v temelje operacijskega sistema Mountain Lion, poenostavlja usklajenost podatkov med vašim Macom, iPhonom, iPadom in iPodom touch.

54,6 cm (21,5-palčni) iMac je na voljo z 2,7 GHz štirijedrnim procesorjem Intel Core i5 s tehnologijo pospeševanja Turbo Boost na 3,2 GHz in grafiko NVIDIA GeForce GT 640M; in z 2,9 GHz štirijedrnim procesorjem Intel Core i5 s tehnologijo pospeševanja Turbo Boost na 3,6 GHz in grafiko NVIDIA GeForce GT 650M.

68,6 cm (27-palčni) iMac je na voljo z 2,9 GHz štirijedrnim procesorjem Intel Core i5 s tehnologijo pospeševanja Turbo Boost na 3,6 GHz in grafiko NVIDIA GeForce GTX 660M; in z 3,2 GHZ štirijedrnim procesorjem Intel Core i5 s tehnologijo pospeševanja Turbo Boost na 3,6 GHz in grafiko NVIDIA GeForce GTX 675MX.

Mac mini je na voljo z 2,5 GHz dvojedrnim procesorjem Intel Core i5 s tehnologijo pospeševanja Turbo Boost na 3,1 GHz, s 4 GB pomnilnika in 500 GB trdim diskom; in z 2,3 GHz štirijedrnim procesorjem Intel Core i7 s tehnologijo pospeševanja na 3,3 GHz, s 4 GB pomnilnika in 1 TB trdim diskom; in z 2,3 GHz štirijedrnim procesorjem Intel Core i7 s tehnologijo pospeševanja na 3,3 GHz, sistemom OS X Server, 4 GB pomnilnika in dvema 1 TB trdima diskoma.

Dodatne tehnične specifikacije, možnosti konfiguracij in dodatno opremo si oglejte na apple.com/imac ali apple.com/mac-mini.

¹ Testiranja je Apple opravil v oktobru 2012 s predprodukcijskimi modeli iMac. Za več informacij obiščite apple.com/imac/features.
² Testiranja je Apple opravil v oktobru 2012 s predprodukcijskim modelom Mac mini. Za več informacij obiščite apple.com/imac/features.
³ Podatki temeljijo na kategorijah energijske učinkovitosti in izdelkih navedenih na seznamu podatkovne baze EPA ENERGY STAR 5.2 oktobra 2012. EPEAT je neodvisna organizacija, ki kupcem pomaga primerjati okoljevarstveno učinkovitost prenosnikov in namiznih računalnikov. Izdelki, ki ustrezajo vsem zahtevanim merilom in vsaj 75 odstotkom dodatnih meril, pridobijo naziv EPEAT Gold. Program EPEAT je zasnovala ameriška agencija za zaščito okolja EPA in temelji na standardu IEEE 1680 za presojo vplivov računalniških izdelkov na okolje. Za več informacij obiščite www.epeat.net.

Vir: Powercom sistemi d.o.o.


Posreduj članek naprej