Kmalu na voljo več slovenskih knjig v iBookstore

Kmalu na voljo več slovenskih knjig v iBookstore

0
Nejc Žorga Dulmin, 28. November 2011 v Novice z značkami ibooks, ibook-store.

Očitno bo kmalu na voljo tudi pri nas več e-knjig v slovenščini. Na Delo.si so zapisali:

Sejemska predstavitev e-knjig Študentske založbe na e-bralnikih ipad in kindle sodi v prvi val slovenskega založniškega vstopa v digitalno.­ Naslovi v Večerovi Ruslici so dosegljivi že lep čas, v Applovi­ trgovini iBookstore čakajo ­e-knjige Založbe FDV, kmalu bo svoj bralnik in poldrugo stotnijo ­e-knjig ponudila Mladinska knjiga.

Renata Zamida iz Študentske založbe je s tehničnim direktorjem Markom Hercogom jedrnato predstavila založbine e-načrte: od 1. decembra bodo v iBookstoru prvi ponudili 26 slovenskih naslovov iz zbirke Beletrina, med njimi so nekateri razprodani in zanje med bralci vlada zanimanje (Barva sladke čokolade Sonje Porle, Literatura ali življenje Lojzeta Kovačiča, Fužinski bluz Andreja E. Skubica, Pimlico Milana Dekleve, Ata je spet pijan Dušana Čatra in druge knjige).­

Za najcenejše naslove bo treba odšteti 4,99 evra, najdražji bodo po 9,99 evra. Razložila je, da so nekatere založbine največje uspešnice neznani storilci skenirali in ponudili na spletu kot brezplačne e-knjige, zato niso čakali na slovensko platformo in so se odločili za prodajo v Applovi trgovini. Kar zadeva platformo, je jasno, da bo njena vzpostavitev zahtevala precej denarja (morda bo težavi odpomogel konzorcij založnikov).

Ideja o slovenski platformi je zanimiva, a morda bolj za založnike kot za bralce. Kdor e-knjige že bere in kupuje, najverjetneje uporablja Kindle ali iPad oz. iBooks. Nova platforma bi lahko kaj hitro pomenila zbirko knjig, ki so čisto na svojem otoku, na svoji platformi, kar takoj predstavlja nerodnost, saj bi morali skakati od enega otoka do drugega. Lahko se celo zgodi, da se vsaka založba loti svoje platforme, kar pa bi bilo zelo slabo za bralce, sploh, če bi vsak platformo vezal na svojo strojno opremo in bi moral uporabljati 4 različne fizične bralnike … bomo videli, kako se bo razpletlo.

Vir : Delo .

Posreduj članek naprej