iBooks 2, iBooks Author in iTunes U

iBooks 2, iBooks Author in iTunes U

0
Nejc Žorga Dulmin, 27. January 2012 v Novice z značkami itunes, ibooks.

iBooks 2

iBooks je posodobljen na različico 2 in sedaj podpira interaktivne eknjige in učbenike (le za iPad). Za ameriški trg so skupaj z glavnimi založniki pripravili učbenike za srednje šole, ki vsebujejo slike, video in interaktivne elemente.

V iBooks 2 sedaj lahko zelo preprosto in hitro označimo del besedila in mu dodamo tudi opombo (kar je verjetno mnogo od nas delalo z analognimi učbeniki). Naše opombe lahko potem izkoristimo za pomoč pri učenju s t.i. flash cards (na eni strani kartice je napisana naša opomba, ko pa kartico obrnemo, se nam prikaže označeni del besedila). Omogoča tudi slovar (jezikovni ali terminologije) in do njega lahko pridemo preko menija, ali pa samo tapknemo na besedo v stavku, da izvemo njen pomen.

iBooks posodobimo prek App Store, brezplačno pa lahko preizkusimo Life on Earth, ki vsebuje eno brezplačno poglavje. Ostala poglavja bodo v kratkem na voljo v iBookStore.

iBooks Author

iBooks Author je brezplačna aplikacija za Mac računalnike. Gre za prvo orodje, s katerim lahko brez komplikacij ali programiranja ustvarimo zelo privlačno interaktivno eknjigo. Eknjige ustvarjene z iTunes Author lahko nato izdamo v iBookStore za določeno ceno ali brezplačno. Če gre za brezplačno vsebino, jo lahko tudi brez težav pošljemo preko e-pošte ali npr. Dropboxa.

Knjige, ki jih ustvarimo z iBooks Author bodo delovale le na iPadu. Čeprav gre za standarden format eknjige, ga je Apple nadgradil s svojimi interaktivnostmi in tako ustvaril lasten format, ki ga ostali tablični računalniki ne poznajo. Distribucija knjige prav tako poteka le skozi Applov kanal na iBookStore, kar pa popolnoma onemogoča, da bi tako eknjigo brali še kje drugje. Zaenkrat je na trgu tablic iPad še vedno na zelo močnem vodilnem položaju, kar pa tudi pomeni, da bi z interaktivno knjigo dosegli večino uporabnikov tablic.

iTunes U

iTunes U (U stoji za “univerza”) so posnetki predavanj z ameriških univerz, ki je v iTunes posebna kategorija (kot npr. glasba ali filmi). Sedaj je na voljo iTunes U app za iPad in iPhone, kjer imamo hiter dostop do teh predavanj, ki so lahko v obliki videa ali avdia (posnetke prenesemo na napravo).

Ameriškim študentom in profesorjem pa novi app predstavlja še nov način komunikacije, saj lahko prek iTunes U profesor posreduje kurikulum z informacijami, nalogami in vsemi podatki povezanimi s predmetom.

Applova predstavitev


Posreduj članek naprej