Apple TV kmalu v Sloveniji

Apple TV kmalu v Sloveniji

0
Nejc Žorga Dulmin, 4. November 2011 v Novice z značkami apple-tv.

S prihodom glasbe in filmov v slovenski iTunes Store se nam obeti tudi prihod Apple TV-ja na prodajne police, kar smo ugibali ravno včeraj. Gre za majhno črno škatlico, ki jo priklopimo na TV in vstopimo v svet zabave. Preden smo v iTunes Store dobili filme, Apple TV uradno pri nas ni bil na voljo, saj je njegova glavna funkcionalnost ravno povezljivost z iTunes Store. A vendarle to ni vse, kar omogoča …

Kaj je v škatli?

Apple TV je majhna škatla, velika slabih 10 × 10 centimetrov in višine 23 milimetrov. Na naš priljubljen TV ga priklopimo s kablom HDMI, sicer pa ima na voljo še optični izhod za avdio, vhod za mrežni kabel in seveda elektriko. Priložen je majhen daljinec, ki bi ga še naše babice obvladale v nekaj sekundah, saj ima le smerne tipke, tipko za meni in tipko za predvajanje/pavzo.

Priklop in povezava

Apple TV je brez diska in tako potrebuje internetno povezavo oz. vsaj domače lokalno omrežje, da lahko pride do vsebin, saj jih lokalno ne more hraniti. Preko daljinca vpišemo geslo za Wi-fi omrežje ali pa kar priklopimo mrežni kabel. Slednje je skoraj nujno, če je brezžično omrežje počasnejše in tako lahko pride do težav pri predvajanju video vsebin.

Ko enkrat vzpostavimo povezavo z internetom in domačim omrežjem, lahko predvajamo vsebine z našega računalnika preko mreže. Vsa vsebina, ki jo Apple TV predvaja, mora biti ali na spletu ali na našem domačem računalniku. Ker nima diska, se vsa multimedija predvaja direktno brez kakega kopiranja.

Filmi, glasba in fotografije

Filme na Apple TV-ju lahko predvajamo na dva načina: iz naše iTunes knjižnice na lokalnem računalniku ali kar direktno z interneta iz iTunes Store, kjer film kupimo oz. si ga izposodimo. Filmi na našem računalniku morajo biti v pravem formatu (MP4), video v formatu XVID ali MKV ne pride v poštev. Zaenkrat nakup TV serij pri nas še ni na voljo, sicer pa avtor ugiba (in upa), da jih bomo deležni še letos.

Glasbo tako kot filme predvajamo lokalno z našega lokalnega računalnika. Na voljo je tudi spletni radio, kjer imamo na voljo veliko izbiro postaj, in ne dvomimo, da boste našli tudi kaj svojemu okusu primerno.

Fotografije Apple TV predvaja iz vaše iPhoto knjižnjice direktno z računalnika. Od iOS 5 naprej je na voljo tudi Photostream, ki nam omogoča ogled vseh najnovejših slik z naših naprav, in o katerem smo že podrobno pisali.

AirPlay

AirPlay je Applova tehnologija, ki omogoča, da s svoje iOS naprave multimedijo pošljemo na velik TV v dnevni sobi. Ko imate na obisku prijatelje, jim lahko fotke popoldneva pokažete kar direktno na zaslonu televizorja, čeprav so le-te na telefonu, ki je v vaših rokah. Enako lahko tudi naredite z videom. Recimo, da vam prijatelj pošlje povezavo do Youtube videa. Ko se video zažene na vaši iOS napravi, tapknite ikono za AirPlay, in video se bo nadaljeval na TV-ju. Tudi POP TV-jeva aplikacija Voyo, kjer imamo dostop do njihov oddaj, filmov in serij, prav tako podpira AirPlay.

AirPlay omogoča tudi zrcaljenje slike z vašega iPada 2 ali iPhone 4S. Z drugimi besedami: sedaj lahko igrate svojo najljubšo iOS igro kar preko velikega zaslona!

Kaj še?

Na voljo so še nekatere spletne storitve, kot je nepogrešljivi YouTube in tudi Vimeo. Za fotografije se Apple TV lahko poveže spletno storitvijo Flickr.

Kdaj, koliko?

Apple TV naj bi bil na voljo že naslednji teden pri Applovih pooblaščenih prodajalcih, priporočena maloprodajna cena pa znaša 122 €.


Posreduj članek naprej