Štrudelj #4

Štrudelj #4

0
Nejc Žorga Dulmin, 7. March 2012 v Novice z značkami keynote, ipad, apple-tv.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

Danes je dan

Danes zvečer nas čaka predstavitev iPada 3, po našem času ob 19.00 (osebno imam ravno ob 20.00 obveznosti …). Ogled v živo – stream – najveretneje ne bo na voljo, vendar bodo kot vedno ameriški gadget blogerji v živo pisali, kaj se dogaja. Če boste neučakani, lahko spremljate dogajanja na naslednjih naslovih:

iPad HD?

V zadnjih nekaj dneh so se pojavile informacije, da naj bi novi iPad nosil naziv iPad HD in ne iPad 3. Dvomim, saj je HD že zelo prežvečena kratica. Proizvajalci televizorjev so jo že pošteno oželi, tuja pa ni tudi Android telefonom. Da oznaka HD ne pomeni dosti in le olepša ime produkta, lahko hitro vidimo npr. pri Samsungovem modelu Omnia HD, ki ima večji zaslon od iPhona, a pik le 37 % kot iPhone 4(S).

Pod črto je HD najprej marketinška oznaka in šele podrobnejši pogled razkrije, ali je še kaj več za tem. Ja, Applov marketing je resda med boljšimi, a si vseeno težko predstavljam, da bi spustili magično številko 3 in se zadovoljili z eno najbolj oguljenih kratic.

iOS 5.1 in 4 jedra

iPad 3 naj bi bil v prodaji že ta ali naslednji petek, tako da lahko kmalu pričakujemo tudi posodobljeni iOS z oznako 5.1. Vedno več je tudi informacij o tem, da v procesorju iPada 3 ne bodo 4 jedra, temveč bo le močnejši dvojedrni procesor (A5X). Tudi RAM se bo morda povečal.

Morda tudi Apple TV?

Kmalu po prejšnjem Štrudlju sem ugibal, da bi se glede na Applovo vabilo “… have to see. And touch.” lahko beseda see nanašala na Apple TV. Ne gre za čisto golo ugibanje, imam dva argumenta za podkrepitev.

Prvi: zaloge Apple TV-ja počasi kopnijo, kar bi lahko pomenilo prihod naslednje verzije.

Drugi: iPad 3 bo imel hud (res hud) zaslon z ločljivostjo 2048×1536. Ločljivost FullHD filma je 1920×1080. Trenutni Apple TV ne podpira predvajanja filmov večjih od 720p (1280×720). S prihodom iPada 3 bi tako lahko gledali prave FullHD filme, ki bi izgledali res noro dobro, kar pa za seboj potegne, da morajo ti filmi biti na voljo v iTunes. In če so na voljo v iTunes, mora obstajati Apple TV, ki jih je sposoben predvajati.

Morda dobimo samo posodobljeno škatlico, pravi Applov LCD TV pa pride jeseni …


Posreduj članek naprej