OS X Mavericks, iOS 7 in Mac Pro

OS X Mavericks, iOS 7 in Mac Pro

0
David Praznik, 11. June 2013 v Novice z značkami apple, keynote, mac-pro, ios, wwdc, osx.

Zgodil se je Applov dogodek poln presenečenj, katerega video otvoritev se je pričela z odličnim in močnim sporočilom.

Mac Pro

Predstavili so novi Mac Pro, ki je prečudovit. Ima popolnoma novo obliko ohišja, ki je manjša od prejšnje (1/8), 2,5-krat hitrejši Flash disk, ki temelji na vodilu PCI Express, hitrejši Thuderbolt 2, novo generacijo Intelovih Xeon procesorjev (12 jeder), nadvse hiter pomnilnik RAM. Vsebuje dva grafična čipa, ki omogočata 7 teraflopov moči. Podpira video 4K (4000 slikovnih pik v širino), ima pa tudi senzor gibanja, ki osvetli posamezen vhod, ko se mu približamo s kablom. Na voljo bo letos. Več o Mac Pro.

OS X Mavericks


Imena mačk so pošla, zato je podjetje Apple izbralo novo ime, ki ga bodo lahko uporabljali vsaj desetletje – OS X Mavericks. Predstavili so prenovljeni Finder, ki bo omogočal zavihke (tabs) ter težko pričakovane značke (tags). Značke bodo omogočale iskanje in sortiranje na podoben način kot se te funkcije poslužujemo na spletnih straneh in spletnih aplikacijah. Delujejo zelo enostavno, tudi po načinu Drag&Drop (povleci in spusti).

Uresničili so želje mnogih uporabnikov ter omogočili podporo uporabe več zaslonov hkrati, ki med seboj delujejo neodvisno. Velja tudi v primeru celozaslonskega pogleda in tudi tu je podprt način Drag&Drop.

Predstavili so Advanced Technologies, ki ponuja odlične rešitve. Recimo Timer Coalescing zmanjšuje aktivnost in obremenitev CPU-ja za 72 %, ali pa Compressed Memory, ki je sistem za dodeljevanje spomina in izkoriščanje ponujene moči.

Prenovljeni Home page, stranski meni Side bar in Shared links so samo nekatere funkcije, ki jih bomo v novem brskalniku Safari deležni. App Nap je odlična funkcija za izkoriščanje in razporejanje ponujene moči, ki jo sistem dodeli programom.

Zanimiva nova funkcija, ki bo mnogim izpodrinila priljubljeno aplikacijo 1Password, je iCloud Keychain. Deluje podobno kot 1Password in se sinhronizira z vsemi napravami s pomočjo Apple ID-ja.

Spremembe je bil deležen tudi Notifications app za OS X. Ponuja možnost hitrega odgovarjanja preko obvestil (desno zgoraj), ki se prikazujejo tudi ko je zaslon zaklenjen. Samodejno posodabljanje programov je sedaj privzeta funkcija, torej nič več opozoril na ikoni App Store.

Calendar ima po novem možnost premikanja v levo in desno v nedogled, ponuja lokacije glede na vnešene besede skupaj z vremenom, ki se ponudi lokaciji, ki jo dodamo. App ponudi tudi čas prihoda glede na način prevoznega sredstva, ki ga izberemo.

Prenovili so tudi Maps, ki ima nove zemljevide, funkcijo Send to iPhone, posodobljen 3D pogled. Narejen je tudi SDK, ki bo omogočil uporabo Maps v drugih programih za OS X in iOS.

Ob prihodu sistema OS X Mavericks bo na voljo tudi iBooks za OS X, ki se odlično razume z gestami. Ponuja dodajanje opomb v knjigo, kar bo koristilo za študij ali oznake v strokovnem gradivu. Zapiski se prikazujejo tudi ločeno, kar ponuja dodatno možnost pregleda. Knjige bomo lahko prebirali na vseh Apple iOS in OS X napravah, ključ do vsebine pa bo kot po navadi uporabnikov Apple ID.

Možno ga bo namestiti na iMac (Mid-2007 ali novejše), MacBook (13-inch Aluminum Late 2008, 13-inch Early 2009 ali novejše), MacBook Pro (13-inch Mid-2009 ali novejše, 15-inch Mid/Late 2007 ali novejše, 17-inch Late 2007 ali novejše), MacBook Air (Late 2008 ali novejše), Mac Mini (Early 2009 ali novejše), Mac Pro (Early 2008 ali novejše), Xserve (Early 2009).

OS X Mavericks je za razvijalce že na voljo v beta različici, za ostale uporabnike pa bo kot končna različica na voljo letos jeseni. Več o OS X Mavericks.

MacBook Air

Prenovljen je MacBook Air. Vsebuje nov procesor Intel Haswell, ki ponuja večjo moč z manjšo porabo baterije. Za 11-palčnega to pomeni do 9 ur, za 13-palčnega pa do 12 ur. Vsebuje novi Flash disk, ki je 4x hitrejši. Podpira novo generacijo Wi-Fi standarda 802.11ac, ki je 3x hitrejši od predhodnika. Na voljo je od danes, cena pa se giblje od 999 USD za 11-palčnega in 1099 USD za 13-palčnega. Več o MacBook Air. Kdaj bo na voljo v Sloveniji še ni znano.

iWork for iCloud

iWork for iCloud za Mac in PC je spletna aplikacija, ki deluje po sistemu Drag&Drop. Podpira tudi MS Word dokumente. To pomeni, da so Pages, Numbers, Keynotes sedaj na voljo tudi uporabnikom Windows operacjiskega sistema, preko spletnega vmesnika. Dokument lahko ustvarimo na Macu, uredimo v Windows in predstavimo na iOS napravi. Več o iWork for iCloud

iOS 7

iOS 7 ima popolnoma prenovljen GUI vmesnik z novimi funkcijami. Vse ikone sicer niso posledica napredka (recimo tista za Safari.app), je pa že tako dobra uporabniška izkušnja, še bolj približana uporabniku. Med premikanjem naprave se pojavi celo učinek paralax, da lahko vidimo prostor za ikonami. Spremembo je doživela tudi tipografija.

Aplikacija Weather je po novem animirana z učinki vremena (dež, sneg, sonce, oblaki, strela) in z novimi funkcijami. Prenovljen je tudi GUI za GameCenter, ki je požel mnogo kritik že od začetka njegove objave.

Mail in Calendar sta bila prenovljena tako oblikovno kot funkcionalno, prav tako možnost Mape (Folder) v katero pospravimo aplikacije. Ponuja več strani z ikonami appov, ki jih premikamo levo ali desno.

Notification Center je na voljo tudi, če je zaslon zaklenjen. Med aplikacijami se lahko premikamo, če tudi so v celozalsonskem načinu, kar je super uporabno.

ControlCenter omogoča hiter dostop do najpomebnejših funkcij (Wi-Fi, Airplane mode, zaklep, …) in je na voljo tudi preko zaklenjenega zaslona. Preglednejši in prenovljen je Multitasking za vse appe, ki pa ne obremenjuje baterije.

Tudi Safari je prenovljen z novimi tabi, ki niso več omejeni zgolj na 8 odprtih strani. Ponuja tudi nov način pregledovanja odprtih spletnih strani preko tabov. Uporabna funkcija je tudi novi iCloud Keychain, o katerem bomo še pisali.

iOS 7 ponuja AirDrop, ki omogoča deljenje datotek z vsemi uporabniki v bližini. Lahko z enim ali več hkrati in to brez bumpanja. Prenos vsebuje enkripcijo in je varen.

Camera ima po novem tudi filtre, ki smo jih sedaj bili prisiljeni uporabljati s pomočjo drugih programov. Izberemo jih lahko že pred zajemom slike. Photos se ponaša z novim načinom hranjenja in pregledovanja fotografij, ki se organizirano zbirajo glede na moments & collections, podobno kot smo vajeni v iPhoto. Tudi tu so na voljo filtri in urejevalnik.

Siri z novim uporabniškim vmesnikom ima sedaj tudi moški glas. Slovenščine še ni, ima pa več pooblastil, saj lahko po novem z besedo razume tudi ukaze kot so increase my brightness. S pomočjo Siri deluje tudi funkcija iOS in the Car, ki povezuje iOS naprave z avtomobilom in omogoča upravljanje funkcij zgolj z glasovnimi ukazi.

AppStore po novem omogoča prikaz appov glede na lokacijo, omogočeno je tudi samodejno posodabljanje appov.

Music app je bil tudi prenovljen. Med novimi funkcijami je tudi pričakovani iTunes Radio. Ponuja seznam radio postaj, ki jih lahko prosto izberemo, podobno kot v iTunes na OS X. Omogoča preskakovanje predvajanih skladb, da lahko pogledamo katera pesem je naslednja. Ustvarimo lahko tudi svojo radio postajo s poljubno glasbeno zvrstjo. Ponuja funkcije play more songs like this, never play this song, add to my list. iTunes Radio je brezplačen (trenutno na voljo le v ZDA) in bo na voljo tudi za OS X. Več o iTunes Radio.

Activation Lock je odlična funkcija, ki onemogoča reaktivacijo naprave, tudi če tat nanjo namesti nov sistem iOS.

Možno ga bo namestiti na iPhone 5, iPhone 4S, iPhone 4, iPad 4, iPad 3 (The new iPad), *iPad 2, iPad mini, iPod touch 5G in iPod touch 4G.

iOS 7 je kot beta različica na voljo danes (za razvijalce), končno različico pa lahko pričakujemo letos jeseni. Več o iOS 7.

Airport Extreme

Novi generaciji naprav, ki podpirajo Wi-Fi standard 802.11ac, se je pridružil nov Applov brezžični usmerjevalnik AirPort Extreme. Oblika je popolnoma spremenjena, ponaša pa se tudi z več antenami (šest jih je), ki so skrite v pokončnem ohišju. V višino meri 16,7 cm, v širino pa 9,7 cm. Cena novega AirPort Extreme je 199 EUR (Italija). Več o AirPort Extreme. Če je že na voljo v Sloveniji, še ni znano.

Pri Applu so znova dokazali, da znajo odlične izdelke narediti še boljše. Top!


Posreduj članek naprej