Poročilo: Applov posebni dogodek

Poročilo: Applov posebni dogodek

0
Nejc Žorga Dulmin, 23. October 2013 v Novice z značkami macbook-pro, mac-pro, ios, osx.

OS X Mavericks

OS X Mavericks, ki so ga predstavili že junija, je z včerajšnjim dnem že na voljo in svojega Maca lahko posodobite na zadnjo verzijo OS X. V App Store se bo pojavil pod kategorijo Updates. Velik korak v nadgradnjo sistema pa je Apple letos naredil z naslednjo potezo: OS X Mavericks je brezplačen in to s kateregakoli od zadnjih treh sistemov: Mountain Lion, Lion ali Snow Leopard.

MacBook Pro

Prenovljena je serija MacBook Pro Retina. Sedaj imajo, tako kot novi MacBook Airi, Intel Haswell procesor, ki je energetsko bolj varčen, tako da na 13" modelu dobite 9 ur delovanja na večjem 15" pa 8 ur. Vgrajen je nov flash, ki je sedaj 1,6x hitrejši od prejšnje generacije. Izboljšana je tudi podpira za Wi-Fi, ki sedaj podpira standard 802.11ac. Dodan je tudi vmesnik Thunderbolt 2.

Velik preskok se je zgodil tudi na področju cene. 13" model stane sedaj 1299 dolarjev, 15" pa 1999 dolarjev. Od danes naprej v ponudbi tudi ni več 15" modela brez retina zaslona, medtem ko 13" ostaja s ceno 1199 dolarjev, kar je le 100 dolarjev manj od retina modela.

Mac Pro

Mac Pro je Apple junija pokazal le na kratko, tokrat pa so povedali malo več.

Na voljo bo v 4-jedrni, 6-jedrni in 12-jedrni konfiguraciji ter grafiko z dvojnim grafičnim procesorjem, PCIe flash, Thunderbolt 2, naslednjo generacijo Xeon procesorjev, superhitri delovni pomnilnik in podporo za 4K video.

Začetna cena pa je 2999 dolarjev, kar je zelo ugoden vstopni model (za primerjavo: dražji 15" MacBook Pro stane 2599 dolarjev), na police trgovin pa pride decembra.

Če vas zanimajo prvi vtisi, si preberite intervju s fotografom Lucasom Gilmanom, ki je testno že uporabljal novi Mac Pro.

iWork

iWork, ki ga sestavljajo Pages, Numbers in Keynote za OS X, je prenovljen (to je prva prenova od leta 2009). Uporabniški vmesnik je malo spremenjen – orodja Inspector ni več, nadomestilo ga je okno na desni strani uporabniškega vmesnika, ki kaže lastnosti izbranega objekta npr. slike ali besedila.

Prenovljena je tudi kompletna serija iWork za iOS, ki sedaj sledi izgledu iOS 7. Izboljšano je komentiranje dokumentov, oblikovanje besedila je hitrejše, dokumente lahko izvažamo kot ePub in še veliko več.

Tudi tukaj je Apple agresivno nastopil cenami: vse tri aplikacijo so za kupce novih Macov ali iOS naprav brezplačne in že na voljo v App Store in Mac App Store.

iOS

OS X

iCloud spletna verzija iWork je prav tako prenovljena, dodali pa so eno najbolj zaželjenih funkcionalnosti: možnost sodelovanja več uporabnikov na istem dokumentu. Tako lahko vi delate na Macu, kolega na iPadu, prijatelj pa v brskalniku na Windows PCju.

iLife

Tako kot iWork je tudi iLife kompletno prenovljen za OS X in iOS. iLife sestavljajo iMovie, iPhoto in GarageBand. Ena od novih funkcionalnosti v iMovie je iMovie theater, kjer lahko takoj vidite in si ogledate vaše projekte, ki so dosegljivi preko vseh vaših naprav za takojšnji ogled (tudi Apple TV).

Na predstavitvi so za GarageBand izpostavili funkcionalnost Drummer, ki pametno samodejno doda bobne glede na vašo melodijo, sami pa spreminjate stil bobnanja, dokler ne najdete pravega.

Vse tri aplikacije so brezplačne in že na voljo v App Store in Mac App Store.

iOS

OS X

iPad Air

Novi iPad se imenuje iPad Air. Zakaj? Ker je precej tanjši od svojega starejšega brata in sedaj meri le 7,5 milimetrov. Težo so prav tako zmanjšali s 635 gramov na 453 gramov. Kot iPhone 5s je dobil procesor A7, izboljšano 5 MP iSight kamero in izboljšano sprednjo FaceTime HD kamero. Izboljšan je tudi Wi-Fi, ki sicer ostaja na standardu 802.11n, a sedaj podpira tudi tehnologijo MIMO, ki lahko sprejema z več antent hkrati, kar pomeni do 2x hitrejši prenos podatkov.

Ohišje je sedaj tako kot pri iPadu mini, z ozkimi robovi levo in desno od zaslona ter zaobljenim robom ohišja. Gumbi niso več plastični, ampak kovinski kot ohišje samo. Cena ostaja ista, začne se pri 499 dolarjih za 16 GB model. Na voljo bo 1. novembra v srebrni in vesoljsko sivi in na tisti dan pride tudi v Slovenijo.

iPad mini

Kar takoj k bistvu: iPad mini je dobil retina zaslon! Tako kot večji iPad Air, je tudi mini deležen novega procesorja A7, izboljšav pri kameri in Wi-Fi-ju. Cena pa je šla nekoliko gor in je sedaj 399 dolarjev. iPad mini Retina bo na voljo tekom novembra. Sedaj se veliki in mali iPad razlikujeta le v velikosti in ceni.

Lanskoletni iPad mini ostaja v prodaji, cena pa mu je padla za 30 dolarjev na 299 dolarjev.

iPad 2

Zanimivo je, da je Apple v prodaji ohranil iPad 2 za isto ceno kot že pred dogodkom: 399 dolarjev. To je sedaj edini iPad v prodaji, ki ima še star konektor in ne-retina zaslon.


Posreduj članek naprej