Kaj nas čaka danes?

Kaj nas čaka danes?

0
Nejc Žorga Dulmin, 12. September 2012 v Novice z značkami iphone, keynote, ios.

iPhone

Danes ob 19.00 bo Apple predstavil šesto generacijo iPhona. Ime novega iPhona bo skoraj zagotovo ime, ki ga ob pogovorih o naslednjem iPhonu največkrat slišimo: iPhone 5.

V Applovem vabilu (zgoraj) lahko lepo vidimo senco, ki jo meče števlika 12. Številka 5 je očitno ime, ki ga Apple izbral za naslednji "iPhone"http://www.jabolko.org/tag/iphone, čeprav smo zarad pomladnega novega iPada ugibali, da se bo zgodba ponovila tudi tukaj. Ne gre torej za novi iPhone, temveč kar iPhone 5. Se pa kar dobro sliši, petica je dobra številka. :)

Iz tovarne je menda ušlo nekaj iPhone delov, zato so se na spletu začele pojavljati mnoge fotografije in videi, ki naj bi prikazovali izgled in ohišje iPhona 5. Izgleda, da gre za kovinsko ohišje, a kako resnična in natančna je ta informacija, bomo izvedeli šele zvečer.

Applov dogodek se bo dogajal v centru Yuerba Buena, ki so ga dizajnersko že pripravili za današnjo predstavitev. Gre za različne pisane debele črte, za katere pa so fantje pri MacRumors ugotovili, da gre pravzaprav za raztegnjene ikone iPhone appov.


Raztegnjene ikone najverjetneje pomenije ravno to, kar smo lahko že dolgo brali: iPhone 5 bo imel višji zaslon. Ravno toliko višji, da je novi prostor izkoriščen za še eno vrstico ikon, pri čemer naj bi bila velikost ohišja telefona le za nekaj milimetrov večja. Kako naj bi izgledal iPhone 5 in z novim zaslonom:

Poleg večjega ohišja, se morda pri Applu po skoraj desetih letih obeta zamenjava vsem znanega iPod kabla. Novi naj bi bil tanjši in manjši, s čimer so pridobili dodaten prostor v iPhonu 5 in drugih prihajajočih napravah. Ali bodo jeseni zaradi novega docka osveženi tudi drugi produkti, bomo še videli.

Kaj pa bi lahko pričakujemo v notranjosti iPhona 5? Skoraj gotovo lahko pričakujemo čip za podporo naslednjo generacijo mobilnega omrežja LTE, saj ga je marca letos že dobil iPad. Vprašanje pa je, ali bo šlo za čip, ki podpira le ameriški verzijo LTE ali takega, ki bo podpiral tudi LTE drugih držav.

Pričakujemo seveda lahko močnejši procesor in pa dvig pomnilnika s 512 MB na 1 GB. Izboljšave bo deležna tudi kamera oziroma fotoaparat v smislu megapikslov, morda tudi leče in stabilizacija slike. V iPhonu 5 pa najverjetneje ne bomo videli čipa NFC.

iPhone naj bi bil v prodaji 21. septembra, isti dan pa bo na voljo tudi naslednja različica iOSa, iOS 6.

Še kaj?

Da. Glede na to, da iPodi niso bili pošteno osveženi že dve leti (lani sta bila malenkost posodobljena iPod touch in iPod nano), bomo verjetno na odru lahko videli tudi nov iPod touch in iPod nano. Slednji bi lahko bil predvsem zanimiv zaradi potencialne povezave z iPhonom. Ko imamo iPod nano na zapestju, tako lahko dobimo eno zelo pametno uro, kot smo ugibali že v Štrudlju #7.

Glede na zadnje govorice, iPada mini danes ne bomo videli. Apple naj bi za iPad mini, 7,85 palčno verzijo iPada, predstavil na ločenem dogodku v začetku oktobra, tako da je današnji dan osredotočen na en produkt: iPhone 5.

Kje lahko spremljam dogodek?

Dogodek lahko spremljate preko naslednjih strani, ki bodo v živo blogali, kaj se dogaja na odru:

  1. The Verge
  2. Macworld
  3. Engadget
  4. Slashgear
  5. GDGDT Live
  6. MacRumors Live
  7. CNET Live
  8. TIME Techland
  9. Ars Technica
  10. TUAW

Posreduj članek naprej