Štrudelj #7

Štrudelj #7

0
Nejc Žorga Dulmin, 28. March 2012 v Novice z značkami ipod, ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

Gretje pri sosedih

Se spomnite novic o tem, kako se greje Samsungova Android tablica Galaxy Tab 10.1 LTE? Jaz tudi ne. Verjetno zato, ker o njenem gretju niso nikoli poročali. Pri PCWorldu so primerjali, koliko se grejejo iPadi 2, novi iPad, Asus Eee Pad Transformer Prime in Samsung Galaxy Tab 10.1 LTE.


(Slika: PCWorld)

V zgornjem delu tabele je primerjava tablic, ko so priključene na polnjenje. Po eni uri igranja in obremenjevanja grafičnega procesorja (zadnji stolpec), lahko vidimo, da ima novi iPad 100 fahrenheitov (37,7 ° C), Samsung Galaxy Tab 10.1 LTE pa 98 fahrenheitov (36,6 ° C). V spodnjem delu tabele, kjer naprave niso pod napetostjo, je novi iPad celo za 1 fahrenheit (preračunano pol stopinje celzija) hladnejši od Taba 10.1

Ampak praktično gledano, imata obe napravi skoraj iste temperaturne okvire, in sta še vedno udobni za uporabo (prenosniki se še precej bolj segrevajo).

Zakaj potem vse te “paničarske” novice o segrevanju? Applu gre zelo dobro, in mediji nadvse radi poročajo o napakih uspešnih, pa če so še tako majhne (sicer se jih pa malo napihne), kar se je seveda zgodilo tudi v tem primeru.

iPod nano

Zadnja večja prenova iPodov se je zgodila septembra 2010, ko je Steve Jobs predstavil novi iPod shuffle, novi iPod nano in novi iPod touch.

Lani je iPod nano dobil programsko posodobitev (večje ikone, različne ure) in nižjo ceno, osnovni model iPod toucha pa je bil le znižan z 229 $ na 199 $.

Pred kratkim sem po kupu srečnih naključij prišel do zadnje generacije iPoda nano. Nato sem naročil še pašček in sedaj ga nosim kot uro. Ne uporabljam ga za nič drugega, saj glasbo in podcaste poslušam na iPhonu. In obnese se odlično, polnenje pa je potrebno le približno enkrat na pet dni.

Prodaja iPodov pada na račun iPhona, saj glasbo sedaj poslušamo direktno na napravi. Za Apple to ne predstavlja velikega problema, dokler gre še vedno za prodajo njihovih izdelkov, po vrhu še veliko dražjih. A problem iPodov ni le v tem, da predvajajo le glasbo, ampak, da niso del iOS ekosistema. To pa bi se lahko spremenilo …

Prednost naprave, ki jo imaš vedno na zapestju je ravno to – vedno jo imaš na sebi. Dobesedno. Telefon je morda v žepu ali torbici, a ura – ne, to je na zapestju. Kaj ne bi bilo odlično, če bi iPod nano znal še kaj več, kot biti samo predvajalnik glasbe in ura? Če bi ga nadgradili z bluetoothom in mu dodali povezljivost z iPhonom, bi bil to velik plus, tako za uporabnike kot Apple. Odpre se veliko novih možnosti:

Sporočila
Ko prejmemo na iPhone sporočilo, bi nam iPod nano to sporočil, na zaslonu bi lahko prebrali celotno sporočilo.
Alarmi
Alarmi in opozorila za koledarje bi se prikazali na iPod nanu.
Opozorila
Opozorila aplikacij (Twitter, Mail, Facebook), bi se nam lahko izpisala na zaslonu.
Klic
Zaslon iPod nana bi se prižgal ali utripal in nas opozoril na telefonski klic. Če bi morda imel še vibro …

Možnosti je veliko in en tak primer ure so ustvarili tudi naši sosednje v Italiji z izdelkom i’m Watch, ki temelji na Androidu.

iPod nano ne bi nujno potreboval iOSa, le podpirati bi moral določene funkcionalnosti, ki s povezavo bluetooth in iPhonom, ustvari zmagovalen tim. iPod nano bi si hitro dvignil vrednost in tako lahko postal dodatek mnogim iPhone uporabnikom, ki nanj trenutno gledajo le kot na majhen, čeprav simpatičen, glasbeni predvajalnik.


Posreduj članek naprej