Kaj nas čaka danes?

Kaj nas čaka danes?

0
Nejc Žorga Dulmin, 11. June 2012 v Novice z značkami wwdc.

Danes se začne Applova svetovna konferenca za razvijalce WWDC, kjer bodo predstavili novosti o iOS 6 in morda še čem drugem …


(Avtor slike @Astern)

iOS 6

O možnih nadgradnjah iOS 6 smo že pisali med njimi pa so plačljive nadgradnje appov, možnost več uporabnikov na eni iOS napravi ter nove možnosti deljenja podatkov med appi. Apple naj bi nadomestil tudi Google Maps s svojimi zemljevidi in se tako še bolj oddaljil od Googla. Siri bo morda na voljo tudi razvijalcem, ki bi funkcionalnost prepoznave govora lahko uporabili v povezavi s svojimi aplikacijami. V iOS 6 pa bo morda poleg Twitterja kmalu na voljo tudi Facebook integracija, kar pomeni, da bomo lahko npr. fotografijo objavili na Facebook direktno iz Photos.

MacBook Air 15"

Med govoricami že dalj časa krožijo ideje o 15" MacBook Airu. Apple trenutno ponuja 11 in 13-palčni model, tako da je pravzaprav le še vprašanje časa, kdaj naj bi izdali tudi večji 15-palčni model. Nekateri ugibajo, da bo šlo le za malo tanjši model kot je zdajšnji, ki bo seveda brez optičnega pogona. Med novostmi na prenosniku naj bi bil tudi USB 3.0 in nov zaslon, ki naj bi dobil naziv Retina zaradi visoke ločljivosti oz po domače povedano hude slike.


(Avtor slike 9to5mac.com)

Apple TV SDK

Da naj bi Apple izdal svoj televizor se špekulira že od lanskega poletja, morda pa bo na tokratnem WWDCju narejen korak tudi v to smer. V urniku za WWDC konferenco je namreč še nekaj lukenj oz. predavanj, za katera se še ne ve, kaj bodo, torej nekaj, kar je povezano z današnjo predstavitvijo. Ker gre za predavanja, ki potekajo v večjih prostorih, gre morda za novo platformo, kar bi lahko pomenilo, da bi Apple morda izdal orodje za izdelavo appov za Apple TV (za majhno črno škatlico, ne televizor saj ta še ne obstaja). To lahko odpre zanimive možnosti za razvijalce, za uporabnike, ki bi trenutni Apple TV nadgradili z appi po svojem okusu, pa prav tako. Če bi čez pol leta Apple res izdal pravi televizor, bi bilo zanj na voljo že kar nekaj aplikacij, kar seveda prinese veliko dodano vrednost.

Mac Pro

Mac Pro, ki je namenjen zahtevnim profesionalnim uporabnikom, ni bil osvežen že okoli 2 leti, kar je za računalnik, kar precej dolga doba. Posodobitev naj bi obsegala novo generacijo čipov Ivy Bridge, USB 3.0 in seveda hitri vsestranski vmesnik Thunderbolt, ki ga Mac Pro sploh še nima.

Vse ostalo

Na voljo je še veliko področij, kjer nas Apple lahko preseneti. Skoraj zagotovo lahko pričakujemo kakšne novosti na področju iClouda, morda posodobitev iWorks programov, ki ga trenutno še ne podpirajo. Apple nas morda preseneti in osveži kompletno serijo računalnikov iMac, MacBook Pro/Air in še Mac mini. Datum za izdajo OS X Mountain Lion še ni znan, a bi lahko bil izdan julija, tako kot je bil lani OS X Lion. Novega iPhona skoraj zagotovo ne bomo videli, lahko ga pričakujemo septembra ali oktobra.

Spremljanje dogodka

WWDC keynote bo danes ob 19.00.

Veliko spletnih strani bo pokrivalo dogodek v obliki bloganja v živo. Spremljaš jih lahko na:

Imaš še ti kak predlog, kaj bomo videli danes?


Posreduj članek naprej