Štrudelj #6

Štrudelj #6

0
Nejc Žorga Dulmin, 21. March 2012 v Novice z značkami ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

Slaba prodaja

Od začetka prodaje novega iPada še ni minil teden dni, a to ne ustavi novic o slabi prodaji. V ponedeljek zjutraj, torej takoj po prvem vikendu prodaje, smo na Računalniških novicah lahko že prebrali:

Prodaja nove tablice iPad majša od pričakovanj

Po svetu je bilo zanimanja za novi Applov tablični računalnik iPad manj kot pred letom dni od predstavitvi tabličnega računalnika iPad 2.

To je hitro sprožilo moj larifari detektor. Prodaja je manjša od pričakovanj? Čigavih pričakovanj? Apple ni nič govoril o pričakovanjih prodaje v prvem vikendu. Kako pa je prišlo do ugotovitev, da je prodaja slaba?

… v Avstraliji in Singapurju so bile precej manjše vrste kot lani.

Prvi dan prodaje novega iPada se je zgodil v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Japonskem, v Hong Kongu, Singapurju in Avstraliji. Če bi Apple izrazil svoja pričakovanja, bi jih verjetno izrazil v številkah prodanih kosov. Ampak, ker je od nekod pricurljala anekdota, da so vrste manjše v dveh od desetih naštetih držav, očitno lahko kar sklepamo, da je prodaja novega iPada slabša kot pri iPadu 2.

Nato pa je sledilo ponedeljkovo popoldne, kjer je Tim Cook v konferenčnem klicu, kjer so napovedali dividende, skorajda kot nalašč povedal, da so imeli rekordno prodajo novega iPada. Nekaj ur kasneje, je še od Appla prišla uradna novica, da je prodaja presegla 3 milijone kosov.

Za konec še zaključek članka:

Prevelikega zanimanja za novo Applovo tablico pri nas po vsej verjetnosti ne gre pričakovati.

Kar nekaj znancev me je spraševalo, kateri iPad vzeti in kje naj ga naročijo, kar je sicer anekdota, a vseeno kaže, da neko zanimanje vsekakor je. Če se spomnimo začetka prodaje iPhona 4 junija lani, je bilo kar nekaj vrst zanj. Prav tako že od oktobra, odkar se je začela prodaja iPhona 4S, skoraj ne gre drugače, kot da ga rezerviraš. Dosti uporabnikov, med njimi sem tudi sam, ima še vedno prvo generacijo iPada, in nadgradnja na novega, bo velik preskok. Bomo videli, kaj nam bo prinesel ta petek. Ne bi bil presenečen, če jih bo zmanjkalo.

iPad neuporaben

Na spletu se že pojavljajo zapisi, da je z novim iPadom nekaj “narobe”, mediji pa imajo radi senzacionalizem. Pri Dne Enaa so zapisali:

Pri tem ne gre za rahlo segrevanje naprave, ki je normalno in pričakovano, temveč se novi iPad po pričevanjih uporabnikov tako močno segreje, da se zaradi varnosti preventivno izklopi, na zaslonu pa se prikaže napis “the iPad needs to cool down”

Pojdimo po vrsti. Novi iPad je res toplejši od predhodnika, za kar je “kriv” novi procesor oz. štirijedrni grafični procesor. Pri Tweakers.net so izmerili, kakšna je razlika v toploti med novim iPadom in iPadom 2. iPad 2 je imel temperaturo 28,3 º C, novi iPad pa 33,6 º C. Torej je razlika dobrih 5 stopinj. Če si že kdaj koga držal za roko … no, temperatura novega iPada je manj kot tista roka.

Če se iPad močno segreje, potem se res izklopi in prikaže sporočilo, da se mora ohladiti, ampak to se zgodi le v primeru, če ga imamo v zelo toplem prostoru oz. ga predolgo izpostavljamo sončni svetlobi. Kontekst je pomemben.

Včeraj je tudi Apple potrdil, da je novi iPad res toplejši, in če uporabnik misli, da je kaj narobe, naj ga odnese k Applu.

Skoraj gotovo bomo o tem še poslušali in znašlo se bo v vseh mogočih publikacijah in napihnjeno bo kolikor je mogoče. Vse skupaj že močno diši (smrdi?) po predlanskoletnem antennagateu, a v šali predlagam drugo ime: warmageddon.


Posreduj članek naprej