Štrudelj #11

Štrudelj #11

0
Nejc Žorga Dulmin, 25. April 2012 v Novice z značkami ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

Čeprav sem v Štrudlju #1 zagovarjal, da manjši iPad ni smiseln, sem se nekoliko omehčal. Za manjši iPad z velikostjo točno 7,85 palci obstajata namreč dva zelo dobra razloga.

Ločljivost in gostota pik

iPada prve druge generacije imata isto ločljivost, to je 1024×768, kar znaša 132 pik na palec. (Novi iPad ima podvojeno ločljivost prejšnjega modela, torej 2048×1536.) Diagonala vseh modelov iPada meri 9,7 palca. Andy pri Appadvice.com je prišel do zelo zanimive ideje. Zmanjšajmo zaslon iPada prve ali druge generacije na tako velikost, da bo diagonala znašala točno 7,85 palcev.

Zakaj ravno na diagonalo 7,85 palcev? Odgovor se skriva v gostoti pik. Če 1024×768 pik stisnemo s trenutne diagonale 9,7 palcev na 7,85 palcev, dobimo gostoto 163 ppi (pixels per inch = pik na palec). To pa je ravno gostota pik, ki jo ima zaslon na iPhonu 3GS in starejših. LCD s takim ppi izdelujejo že od leta 2007, ko je na trg prišel originalni iPhone z ločljivostjo 320×480. V tovarnah je tako že vse pripravljeno in bi v primeru manjšega iPada, le odrezali večji del LCD plošče, in s tem močno optimizirali stroške proizvodnje.

Ker si je težko predstavljati, kako velik je zaslon pri taki diagonali, sem ga natisnil in primerjal z iPadom ter tudi iPhonom. Velikost zaslona deluje dovolj velika za uporabno in normalno rabo. Ikone ne izgledajo nič manjše kot na iPhonu.

Velika praktičnost ohranjanja starejše ločljivosti 1024×768 je seveda tudi v aplikacijah, saj je vse že pripravljeno, nič se ne spremeni. Ničesar ni potrebno prilagajati ali spremeniti, ne iOSa in ne že obstoječih aplikacij.

Cena

Amazonov Kindle Fire je pokazal, da obstaja interes za manjše 7 palčne tablice, čeprav je to lahko le posledica cene. Marsikdo, ki si želi iPad, a si ga ne more privoščiti, nato poseže po cenejši tablici.

S cenejšim iPadom bi Apple posegel še po tem tržnem deležu in hkrati predstavljal hudo konkurenco vsem ostalim proizvajalcem.


Posreduj članek naprej