WWDC 2011 Keynote - poročilo

WWDC 2011 Keynote - poročilo

0
Nejc Žorga Dulmin, 7. June 2011 v Novice z značkami keynote, 2011, wwdc, porocilo.

WWDC 2011 keynote je za nami in za vas smo pripravili daljše poročilo o glavnih točkah dogodka.

OS X Lion

Večdotične geste
Večdotične geste so v OS X že dobro znane, v novi verziji pa je dodanih še nekaj, ki so dobile svoj navdih iz iOS.

Celozaslonske aplikacije
Izkoristek zaslona je vedno pomemben, sploh pri manjših zaslonih na prenosnikih. Lion sedaj nudi sistemsko podporo vsem aplikacijam, ki bi želijo izkoristit celozaslonski način. Iz celozaslonskega načina se na namizje ali v drugo aplikacijo hitro pomaknemo s tremi prsti levo/desno. Applove aplikacije kot so Mail, Safari, iMovie, iTunes itd. bodo pripravljene za celozaslonski način.

Mission Control
Mission Control združuje funkcionalnosti Dashboarda, Exposéja in Spaces. S tremi prsti navzgor sprožimo Mission Control in dobimo podoben pogled kot smo ga vajeni iz Exposéja, a z nekaj spremembami. Okna so združena v skupine iste aplikacije, celozaslonske aplikacije pa so prikazane na vrhu čisto ločeno. Na vrhu so tudi Spaces v katere lahko preprosto povlečemo že odprte aplikacije.

Mac App Store
App Store bo sedaj vgrajen direktno v Lion, dve novi funkcionalnosti za uporabnike pa sta: kupovanje znotraj aplikacije (in-app purchase) in obvestila, ki jih bo lahko aplikacija poslala, četudi bo zaprta (push notifications). Izboljšan je tudi sistem posodobitev, saj za novo verzijo aplikacije ne bo potreben prenos celotne verzije, temveč le posodobitev, kar pohitri prenos.

Launchpad
Launchpad je ideja iz iOS preseljena na OS X. Aplikacije in mape aplikacij so prikazane na tak način kot smo ga vajeni iz iPada. Zaženemo ga s ščipanjem več prstov.

Nadaljuj (Resume)
Ko sedaj odprete aplikacijo se bo (aplikacija) odprla z istimi dokumenti s katerimi ste delali, enako razporejenimi okni in nastavitvami. Enako se zgodi, če morate ponovno zagnati sistem. Aplikacije in dokumenti se bodo odprli na točno takih mestih kot ste jih pustili.

Samodejno shranjevanje (Auto Save)
CMD+S je zgodovina in na vprašanje “Ste prepričani, da želite zapreti …” lahko kar počasi pozabimo. Lion omogoča samodejno shranjevanje dokumenta na katerem delate. Dokument je možno s klikom v ime dokumenta na vrhu okna tudi vrniti v prejšnjo verzijo ali pa duplicirati in delati na novi verziji.

Verzije (Versions)
Samodejno shranjevanje shranjuje verzije dokumenta na katerem delate in tako se lahko hitro vrnete nekaj verzij nazaj, če to želite. Praktična funkcionalnost je tudi možnost kopiranja predmetov (besedilo, slike itd.) iz stare verzije v novo. Nekako tako kot Time Machine, a za trenuten dokument.

AirDrop
Pri AirDrop gre za hiter način za izmenjavo datotek z drugimi Apple uporabniki v vaši bližini. Za delovanje ne potrebuje Wi-Fi omrežja. Datoteko le primete in prenesete na ime uporabnika, ki se pojavi v AirDrop, in že se datoteka pošlje po varni povezavi.

Mail
Pogled na prenovljeno glavno aplikacijo za e-pošto nas takoj spomni na iPad. Dodan ima močan iskalnik s predlogi in prikaz sporočil v obliki pogovora (tako kot smo navajeni iz Gmaila).

Kako, kaj, kdaj?
OS X Lion bo na voljo julija za neverjetno ceno 29 $ (verjetno za nas okoli 20 €). Na voljo bo le direktno v App Store, kar bo vsekakor ena najbolj preprostih sistemskih nadgradenj kdajkoli. Če imate doma več računalnikov, boste nakup opravili le enkrat (pri treh računalnikih je to le 10 dolarjev na računalnik!).

iOS 5

Obvestila (Notifications)
Obvestila niso več vsiljiva. Pojavijo se na vrhu in čez nekaj sekund izginejo. Združena so v mestu imenovanem Notification Center. Do njega pridemo tako, da s prstom potegnemo z vrha zaslona navzdol. Obvestila so sedaj tudi vidna, ko je zaslon zakljenen, da obvestilo aktiviramo, samo potegnemo s prstom levo-desno in že se nam odpre aplikacija, ki je povezana z dotičnim sporočilom. (O tem smo razmišljali v kolumni 12. marca)

Newsstand
Časniki in revije imajo zdaj svoje mesto na domačem zaslonu kot tudi v App Store. Novost, ki jo uporabniki Kindla že poznajo, je samodejno prenašanje novih vsebin, kar pomeni nič več odpiranja aplikacij in ročnega tapkanja za prenos, saj se bo nova številka prenesla sama, ko bo na voljo.

Twitter
Twitter je sedaj integriran direktno v iOS. V nastavitvah iPhona se le enkrat vpišete v svoj račun in tako omogočite ostalim aplikacijam, da uporabijo te informacije za vpis v Twitter. Sliko iz Photos zdaj lahko direktno pošljete na Twitter, iz Maps pa pošljete lokacijo. Stikom lahko dodate njihov Twitter vzdevek in tako vidite njihovo sliko iz Twitterja direktno v Stikih.

Safari
Safari je dobil novo funkcionalnost imenovano Reader. Ko se znajdete na strani, kjer je zanimiv članek, tapknite Reader in dobite prečiščeno besedilo članka, brez reklam in z vsemi slikami, ki spadajo zraven. Če je članek na več straneh, Reader združi vse strani in prikaže celoten članek. Članek lahko potem iz Reader direktno pošljete prek e-pošte. Preko funkcije Reading list lahko članek shranite za kasnejše branje. Safari na iPadu pa je dobil tudi zavihke za hitro preklapljanje med brskalnikovimi okni.

Opomniki (Reminders)
V App Store je sicer na voljo veliko aplikacij za opravila, a je Apple dodal še svojo. Gre za preprosto aplikacijo z različnimi seznami opravil, ki pa ima še dodaten bonbonček. Opravilo je lahko vezano na lokacijo in to na dva načina: ko pridemo na lokacijo ali ko se oddaljimo od neke lokacije.

Kamera
Kamero je zdaj moč hitro zagnati direktno z zaklenjenega zaslona, zoomiramo lahko s ščipanjem direktno na zaslonu, sprožilec pa je sedaj tudi tipka za “glasnost gor”. Če prst držimo na delu slike, ki jo želimo fokusirati, se nam bosta zaklenila fokus in osvetljenost, tako da lahko kamero tudi premaknemo in ne izgubimo teh nastavitev. Fotografije zdaj lahko popravimo (uredimo) tudi na iPhonu in iPadu.

Mail
Pri pisanju besedila lahko zdaj preprosto oblikujemo besedilo (krepko, ležeče, podčrtano, zamik), prenašamo prejemnike med polji To, Cc, Bcc, dodamo zastavico sporočilu, iščemo sporočila tudi glede na vsebino, ne le pošiljatelja ali zadevo. Na iPadu (v pokončem načinu) je možno tipkovnico tudi razdeliti na dve manjši in s čimer omogočimo lažje tipkanje s palci, ki je sicer precej nemogoče.

Brez PCja (PC Free)
Želite uporabljati iPad ali iPhone brez računalnika? Ni problema. Zdaj lahko uporabljate iOS napravo takoj po nakupu, priklop na računalnik in iTunes ni potreben. Sistemske posodobitve? Brezžično in le tisti del, ki bo posodobljen, bo prenešen (nič več 600 MB datotek). Tudi koledarje je možno sedaj ustvariti direktno na iOS napravi.

Game Center
Game Center je prenovljen s sličicami uporabnikov, izboljšano je iskanje prijateljev – sistem vam jih predlaga, vidite lahko prijatelje prijateljev, na voljo pa so tudi predlogi za igre.

iMessage
Gre za novo storitev za sporočanje med iOS napravami – iPad, iPhone in iPod touch. Pošljemo lahko besedilo, slike, video, stike ali ustvarimo skupinski klepet. Omogoča potrditev sprejema in branja, indikator tipkanja sogovornika, deluje prek 3G in Wi-Fi, sporočila pa so poslana šifrirano.

Še nekaj dobrot
AirPlay mirroring – Apple TV lahko sedaj pokaže isto sliko kot jo ima iPad – kopija slike.
Wi-Fi Sync with iTunes – nič več kablov, sedaj se bodo podcasti in glasba sinhronizirali samodejno prek vašega domačega brezžičnega omrežja. Prav tako se bo prek Wi-Fi ustvarila varnostna kopija na vašem računalniku.

Kako, kje, kdaj?
iOS 5 bo na voljo jeseni za: iPhone 3GS in iPhone 4, iPad in iPad 2, iPod touch tretje in četrte generacije.

iCloud

Kaj je?
iCloud shrani vašo vsebino v oblak in jo pošlje brezžično na vse vaše naprave. Je integriran z vašimi aplikacijami in vse zgodi samodejno. Preprosto deluje. Ko ustvarite stik, se shrani v oblak in nato pošlje na vse naše naprave. Enako se zgodi s koledarjem in e-pošto (z domeno me.com).

Cena?
Cena MobileMe je bila 99 dolarjev, iCloud pa je popolnoma brezplačen.

App Store
V App Store je sedaj možno videti zgodovino naših nakupov. Ob nakupu nove aplikacije se le-ta naloži na vse naše naprave.

iBooks
Enako kot App Store se tudi knjige ob nakupu pošljejo na vse naše naprave (žal pri nas iBooks za nakup knjig ni na voljo).

Brezžična varnostna kopija
iOS naprava bo sedaj lahko ustvarila varnostno kopijo v iCloudu brezžično prek Wi-Fi. Shranila se bo kupljena glasba, aplikacije in knjige, fotografije in videi, nastavitve naprave in podatki ostalih aplikacij.

Dokumenti v iCloudu
Če ustvarite nov dokument v Pages (ali Keynote ali Numbers) na iPadu in se nato preselite na iPhone, vas bo tam že pričakal novo ustvarjeni dokument. Ko je dokument ustvarjen, je poslan v iCloud in nato na vse naše iOS naprave.

API za razvijalce
Razvijalci sedaj lahko izkoristijo iCloud za povezavo svojih aplikacij z iCloud, za kar so doslej morali uporabljati svoje strežnike ali pa iskali rešitev prek Dropboxa.

Photo Stream
Fotografije, ki jih boste naredili na iPhonu bodo takoj na voljo na iPadu in Macu, kar zelo olajša postopek sinhronizacije slik z ene naprave na drugo. Fotografije, ki jih imate v Photo Stream so samodejno sinhronizirane z vsemi napravami (tudi PC). Photo Stream je vgrajen tudi v Apple TV. Sinhronizacija poteka prek Wi-Fi.

iTunes v oblaku
Žal ta storitev za nas (še) ne pride v poštev, ker pri nas ni možno kupovati glasbe iz iTunes. Uporabniki bodo lahko sedaj direktno z iOS naprave sneli vse skladbe, ki so jih že kupili (včasih je bil to namreč problem, saj si lahko kupljeno glasbo lahko snel samo enkrat). Ob nakupu skladbe se le-ta pošlje na vse naše naprave.

Prostor
Za e-pošto, dokumente in varnostno kopijo je na voljo 5 GB prostora. Glasbe, aplikacij in knjig ne štejemo v teh 5 GB.

Kaj pa če sem uvozil svojo glasbo s CD-jev?
Če imate glasbo na računalniku, ki ste jo presneli z vašega CD-ja, vam Apple za 25 dolarjev letno nudi storitev iTunes Match. iTunes Match primerja vašo glasbo s svojo knjižnico v iCloudu in vam ponudi glasbo v kvaliteti 256 kbps AAC za prenos direktno na vašo iOS napravo. Ali je ta storitev na voljo za Slovenijo zaenkrat še ne vemo (se pa bojimo, da ni).

Kako, kje, kdaj?
iCloud bo na voljo jeseni, istočasno kot iOS 5. Verjetno septembra, ko naj bi bila izdana tudi naslednja generacija iPhona.


Posreduj članek naprej