Današnji keynote in kaj lahko pričakujemo

Današnji keynote in kaj lahko pričakujemo

0
David Praznik, 6. June 2011 v Novice z značkami keynote, 2011, wwdc.

Čeprav smo vajeni, da Apple objavi press gradivo po dogodku, so se tokrat odločili za drugačno potezo. Z novico so razkrili vsebino letošnjega dogodka, s tem pa podprli ali ovrgli domneve, ki smo jih, kot vsako leto pred dogodkom, ugibali. Kaj točno pomeni ta sprememba je težko napovedati. Verjamemo in zaupamo, da Apple skrbno načrtuje vsak svoj korak in tudi ni nujno, da so v tem sporočilu zaupali vsa presenečenja.

iCloud

Ni več skrivnost, da bomo danes spoznali njihov nov produkt, o katerem je Jobs razmišljal že leta 1997:

  • Računalnike imam v Applu, Pixarju, NeXTu in doma. Ko stopim do kateregakoli, se vpišem s svojim uporabniškim imenom. Prek mreže se poveže s strežnikom, poišče mojo domačo mapo in že imam svoje stvari, kjerkoli sem. In nič od tega ni na lokalnem disku. Strežnik … je moj lokalni disk.

Mac OS X Lion

Obstaja velika verjetnost, da bomo v kratkem (če smo res veliki optimisti, tudi danes) priča GM stopnji razvoja novega operacijskega sistema. Od tu naprej je samo še vprašanje časa, kdaj bo Mac OS X Lion na voljo, verjetno v obliki pretoka preko App Store. OS X Lev je danes zagotovo ena pomembnejših tem, ki mu bodo Applovci namenili posebno pozornost.

iOS 5

Sedaj že vemo, da bo danes na vrsti tudi predstavitev nove različice revolucionarnega iOS sistema, ki bo slišal na številko 5. Na voljo še ne bo takoj, saj tudi razvijalci potrebujejo čas za posodobitev aplikacij. Ker pa je do predstavitve še nekaj ur, si poglejmo magično predstavitev predvidenih novih funkcij:

… One More Thing?

Zelo možno je, da bo Apple kljub nasprotnem mnenju nekaterih, danes predstavil novo generacijo naprav v družini iPhone, ki bo predvidoma dobila oznako 4S. Minilo je že eno leto odkar so ponudili štirico, v tem času pa se je na trgu pojavilo kar nekaj novih Android telefonov. Jesenski keynote bi lahko bil zamujena poteza, če Apple danes ne bo predstavil novega iPhone junaka, iPhone 5 pa v celem svojem sijaju naslednje leto. Kaj menite, bo danes?

Prenos v živo

Razen iPad 2 dogodka letos, je Apple že leto pred tem 2x omogočil prenos keynote dogodka v živo. Ogled je bil možen na iOS napravah iPhone, iPad in iPod touch ter na Mac računalnikih preko brskalnika Safari. Do tega trenutka live stream še ni potrjen. Tudi sicer je bila povezava na Applovi strani vedno na voljo tik pred dogodkom, zato bodite pozorni.

Za konec pa še WWDC pesem


Posreduj članek naprej