Naslednji val

Naslednji val

0
Nejc Žorga Dulmin, 12. March 2011 v Novice z značkami ios, kolumna.

Predstavitev iPada 2 je za nami in nova tablica je včeraj prišla na police trgovin v ZDA. Ugibanja o nasledniku prvega iPada so mimo in na sporedu je svež val špekulacij in pričakovanj o iOS 5.
Glavne lastnosti lanskoletnega iOS izida so bile večopravilnost, univerzalen e-poštni predalnik in mape za urejanje aplikacij. Kaj torej ostane za letos?

iOS ponuja veliko funkcionalnosti in sistem deluje, kot bi pričakoval: preprosto, hitro in brez težav. Še vedno pa so nekateri elementi, ki so v iOS nepopolni oz. pri katerih je potrebnih še nekaj dodatnih funkcij.

Sistem za obveščanje

Sistem za obvestila – Push notifications – je Apple leta 2009 vpeljal z iOS 3.0 (takrat še iPhone OS) in tako omogočil, da je lahko aplikacija poslala obvestilo na telefon, četudi je bila le-ta zaprta (po internetu s posebnega strežnika za obvestila). Lani so z iOS 4 vpeljali večopravilnost in hkrati tudi lokalna obvestila. Tako lahko zdaj aplikacija sproži prikaz obvestila lokalno, ne prek strežnika. Kljub nadgrajenemu sistemu za obvestila pa gre že od začetka za isti način prikaza obvestil – kot pojavno okno, ki ga potrdimo in sledimo obvestilu ali pa ga takoj zapremo. In ta način je isti in okoren že od iOS 3.0 naprej – skoraj 2 leti. Recimo, da sem sredi pisanja članka na iPadu, skoncentriran v tipkanje in naenkrat mi pred nos skoči neko obvestilo. Najprej mi bo prekinilo delo in z delom ne bom mogel nadaljevat, dokler obvestila ne zaprem. Druga težava pa je v zgodovini sporočil. Kadar prejmeš več obvestil naenkrat, se prikazujejo ena za drugo in vsako moraš zapreti in ko zapreš zadnje, je to to. Ne obstaja nobena zgodovina obvestil. Kaj je prišlo s Facebooka, kaj z LinkedIna, kaj s Twitterja? Ko enkrat obvestilo zapreš, ti pomaga le še mentalni zaznamek. Zaradi zastarelega sistema in tudi, ker ima platforma Android to bolje urejeno, je precej verjetno, da bomo videli nadgrajen sistem za obvestila v iOS 5.0 – z zgodovino in manj vpadljivim načinom prikaza (morda v stilu Growla?).

Zaklenjen zaslon

Ko je iPhone ali iPad zaklenjen, prikazuje le datum in čas. Na iPadu lahko sicer sprožimo galerijo slik, a še vedno ne dobimo kakšnih drugih koristnih informacij. Ena od pogostih informacij, ki je prikazana direktno na zaslonu kakšnega drugega zaklenjenga telefona, je npr. vreme. Videz lock screena je isti že od leta 2007, ko je svet prvič videl iPhone. In površine za dodatne informacije je v sredini iPhonovega zaslona dovolj. Če bi zmanjšali številke za uro, ga je lahko še več. Na iPadu seveda težav s prostorom ni. Osebno precej pogrešam nek hiter pregled koledarskih vnosov za današnji dan. Potencialno bi lahko prikazovali veliko različnih informacij, npr. o neprebranih e-pošti, SMSih, zgrešenih klicih … Še korak naprej bi bil API, ki bi ga lahko aplikacije drugih razvijalcev uporabljale za prikazovanje lastnih informacij, recimo prikaz opravil z današnjim rokom iz programov Omnifocus ali Things. Možnosti je veliko.

Pretakanje glasbe in videa

Apple že dalj časa skrivnostno dela na velikem podatkovnem centru, za katerega vsi ugibajo, da bo namenjen pretakanju glasbe in videa. Z letošnjim letom je ekskluziva z mobilnim operaterjem AT&T potekla in pogoji, ki jih je AT&T prej postavljal, so zdaj zgodovina. Prvi znak tega je že deljenje iPhonove 3G povezave prek Wi-Fi (hotspot). Tako bi Apple zdaj lahko skupaj z novim iOS predstavil tudi storitev za pretakanje, morda v okviru storitev MobileMe (za katero so tudi govorice, da bo prenovljena). Vsekakor bo zanimivo.

Dogodek iOS 5

Vsako leto 2-3 mesece pred izdajo novega iPhona Apple predstavi naslednjo različico operacijskega sistema. V teh treh mesecih nato testirajo sistem, razvijalci pa dobijo čas, da do izdaje novega operacijskega sistema pripravijo in izkoristijo nove možnosti iOSa za svoje aplikacije. Ta dogodek je Apple leta 2008 organiziral 6. marca in leta 2009 17. marca. Lansko leto pa dogodek ni bil marca, temveč šele 8. aprila. Ugibam, da so imeli polne roke zaradi splovitve iPada, ki se je zgodil 4 dni prej, in so zato zamaknili predstavitev iOSa. iPad 2 je že v prodaji, torej bi glede na marčevski dogodek leta 2008 in 2009 lahko ugibali, da bo letošnji sledil kmalu. Drug teden verjetno ne pride v poštev, saj običajno napovejo take stvari vsaj 5 dni prej, petek pa tudi ni pravi dan za tako predstavitev. Pojavile so se tudi govorice, da bo v začetku aprila, vendar zaenkrat ni nobenih potrditev. iOS je bil vsako leto postopno nadgrajen, a nikoli ni doživel nekega velikega koraka naprej (že res, da se je vse spremenilo z App Store v 2.0, vendar je osnovni videz sistema ostal enak). Morda letos sledi tisti velik preskok, tako kot je bila preobrazba iPhona iz verzije 3GS v 4. In če je ta korak res velik, bi pričakoval, da bo dogodek sledil zelo kmalu, torej konec marca, da bo vse – sistem in aplikacije – tip top do junijske splavitve iPhona 5.


Posreduj članek naprej