Apple z MacBook Airom na novo zamislil prenosnik

Apple z MacBook Airom na novo zamislil prenosnik

0
Uredništvo Jabolko, 21. October 2010 v Novice z značkami apple, macbook, air.

Apple je predstavil nov MacBook Air, prvega iz naslednje generacije prenosnikov, ki bodo trde diske in optične pogone nadomestili s spletnimi storitvami in negibljivim bliskovnim pomnilnikom.

Prenosniki naslednje generacije so:

  • hitrejši – negibljivi bliskovni pomnilnik je do dvakrat hitrejši od trdega diska
  • zanesljivejši – okvare trdih diskov so odpravljene
  • lažji in manjši – negibljivi bliskovni pomnilnik je do 90 odstotkov manjši in lažji od trdih diskov

»MacBook Air je prvi iz nove generacije prenosnikov, ki za seboj pušča mehanski shranjevalni pogon v prid negibljivega bliskovnega pomnilnika,« je povedal Steve Jobs, predsednik uprave Appla. »Pri razvoju novega MacBook Aira smo upoštevali stvari, ki smo se jih naučili pri iPadu – negibljivi bliskovni pomnilnik, takojšen vklop, izjemno zdržljivost baterije, miniaturizacijo in nizko težo. Z izjemno odzivnostjo in prenosljivostjo bo spremenil naše dojemanje prenosnikov.«

Ohišje je zgrajeno iz natančno obdelanega kosa aluminija, zato novi MacBook Air na najtanjšem delu meri samo 0,27 cm, 1,72 cm pa na najdebelejšem. Model z 28-cm zaslonom je težak samo kilogram, 33-cm model pa 1,3 kg. Tako kot iPad je tudi MacBook Air bil od samega začetka zasnovan za uporabo izključno bliskovnega pomnilnika. Applov po meri narejen bliskovni pomnilnik je 90 odstotkov manjši in lažji od običajnega trdega diska za prenosnike, kar pripomore k MacBook Airovi mobilni in peresno lahki zasnovi. MacBook Airov bliskovni pomnilnik prav tako ponuja hitrejši dostop do podatkov, zaradi negibljivega pogona pa je zanesljivejši od trdih diskov.

MacBook Air ima tipkovnico polne velikosti za udobno tipkanje in storilnost, poleg nje pa tudi priznano stekleno sledilno ploščico s tehnologijo Multi-touch, ki jo najdemo tudi na Applovih MacBook Projih, omogoča pa enostavno brskanje po spletnih straneh, pregledovanje fotografij, spreminjanje velikosti ali obračanje slik. Vgrajena spletna kamera FaceTime, mikrofon in stereo zvočniki so odlična kombinacija za videoklice na iPhone 4, iPod touch in druge računalnike Mac.

Bliskovni pomnilnik deluje v sozvočju s procesorjem Core 2 Duo in grafiko NVIDIA GeForce 320M, kar zagotavlja idealno mero mobilnosti, trajanja baterije in zmogljivosti. MacBook Air ima 28- ali 33-cm zaslon z osvetlitvijo LED in priključek Mini DisplayPort za priklop 68-cm (27-palčnega) zaslona Apple LED Cinema, projektorja ali HD-televizorja. Ultrahitri omrežni vmesnik 802.11n zagotavlja hitro prenašanje datotek, varnostno shranjevanje podatkov na Time Capsule in shranjevanje ter deljenje datotek s storitvama MobileMe in iDisk. MacBook Air ima tudi Bluetooth 2.1+EDR za povezovanje z brezžično periferno opremo ter dva priključka USB za enostavno sinhronizacijo in polnjenje iPada, iPhona ali iPoda ob uporabi druge naprave. 33-cm MacBook Air ima tudi režo za kartice SD.

Apple izdeluje najbolj zelene prenosnike na trgu, MacBook Air pa je zadnji iz serije prenosnikov Mac, ki je prejel status EPEAT Gold in ki ustreza zahtevam standarda energetske varčnosti Energy Star 5.0. Enodelno ohišje je narejeno iz aluminija, ki ga je mogoče reciklirati, opremljeno je z energijsko učinkovitim zaslonom LED brez vsebnosti živega srebra, prekritim s steklom brez arzena. Prenosniki Mac ne vsebujejo bromiranih zaviralcev gorenja, so brez PVC-ja in jih je mogoče reciklirati.

Apple uporablja napredne snovi in prilagodljivo tehnologijo polnjenja, zaradi česar MacBook Airova baterija zdrži do sedem ur brezžičnega dela z enim samim polnjenjem in z do 1000 cikli polnjenja. Vgrajena baterija predstavlja manjšo količino odpadkov, saj Apple iztrošene MacBook Airove baterije zamenja in poskrbi za okolju prijazno in odgovorno odlaganje.

Vsak Mac je opremljen z operacijskim sistemom Mac OS X Snow Leopard, najnaprednejšim operacijskim sistemom na svetu, in iLifeom, Applovo inovativno zbirko aplikacij za ustvarjanje in deljenje izvrstnih fotografij, filmov in glasbe. Snow Leopard temelji na več kot desetletnih inovacijah in prinaša vrsto funkcionalnosti za prenosne računalnike, kot so večdotično upravljanje, napredno brezžično povezovanje, enostavna souporaba datotek, avtomatizirano varnostjo kopiranje in pametno upravljanje z energijo. Novi iLife 11 prinaša iPhoto s sijajnimi celozaslonskimi prikazi za pregledovanje, urejanje in deljenje fotografij; iMovie z zmogljivimi in enostavnimi orodji za spreminjanje domačih videoposnetkov v zabavne filmske napovednike; in GarageBand z novimi načini izpopolnjevanja igranja in ustvarjanja glasbe.

28-cm MacBook Air je opremljen z 1,4 GHz procesorjem, 2 GB delovnega pomnilnika in 64 GB bliskovnega pomnilnika, na voljo pa je tudi v različici s 128 GB bliskovnega pomnilnika. 33-cm MacBook Air ima 1,86 GHz procesor, 2 GB pomnilnika in 128 GB bliskovnega pomnilnika, ki ga je mogoče nadomestiti z različico 256 GB. Računalnika je mogoče naročiti s hitrejšimi procesorji, 4 GB pomnilnika, zapisovalnikom MacBook Air SuperDrive in USB-vmesnikom za Ethernet.

vir: apcom


Posreduj članek naprej