Že veš kako tvoj Mac rešuje svet?

Že veš kako tvoj Mac rešuje svet?

0
David Praznik, 22. December 2009 v Mac z značkami apple, okolje.

Za natančne meritve okoljskih posledic podjetja, je potrebno izpostaviti vpliv, ki ga imajo njihovi izdelki na planet. Podjetje Apple uporablja celovito analizo življenjskega cikla, ki omogoči da natančno opredeli, od kje prihajajo emisije toplogrednih plinov. V zadnjih nekaj letih je podjetje Apple postalo bolj transparentno glede na njihove posledice vpliva na okolje zato so na svoji spletni strani predstavili pet ključnih področjih življenjskega cikla izdelka, ki vplivajo na okolje, hkrati pa predstavili tudi rešitve za izboljšanje emisij toplogrednih plinov na teh področjih.

Proizvodnja

Ker podjetje oblikuje manjše, tanjše, lažje izdelke, naredijo več iz manj surovin. MacBook Pro predstavlja revolucionarni »unibody« dizajn, ki nadomešča ducate posameznih delov z enim samim kosom reciklirnega aluminija. Današnji 20-inčni iMac uporablja 55 % manj materiala, kot so ga potrebovali pri njegovem 15-inčnem predhodniku. To pomeni prihranek materiala 10.000 ton, kar je enako 7200 Toyotinih avtomobilov Prius (za vsak en milijon prodanih računalnikov iMac).
Oblikovanje zelenih izdelkov vključuje upoštevanju okoljskih vplivov uporabljenih materialov, iz katerih so izdelki narejeni. Njihov cilj je še naprej obdržati vodilno mesto v prenehanju ali pa zmanjašnju uporabe strupenih materialov, ki imajo negativen vpliv na okolje.

Največji okoljski izziv za industrijo je danes prisotnost arzena, bromiranih zaviralcev gorenja (BFR), živega srebra, ftalatov in polivinil klorida (PVC) v izdelkih. V skladu z njihovo filozofijo v zadnjem desetletju, podjetje ne čaka na zakonodajo za prepoved teh snovi. Ne samo, da je vsak Mac, iPod, iPhone brez PVC2 in BFR-ja, ampak trdi, da se lahko pohvali s tisočimi komponentami, ki so brez elementarnega broma in klora, kar jih postavi v nekajletno prednost pred ostalimi oz. v sam vrh. Poleg tega pa imajo vsi MacBook Pro modeli zaslone, ki ne vsebujejo živega srebra in arzena za osvetlitev stekla.

Transport

Ker je embalaža, ko izdelek odvijemo ali izvlečemo iz nje, odpadek, so razmišljali tudi v tej smeri. Njen učinkovit dizajn prispeva k zmanjšanju emisij, ki se zgodijo med prevozom. Embalaže za 13-palčnega MacBook Pro, je 41 odstotkov manj kot jo je imela njegova prejšnja generacija, MacBook. S tem se sprosti 50 odstotkov prostora za škatlje na vsaki transportni paleti in več palet lahko zložijo na vsako ladjo in letalo, kar pomeni, da se zniža uporaba števila čolnov in letala kar povzroča manj emisij CO2.

Uporaba izdelkov

Večino emisij toplogrednih plinov v Applovi zgodbi se sprošča zaradi naše uporabe njihovih izdelkov. 5.352.000 metričnih ton emisij toplogrednih plinov zaradi uporabe izdelka se sliši mnogo, ampak bi ta številka bila dosti višja, če nam Apple ne bi ponujal ene izmed najbolj varčnih in energetsko učinkovitih naprav. Mac mini, na primer, uporablja četrtino uporabljene energije, ki jo porabi 60W žarnica, njegov zmogljivejši brat iMac pa za polovico manj.

Recikliranje

1 odstotek skupnih emisij toplogrednih plinov podjetja Apple se nanaša na recikliranje. Sliši se negativno ampak se pri tem ustavri več koristnega kot negativnega. Primer je njihova smer dizajna uporabe aluminija in stekla kar dokazuje, da imajo reciklažo dejansko v mislih. Od leta 2005 jim je za 6-krat uspelo povečati stopnjo recikliranja njihovih izdelkov po celem svetu, njihov cilj pa je do leta 2010 doseči stopnjo 50ih odstotkov, kar bi za okolje pomenilo zelo veliko.

Njihova poslopja

Ker ima podjetje po celem svetu dosti pisarn, skladišč, trgovin, … je razumljivo, da je s tem tudi poraba enerrgije večja. Porabo energije zmanjšujejo na več načinov. Poleg senzorjev za samodejno izključitev osvetljevanja, so namestili učinkovito energetsko razsvetljavo, od leta 2006 privarčujejo več kot 2 milijona kilovatnih ur elektrike. Razumljivo je tudi, da vsi njihovi zaposleni uporabljajo energetsko učinkovite Applove izdelke. Pomemben podatek je tudi to, da uporabljajo električno energijo iz obnovljivih virov.

Seveda pa Apple ni edini, ki se zaveda, da lahko z uporabo okolju bolj prijaznih materialov, dobrinese k boljšemu okolju in povečano skrbjo za naš planet. Tudi podjetje Microsoft in Dell se trudita, zagotovo pa bi lahko našteli še nekatere.

Oblikovani za postavljanje novih mejnikov

Vsakič, ko nekaj kupite, vplivate na okolje.
Podjetje Apple oblikuje energijsko učinkovite izdelke, katerih večji del je moč reciklirati in na ta način prispevajo k temu, da je vaš vpliv na okolje karseda majhen.

Energijska učinkovitost

Ker je 53 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih ustvari podjetje Apple ali njihovi izdelki posledica električne energije, ki jo porabijo njihovi izdelki, so te izdelke zasnovali tako, da so kar najbolj energijsko varčni.

Poraba energije

Pri Applu na zadevo gledajo tako: energija, ki jo porabi nek izdelek, ko ga priključite v električno omrežje in pričnete uporabljati, precej prispeva k skupnemu vplivu na okolje, ki ga ima podjetje, ki je ta izdelek izdelalo. Prav tako precej prispeva k vašemu skupnemu vplivu na okolje (vaš ogljični odtis). Zaradi tega Apple svoje izdelke oblikuje tako, da so čim bolj energijsko učinkoviti. Vsak nov računalnik Mac je namreč v skladu s strogimi zahtevami določil ENERGY STAR glede nizke porabe energije. Nižja poraba energije zmanjšuje stroške za elektriko in zmanjšuje količino toplogrednih plinov, ki jih proizvedejo elektrarne pri proizvajanju elektrike.

Upravljanje z energijo

Obstajajo trije načini, kako znižati porabo energije posameznega izdelka: Uporaba bolj učinkovitih napajalnikov, uporaba komponent, ki potrebujejo manj energije in uporaba programske opreme za upravljanje z energijo. Ker Apple proizvaja tako strojno kot programsko opremo za svoje sisteme, lahko uporabljajo vse tri omenjene načine.

Apple sam oblikuje in izdeluje zelo učinkovite napajalnike, ki zmanjšujejo količino energije, ki gre v nič pri prenosu elektrike iz vtičnice do vašega računalnika. In za razliko od mnogih računalniških sistemov z Windows OS, uporabljajo sistemi Mac energijsko učinkovite strojne komponente, ki delujejo z roko v roki z operacijskim sistemom tudi pri varčevanju z energijo. Mac OS X samodejno zmanjšuje število obratov trdih diskov, vklaplja stanje pripravljenosti (sleep mode) na že tako energijsko učinkovitih LED prikazovalnikih (monitorjih). Poleg tega pa še pametno razporeja opravila med oba centralna procesorja in med grafične procesorje. Na ta način Mac OS X nikoli ne izpusti priložnosti za varčevanje z energijo, ne glede na to, za kako majhen prihranek gre. Gre celo tako daleč, da uravnava procesorsko moč med pritiski posameznih črk na tipkovnici in na ta način zmanjšuje porabo energije med vsako pavzico med posameznimi pritiski. To pa je samo eden od številnih načinov, kako Apple upravlja z neznatnimi količinami prihranjene energije, ki v končni fazi ustvarijo velike prihranke.

Mac mini je enkraten primer Applove filozofije energijsko učinkovite zasnove. V stanju neaktivnosti (ko je “idle”) porabi manj kot 14 vatov električne energije — s takim dosežkom se ne more pohvaliti noben drug namizni računalnik.

Izpolnjevanje pogojev za oznako ENERGY STAR

Vsak posamezen računalnik v Apple-ovi liniji izdelkov je v skladu z določili ENERGY STAR. Apple je edino podjetje v računalniški industriji, ki lahko da tako izjavo. Namizni in prenosni računalniki Mac so bili celo v skladu z najnovejšimi energijskimi zahtevami določil ENERGY STAR za računalnike (različica 5.0) in to še preden so julija 2009 določila uradno prišla v veljavo. Določila ENERGY STAR 5.0 postavljajo bistveno višje omejitve energijske učinkovitosti in stroge omejitve pri tipični letni porabi energije posameznih računalnikov. Posledica energijsko učinkovite zasnove pa je ne samo prihranek energije, temveč tudi zmanjševanje enega od krivcev za ustvarjanje toplogrednih plinov.


Posreduj članek naprej