Mac OS X Public Beta

Mac OS X Public Beta

0
Janez Starc, 26. November 2013 v Novice z značkami apple, zgodovina, osx.

Mac OS X Public Beta je bila razvojna različica Mac OS X operacijskega sistema, ki je bila javnosti ponujena septembra 2000. S tem so razvijalcem programske opreme in prvim navdušencem ponudili v uporabo in testiranje Applov prihajajoči sistem.

Beta je prišla v treh jezikovnih različicah in sicer v angleščini, francosčini in nemščini. Vsebovala je Aqua uporabniški vmesnik, *Dock, Menu bar z jabolkom na sredini, večje in podrobnejše ikone, predvsem pa sistem UNIX z Mac OS prijaznostjo. Temeljila na jedru Darwin, Quartz 2D grafičnem prevajalniku z vmesnikom imenovanim Aqua in Classic, ki sta omogočal poganjanje stare Mac OS programske opreme.

Vse predhodne in sedanje različice Mac OS-a so imele Apple menu. V beti so menu imenovali Desktop, kjer so jabolko brez funkcije postavili na sredino. To je razjezilo večino takratnih Mac uporabnikov, kar je očitno pomagalo, saj je Apple že v naslednji različici 10.0 vrnil jabolčni menu.

Beta je imela tudi iskalnik Scherlock. Izreden app, ki je omogočal napredno iskanje tako po računalniku kot tudi internetu. Scherlock je bil kasneje potihoma ukinjen, nasledil ga je Spotlight s prihodom sistema OS X Tiger (10.4).

Finder je bil počasen in hroščat, ki se je v Docku imenoval Desktop. Sidebar, levi stranski meni z osnovnimi ikonami, je bil na voljno šele v OS X različici 10.3.

Beta in ostale različice OS X, so do 10.2 vsebovale igro Šah, ki je bila del sistema NeXTSTEP predstavljenega leta 1989.

V beti je bil tudi Internet Explorer, izredno hroščat brskalnik podjetja Microsoft.

Predstavljeni so bili sedaj že standardni programi kot je TextEdit, Preview, Mail, QuickTime Player in Terminal. Ponujala je tudi nekaj programov, ki jih v kasnejših razlilčicah OS X nismo več opazili. Recimo Sketch, enostaven program za risanje z vektorsko grafiko, WYSIWYG urejevalnik HTML kode HTMLEdit, PDF Compositor in Music Player, enostaven predvajalnik avdio CD in mp3 glasbe.

Javnosti predstavljene različice sistema Mac OS X

  • Mac OS X Public Beta (Kodiak) 2000
  • Mac OS X 10.0 (Cheetah) 2001
  • Mac OS X 10.1 (Puma) 2001
  • Mac OS X 10.2 (Jaguar) 2002
  • Mac OS X 10.3 (Panther) 2003
  • Mac OS X 10.4 (Tiger) 2004
  • Mac OS X 10.5 (Leopard) 2006
  • Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) 2008
  • Mac OS X 10.7 (Lion) 2010
  • OS X 10.8 (Mountain Lion) 2012
  • OS X 10.9 (Mavericks) 2013

Mac OS X Public Beto je bilo možno kupiti za 30 dolarjev. Takšen je bil tudi popust pri nadgradji na Mac OS X 10.0 leta 2001, saj je imela omejen čas delovanja. Mac OS X Beto ste lahko naložili na iMac, iBook, Power Mac G3 in Power Mac G4, Power Mac G4 Cube ali PowerBook G3 z najmanj 128 MB. Nadgraditvene kartice niso bile podprte.

Zanimivosti

Mac OS X Public Beta in Power Mac G4 Cube sta bila v Moderni galeriji v Ljubljani predstavljena 5. oktobra leta 2000. Iz podjetja Jabolko so poslali vabila z nenavadnim naslovom Zemlja ni okrogla. Zemlja je kocka. Verjetno zaradi tega, ker so takrat predstavljali tudi Power Mac G4 Cube. Vabilo se je nadaljevalo z latinskim pregovorom Volk dlako menja, čudi nikdar, kar bi verjetno predstavljalo novi Mac OS. Oba izdelka, Power Mac G4 Cube računalnik in Mac OS X Beta, je predstavil takratni produktni vodja za Evropo g. Homayoun Sarkechik. Tudi sam sem bil deležen dogodka in sem navdušen z ostalo množico užival v predstaviti tega takrat zelo modernega sistema ob vonju štrudla in mošta. Najbolj mi je v spominu ostala predstavitev programčka Bomb, ki je s klikom Light it! pognala animacijo goreče bombe in se sesula, ostali programi pa so ostali nedotaknjeni. S tem so pokazali delovanje novega sistema, ki je omogočal neodvisno poganjanje programov v zaščitenem pomnilniku RAM.


Posreduj članek naprej