OS X Mountain Lion

OS X Mountain Lion

0
David Praznik, 17. February 2012 v Novice z značkami mountain-lion, osx.

To poletje bo na voljo OS X Mountain Lion, tokrat uradno tudi brez besede Mac v imenu. Vseboval bo funkcije, ki so nas navdušile že pri iPadu in verjetno še kaj. Poglejmo, kaj so nam zaupali do sedaj in na katere Mac računalnike ga bomo lahko namestili.

Notification Center

Notification Center smo iOS uporabniki že spoznali, sedaj pa bo na voljo tudi na Macu. E-pošta, sporočila, opomniki, alarmi in še več. Vse na enem mestu. Zaradi poplave sporočil in obvestil iz različnih programov, je težko slediti vsemu. Notification Center na Macu pa bo omogočil prav to, kar že počne na iOS napravah, da bomo vedno na tekočem.

Reminders

Reminders je program v katerega zabeležimo vse, kar si bi sicer morali zapomniti. Je program z najboljšim spominom na Macu. Na Macu se ga bomo razveselili vsi, ki se zavedamo kako pomebna organizacijska metoda je GTD (Getting Things Done). Sedaj ne bo več potrebe po drugih tovrstnih programih. Da pa zagotovo ne bomo nič pozabili, bo program s pomočjo iCloud sinhronizacije poskrbel, da bodo opomniki na voljo na vseh Mac in iOS napravah.

Notes

Notes je beležka, ki jo na iOS napravah uporabljamo za beleženje. V OS X Mountain Lionu bo v Notes možno dodajati tudi fotografije in priponke, zapiske deliti preko aplikacije Mail in Messages ali pa jih pripeti na namizje, da bodo vedno na voljo. Program komunicira z iCloudom, zato so vsi zapiski na voljo tudi na iPhonu, iPadu in iPod touchu.

Share Sheets

Share Sheets je funkcija, ki bo omogočila širjenje vsega, kar bomo videli v različnih OS X programih, ki bodo ponujali gumb Share. Je nov in enostaven način širjenje informacij v obliki povezav, fotografij in video posnetkov. Povezave bomo lahko pošiljali iz Safarija, zapiske iz programov Mail in Messages, fotografije bomo lahko naložili na Flickr, videe pa na Vimeo. Tudi tvitali bomo lahko prav vse in o vsemu.

Twitter

Twitter bo po novem močneje integrian v OS X okolje, zato bo možno deliti fotografije neposredno iz Safarija, ter programov iPhoto in Photo Booth. Poleg tega bo na voljo tudi posredovanje komentarjev in lokacije, ter prejemanje obvestil o prispelih sporočilih in @ omembah v drugih tvitih.

Game Center

Tudi Game Center bo na voljo na Macu, s tem pa bo igre možno igrati z vsemi ostalimi iPad, iPhone in iPod touch uporabniki. Pogoj za uporabo bo enak kot sedaj, torej Apple ID. S tem bodo padle meje, igralni prostor se bo povečal, enako pa velja tudi za športno tekmovalnost.

AirPlay Mirroring

AirPlay Mirroring je novost, ki bo omogočila pretok vsebin na HDTV preko Apple TVja. Možno bo prikazovati spletne strani, videe, odlično pa bo tudi za predstavitev projektov na večjem zaslonu, za predavanja in podobno. Je odlična priložnost za vaš Mac in za vse uporabnike okoli njega.

Gatekeeper

S tem, ko se je Lev preselil v hribe, pa niso pozabili niti na varnost. Gatekeeper bo stopnjo varnosti v OS X Mountain Lionu, dvignil še više. Pomagal bo pri varovanju in zaščiti pred nameščanjem škodljivih programov. Omogočal bo tri stopnje varnosti ter nadzor nad pretočenimi programi. Celoten nadzor pa bo lahko vodil uporabnik.

Messages

Ena od pomebnejših funkcij je zagoto Messages, s katero bo možno poslati neomejeno število brezplačnih sporočil na iPhone, iPad, iPod touch ali Mac, iz vašega Maca. Združuje iChat in iMessage funkcije v en program, kar pomeni, da bo možno poslati sporočilo, fotografijo, video, dokumente in kontakte posameznikom ali skupini. Vidno bo, kdaj bo sporočilo dostavljeno in kdaj nekdo nanj odgovarja. Vse to pa bo možno ponastaviti. Sporočila so tudi skrbno zaščitena z enkripcijo, da ne bi prihajalo do zlorab. Ker bomo povezani z Apple ID računom, bomo lahko pogovor začeli na Macu, nadaljevali pa na iPhonu, iPadu ali iPod touchu. Beta različico programa Messages si lahko prenesete od tu, je brezplačna.

Video predogled

Pogoji za namestitev

Sistemske zahteve za OS X Montain Lion

  • 64-Bit Intel Core 2 Duo procesor ali novejši
  • Možnost zagona OS X 64-bitnega kernela
  • Naprednejše grafično čipovje (GPU)
  • Možnost povezave v internet za pretok OS X 10.8

Maci, ki bodo lahko poganjali OS X Montain Lion

  • MacBook Pro: 13″ od mid 2009 in novejši, 15″ od late 2007 in novejši, 17″ od late 2007 in novejši
  • MacBook Air: late 2008 in novejši
  • iMac: od mid 2007 in novejši
  • MacBook: 13″ aluminum iz leta 2008, 13″ od leta 2009 in novejši
  • Mac Mini: early 2009 in novejši
  • Mac Pro: early 2008 in novejši
  • XServe: early 2009 in novejši

Maci, ki ne bodo podpirali OS X Montain Lion

  • Karkoli z Intel GMA 950 ali x3100 integrirano grafično karto
  • Karkoli z ATI Radeon X1600 grafično karto
  • MacBook računalniki starejši od leta 2008
  • Mac Mini računalniki starejši od leta 2007
  • iMac računalniki starejši od leta 2007
  • Prvi MacBook Air

Pogoji temeljijo na predogledni različici OS X Mountain Lion in se lahko še spremenijo.

Ostalo

Sedaj vemo, da Lev ni zadnja mačka v družini OS X, kot so nekateri napovedali. OS X Mountain Lion je korak bliže k združevanju OS X izkušnje ter izkušnje, ki jo doživljamo na iOS napravah, torej na iPhonu in iPadu. Cena še ni znana, pričakujemo pa lahko podobno številko, kot jo ima njegov predhodnik. Medtem, ko lahko razvijalci z zakupljeno letno članarino, prvo rjovenje predogledne različice OS X Mountain Lion Developer Preview že okusijo, se bomo ostali uporabniki morali zadovoljiti zgolj z ozadjem za namizje. Ste navdušeni?

Pripis
OS X Mountain Lion je za 15,99 EUR že na voljo v Mac App Storu.


Posreduj članek naprej