Test: Apple TV

Test: Apple TV

0
David Praznik, 17. January 2013 v Novice z značkami iphone, mac, ipad, apple-tv, ios.

Apple TV je omrežna naprava, ki omogoča predvajanje video, avdio in foto vsebin iz iTunes, Netflix, Hulu Plus, YouTube, Vimeo in še nekaj drugih spletnih servisov (vsi niso na voljo v Sloveniji). Vse to predvaja v do 1080p HD podprtih TV napravah. Napoved in Applovo sporočilo za medije smo že predstavili, sedaj pa si poglejmo, kako Apple TV deluje v praksi.

Oblika in specifikacije

Velikost elegantne, črne škatlice naj vas ne zavede. Komaj 10 cm v širino in dolžino ter malo več kot 2 cm v višino velika naprava, ima na zadnji strani vhod za napajanje, HDMI izhodna vrata za povezavo s TV napravo, Micro USB vrata za servis in podporo, vrata za Ethernet kabel za priklop v lokalno omrežje in internert ter izhodna vrata za optični avdio kabel, ki ga priključimo v TV.

Poleg omenjenih ethernet vrat, omogoča tudi brezžično Wi-Fi povezavo (802.11a/b/g/n) in infrardeči sprejemnik IR, ki služi za komunikacijo s priloženim Apple remote daljinskim upravljalnikom. Apple TV poganja enojedrni A5 procesor, ki predvaja vsebino brez zatikanja. Formati datotek, ki jih Apple TV podpira so razdeljeni v tri skupine: Video (m4v, mp4, mov), Photo (jpeg, gif, tiff) in Avdio (HE-AAC, AAC, MP3, Apple Lossless, AIFF, WAV). Podpira HD TV naprave s HDMI podporo in zmožnostjo predvajanja vsebine z ločljivostjo 1080p (Full HD) ali 720p (HD) na frekvenci 60 Hz oziroma 50 Hz. Ne podpira zapisljivih medijev zato za predvajanje vsebin potrebuje lokalno omrežje in/ali internet.

Izkušnja

Kot ostale Applove naprave je tudi Apple TV zelo enostaven za namestitev. Če bi se mi kje slučajno zalomilo, bi si pomagal s slovenskimi navodili. Vse kar zahteva je, da ga napojimo z elektriko, povežemo s TV-jem, v omrežje in že je pripravljen na zlorabo multimedijskih vsebin. S pomočjo svojega Apple ID sem si za 4,9 evre en film izposodil, drugega pa za 11,99 eur kupil. Cena je dosti nižja, kot če bi ga kupil na DVD-ju. Za ogled izposojenih filmov ni potrebno čakati, da se pretoči celoten film, saj omogoča ogled že med pretokom.

Nemoten ogled video vsebin iz YouTube in Vimeo kanalov je odvisen od hitrosti interneta (velja tudi za izposojene filme, TV serije, …), ki omogoča, da se vsebina prikazuje neprekinjeno in brez zatikanja. Če imate doma počasno brezžično poevzavo, je bolje uporabiti ethernet kabel in Apple TV priključiti neposredno v usmerjevalnik. V obe spletni storitvi sem se prijavil s svojim osebnim računom, da sem dobil vsebino na katero sem naročen. Zanimivo je, da YouTubov iskalnik ni našel videa Šuplje priče 4. Lahko, da zaradi divjih vsebin, a vzroka nisem ugotovil (Youtubov app na iPhonu in iPadu je omenjeni video našel). Uporabniški vmesnik, ki med drugim omogoča prebiranje vsebin je sila enostaven in uporabniku prijazen, kar ne bo povzročalo težav niti pri nastavitvah naprave.

V lokalnem omrežju je prepoznal moj računalnik Mac, ki je imel v iTunes omogočen Home Sharing. Tako sem lahko na TV-ju poslušal in gledal vso vsebino, ki jo imam v omenjenem Mac-u v programu iTunes.

Drži, da je podpora video datotečnih formatov manjša kot pri konkurenčnih napravah, a je ta problem rešljiv s pretvorbo filmov v datotečni format .mp4. Pretvorjen video sem uvozil v iTunes in ga preko Apple TV predvajal na TV napravi. Ta rešitev omogoča tudi predvajanje filmov, ki jih vsak lahko legalno prenese iz nekoč najbolj priljubljene spletne strani za nedovoljen prenos avtorskih vsebin, mininova.org. Vsebina na tej strani je sedaj avtorsko dovoljena, a ne pričakujte komercialne glasbe in filmov. Ker Apple TV ne podpira predvajanje podnapisov (sub, srt, txt), si tudi tu lahko pomagamo s pomočjo dodatnih programov, ki med pretvorbo datotek zapečejo podnapise v sliko videa ali pa jih v video dodajo opcijsko.

Apple TV je povezan tudi z Applovo storitvijo iCloud, ki med drugim omogoča pregled fotografij (Photo Stream) in poslušanje glasbe (iTunes Match). Fotografije lahko uporabite tudi za ohranjevalnik zaslona.

Glavni razlog za nakup naprave Apple TV je po mojem mnenju funkcija AirPlay. Ne samo to, da omogoča Mirroring vsebine iz iOS naprave na TV zaslon, ampak to funkcijo izkoriščajo tudi nekatere iOS igre. Ni edini, a dober primer je igra Asphalt 7, ki je po vključenem zrcaljenju na iPhonu prikazovala zemljevid in moj trenutni položaj glede na ostale avte s katerimi sem tekmoval. Medtem, ko je iPhone volan (levo, desno, pospeševanje, zaviranje), je TV zaslon vidno polje. In če upoštevam, da igra stane manj kot en evro, nisem niti pomislil na PlayStation ali Xbox, saj je izkušnja igranja bila res vživeta in divja.

Mirroring v kombinaciji z AirPlay omogoča tudi ogled vseh streamov iz interneta, ki jih preko iPhona ali iPada prezrcalimo na Apple TV.

Apple TV sem lahko urejal tudi preko iPhona (ali iPada) z brezplačnim Remote.

Zaključek

Če ste uporabnik, ki bolj ceni širino podprte vsebine in doma nimate nobene iOS naprave, ki podpira funkcijo AirPlay, bo verjetno kakšen konkurenčen izdelek boljša izbira. Če pa ste Apple uporabnik in izkoriščate njihov ekosistem, ki kljub določenim omejitvam prinaša dosti dobrega, je Apple TV prava izbira. Sploh zaradi omenjene funkcije AirPlay, ki je ne ponuja nobena konkurenčna naprava. Cena za Apple TV se v Sloveniji giblje med 119 € in 122 €.

Napravo Apple TV nam je posodilo podjetje Apcom d.o.o.


Posreduj članek naprej