Mountain Lion na voljo julija prek Mac App Stora

Mountain Lion na voljo julija prek Mac App Stora

0
Uredništvo Jabolko, 14. June 2012 v Novice z značkami mountain-lion, press, osx.

Apple je napovedal, da bo OS X Mountain Lion, deveta pomembnejša različica najnaprednejšega namiznega operacijskega sistema na svetu, na voljo julija za prenos prek Mac App Stora. Mountain Lion prinaša več kot 200 inovativnih možnosti, vključno z novo sporočilno aplikacijo Messages, obvestili Notification Center, deljenjem podatkov med sistemi Sharing, integracijo Facebooka, narekovanjem, funkcijo Power Nap, zrcaljenjem AirPlay Mirroring, igralno skupnostjo Game Center in izboljšano varnostjo Gatekeeper. Z iCloudom, vgrajenim v temelje sistema OS X, bo Mountain Lion poenostavil usklajevanje vseh vaših podatkov med različnimi napravami.

“Hitrost inovacij na Macu je osupljiva, OS X Mountain prihaja samo leto dni zatem, ko je bil uveden izjemno uspešen Lion,” je dejal Philip Schiller, Applov višji podpredsednik za trženje. “Z vgrajenim iCloudom in novim Notification Centrom, obvestili Messages, narekovanjem, integracijo Facebook in še drugimi možnostmi je to najboljši OS X doslej.”

Z uporabo osebnega računa iCloud Mountain Lion poenostavlja nastavitve aplikacij Mail, Contacts, Calendar, Messages, Reminders in Notes. Z novima aplikacijama z opomniki Reminders in beležkami Notes si je laže zapomniti pomembna opravila in zapisovati beležke, medtem ko iCloud samodejno skrbi, da so podatki ažurni. Dokumenti v oblaku delujejo z aplikacijami, ki podpirajo iCloud, vključno z Applovo pisarniško zbirko iWork, tako da je vaše delo vedno dostopno na katerikoli napravi.

Nova aplikacija Messages bo nadomestila iChat in prinesla storitev iMessage na Mac, kar bo omogočilo pošiljanje sporočil komurkoli z iPhonom, iPadom, iPodom touch ali Macom. Dodati bo mogoče priponke, visokokakovostne fotografije in HD-video, sporočila pa se bodo prikazovala na vseh naših napravah, tako da je mogoče pogovor nadaljevati na drugi napravi, prav tam, kjer smo ga prekinili. iMessage podpira skupinsko sporočanje, potrdila o prejemu in branju, prikazuje, ko sogovornik tipka ter šifrira pogovore. Aplikacija podpira tudi tradicionalne storitve neposrednega sporočanja, kot so AIM, Yahoo!, Google Talk in Jabber.

Mountain Lion poenostavlja prikaz obvestil, z Notification Centrom pa lahko vidimo vsa obvestila operacijskega sistema OS X in drugih aplikacij na enem mestu. Prilagodimo lahko, katere aplikacije nam pošiljajo obvestila, kakšna so in koliko obvestil se prikazuje v središču za obvestila. Ko se želimo osredotočiti na svoje delo ali pogledati film, lahko začasno prekinemo prejemanje vseh obvestil.

Deljenje podatkov med sistemi – Sharing – je vgrajeno v Mountain Lion, s čimer se poenostavi deljenje povezav, fotografij, videov in drugih datotek. S klikom na gumb Share lahko hitro delimo informacije, ne da bi za to poganjali dodatno aplikacijo. Treba se je samo prijaviti za uporabo ene od zunanjih storitev, kot so Facebook, Twitter, Flickr in Vimeo. Facebook in Twitter sta integrirana v Notification Center, tako da lahko prejmemo obvestila, ko nam nekdo pošlje obvestilo ali nas omeni v objavi.

Z vgrajeno podporo za Facebook lahko objavljate fotografije, povezave in komentarje z lokacijo neposredno iz aplikacij. S prijavo v Facebook se prijatelji samodejno pojavijo v imeniku s svojimi profilnimi fotografijami. Obvestila Facebooka se pojavljajo v Notification Centru v Mountain Lionu, status pa lahko posodobimo tudi znotraj Notification Centra.

V Mountain Lion je vgrajena tudi možnost narekovanja besedila kjerkoli ga je mogoče tipkati, bodisi znotraj Applove aplikacije bodisi z aplikacijo tretjega ponudnika. Mountain Lion prinaša tudi Power Nap, inovativno funkcijo, ki skrbi za osveževanje MacBook Proja z zaslonom Retina in MacBook Aira (druge in tretje generacije), ko sta v stanju mirovanja. Power Nap samodejno osvežuje e-pošto, imenik, koledar, opomnike, beležke, Photo Stream, Find My Mac in dokumente v oblaku. Ko je računalnik pod napetostjo, pa naloži posodobitve programske opreme in naredi varnostno kopijo Maca z uporabo Time Machina.

Revolucionarna možnost Gatekeeper naredi nalaganje programske opreme z interneta varnejše, daje nam namreč možnost nadzora, katere aplikacije so lahko nameščene na Macu. Lahko izberemo, da se nameščajo aplikacije od koderkoli, tako kot doslej, za najvišjo stopnjo varnosti pa lahko dovolimo samo nameščanje aplikacij iz Mac App Stora. Privzeta nastavitev omogoča nameščanje aplikacij iz Mac App Stora in od razvijalcev, ki imajo edinstven Apple ID. Poleg dnevnega preverjanja dostopnosti varnostnih posodobitev Mountain Lion prinaša izolacijo aplikacij (sandboxing), s katero preprečuje, da bi slabo delujoče aplikacije škodile sistemu, Kernel ASLR pa povečuje zaščito pred napadi s prekoračitvijo medpomnilnika.

Dodatne nove lastnosti v Mountain Lionu:

  • AirPlay Mirroring je enostaven način za brezžično pošiljanje slike 1080p z Maca na HDTV prek Apple TV-ja ali za pošiljanje avdia na sprejemnik ali zvočnike s tehnologijo AirPlay,
  • Game Center prinaša priljubljeno družabno igralno platformo z iOS-a na Maca ter omogoča uživanje ob večigralskih igrah s prijatelji, bodisi da igrajo na Macu, iPhonu, iPadu bodisi iPodu touch,
  • hitrejši Safari z enotnim iskalnim poljem Smart Search, zavihki iCloud, ki se odpirajo na vseh naših napravah in nov prikaz vseh zavihkov za enostavnejše pregledovanje,
  • nove možnosti za Kitajsko, kot so izboljšan vnos besedil, nov kitajski slovar, enostavna namestitev poštnih predalov priljubljenih ponudnikov e-pošte, iskanje po Baiduju v Safariju, vgrajeno deljenje na Sina Weibo in priljubljeni video spletni strani Youku in Tudou,
  • prek 1700 novih API-jev, ki razvijalcem omogočajo dostop do najnovejših tehnologij operacijskega sistema in spleta, pa tudi najnovejših možnosti v OS X, kot so dokumenti v oblaku, obvestila, deljenje in Game Center.

OS X Mountain Lion bo na voljo julija prek Mac App Stora. Mountain Lion za namestitev potrebuje operacijska sistema Lion ali Snow Leopard (OS X v10.6.8 ali novejši), 2 GB pomnilnika in 8 GB prostora na disku. Za seznam vseh sistemskih zahtev in združljivih sistemov obiščite apple.com/osx/specs. OS X Server zahteva Mountain Lion in bo na voljo julija prek Mac App Stora.

Integracija Facebooka bo na voljo v eni od prihajajočih posodobitev Mountain Liona.

Vir: Powercom sistemi d.o.o.


Posreduj članek naprej