Štrudelj #12

Štrudelj #12

0
Nejc Žorga Dulmin, 9. May 2012 v Novice z značkami tipkovnica, ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

Daniel Hopper je pripravil zelo zanimiv koncept, kako bi lahko urejanje besedila na iPadu postalo bolj učinkovito. Če bi s prstom povlekli v levo ali desno po tipkovnici, bi se to premikanje odražalo v kurzorju v besedilu. Za boljšo predstavo predlagam kar ogled videa:

Ideja je resnično preprosta in po ogledu videa sem se kar hitro zaželel tako funkcionalnost. Kaj pa težave, kaj ne štima, ali se spremeni trenutno delovanje tipkovnice? Malo se. Če (danes) potegnemo po tipkovnici levo ali desno, se ob tapku sicer pritisnjena črka obarva kot izbrana, ampak potem se ponastavi in nič se ne zgodi. Kot da ne bi pritisnili na tipko, kot nekakšna rešitev, če pritisnemo napačno črko. Sprememba v tej smeri torej ne predstavlja ovir.

Nekaj težav predstavljajo bližnjice na tipkovnico. Kot smo jih opisali v članku Obvladajte iPad tipkovnico obstaja nekaj bližnjic, kjer s prstom takoj po tapku na izbrano črko, povlečemo navzgor. Tako lahko hitro vstavimo šumnik ali narekovaj. Če bi se po tem novem načinu premikali gor in dol, bi se to kregalo z bližnjicami, ki pa niso zanemarljive. Problem bi torej bil začetno premikanje gor in dol. Levo/desno je (skoraj) OK.

V videu spodaj lahko vidimo gesto, ko gre prst s tipke Shift (velike črke) v levo, da označi besedilo, ki je levo od začetne pozicije kurzorja. To dejanje se ne ujema čisto s trenutno funkcionalnostjo. Ta gesta namreč povzroči vnos velike črke – s prstom začnemo pri tipki Shift in končamo na katerikoli črki in ta črka bo vstavljeno kot velika črka. V tem primeru bi šlo torej za manjšo spremembo, ki bi se lahko zgodila. Sam npr. nikoli ne vnašam velikih črk na ta način in verjetno nisem edini.

Veliko nagradno vprašanje pa je seveda, ali bo Apple vpeljal omenjeno funkcionalnost. Problem vidim v tem, da ne gre za rešitev, ki je očitna. Kako hitro bo uporabnik odkril, da obstaja ta možnost? Ta odkriljivost je vprašljiva.

Jailbreak skupnost ni dolgo oklevala in za iPad je že na voljo dodatek, ki omogoča Danielov koncept premikanja kurzorja in urejanja besedila.


Posreduj članek naprej