Adobe Creative Suite 6 in Creative Cloud

Adobe Creative Suite 6 in Creative Cloud

0
David Praznik, 24. April 2012 v Novice z značkami adobe, cs6.

Adobe Creative Suite je med strokovnjaki iz področja grafičnega oblikovanja, fotografije, spletnega oblikovanja in razvoja ter strokovnjakov iz področja avdio in video komunikacije, najbolj priznan in cenjen paket programov, ki ga na kratko imenujemo kar CS, oziroma CS6. Sestavljen je iz 14 samostojnih programov, ki skupaj tvorijo različne pakete za različne namene: Design Standard, Design and Web Premium, Production Premium in kot največji še Master Collection.

Najbolj prepoznaven med programi je najstarejši program Photoshop CS6. Je velik, zahteven in izredno zmogljiv, ter za mnoge ustvarjalce nepogrešljiv program, ki pokriva ne samo področje fotografije, ampak je tesno povezan z grafičnim oblikovanjem, 3D in avdio-videom. Na voljo je tudi kot samostojen program, letos pa ga je Adobe ponudilo kot brezplačno beta različico.

Poleg Photoshopa CS6 se v različnih paketih nahajajo še Illustrator CS6, InDesign CS6, Acrobat X Pro, Dreamweaver CS6, Flash Professional CS6, Fireworks CS6, Premiere Pro CS6, After Effects CS6, Audition CS6, Encore CS6 in ostali.

Letošnja novost je Creative Cloud

Creative Cloud je storitev v oblaku namenjena ustvarjalcem. Poleg nabave programske opreme ponuja takojšen dostop do novih različic programov, novih tehnologij, ter podporo in izobraževanje s strani skupnosti ustvarjalcev. Creative Cloud, kot ga vidi Adobe, naj bi bil prihodnost za distribucijo programske opreme. V svojem paketu ponuja celotno zbirko programov CS6 Master Collection, poleg tega pa je zraven na voljo še večja zbirka dodatnih orodij in novih storitev, ki jih bomo uporabljali v bližnji prihodnosti. Med njimi je orodje Muse, namenejno za izdelavo spletnih strani brez programiranja, ter predogledna različica orodja Edge, ki je namenjeno za HTML5 animacije.

Adobe in Apple

Adobe čaka na odobritev s strani podjetja Apple, da bo lahko iOS uporabnikom ponudil celotno linijo Photoshop Touch aplikacij, narejenih za ustvarjanje vsebin in integracijo z oblakom. Trenutno sta za iOS na voljo le Adobe Ideas in Adobe Photoshop Touch, pričakujemo pa lahko še Proto, Kuler in Collage.

Sistemske zahteve in cene

Adobe CS 6 pakete bodo poganjali Mac računalniki, na katerih bo moral biti nameščen najmanj OS X 10.6(.8) ali novejše, z minimalno 1GB ali več RAMa, ter Intelovim procesorjem. Cene pa se bodo gibale od 1299 USD za Adobe Design Standard, 1899 USD za Adobe Design and Web Premium, 1899 USD za Adobe Production Premium ter 2599 USD za Adobe Master Collection. Večino programov, ki sestavljajo pakete CS6, je možno kupiti tudi kot samostojen program. Cene se gibljejo od 299 USD za Fireworks, 399 USD za Prelude in Dreamweaver, 449 USD za Acrobat X Pro, 599 USD za Illustrator, 699 USD za Photoshop in InDesign, 799 USD za Premiere Pro, 999 za After Effects ter Photoshop Extended. Creative Cloud, ki vsebuje vse pa se zaračunava kot storitev po 49,99 USD na mesec. Adobe CS6 bo za prenos na voljo v roku enega meseca, od včeraj pa ga je že možno prednaročiti.

vir: Adobe.com, Macworld.com.


Posreduj članek naprej