Jobs je imel prav: Adobe opušča razvoj tehnologije Flash za mobilne naprave

Jobs je imel prav: Adobe opušča razvoj tehnologije Flash za mobilne naprave

0
David Praznik, 9. November 2011 v Novice z značkami adobe, flash.

Partnerji podjetja Adobe so v torek zvečer prejeli novico: “vtičnika Adobe Flash Player ne bomo več razvijali”.

Podjetje je s tem nakazalo, da je Steve Jobs imel prav, ko je napovedal konec obdobja tehnologije Flash na spletu. Čeprav je na videz lažje uporabljati poenoteno orodje, ki je razvijalcem omogočalo enotno platformo za tri glavne mobilne operacijske sisteme iOS, Android in BlackBerry OS, so nekateri nekateri razvijalci trdili, da tako narejene aplikacije niso izkoriščale vseh zmogljivosti sistemov. Razvijalci se ga izogibajo tudi zaradi požrešnosti, ki je prisotna v še tako naprednem spletnem brskalniku in računalniku.

Flash je v svojem zlatem obdobju postala prevladujoča platforma za namizne računalnike, ki je omogočala razvijalcem razvoj interaktivnih iger, animiranih oglasnih pasic in predvajanje video vsebin v kateremkoli brskalniku, ki ima nameščen vtičnik in to neodvisno od lastnosti posameznega brsklanika. Vendar pa se je z razvojem Javascript, CSS in HTML5, ki ima vgrajeno tudi podporo za video, vse spremenilo.

Največji javni pljunek proti omenjeni tehnologiji, pa je aprila 2010 objavil Steve Jobs. V 1500 besed dolgem pismu je obrazložil, zakaj je ta tehnologija, tehnologija preteklosti. Resnost smo že pred tem opazili uporabniki iNaprav, saj že od prvega iPhona naprej, Flash ni bil podprt.

Da bi ga ohranili pri življenju, so njegov razvoj posvetili Adroid in BlackBerry OS platformama. A več kot očitno jim do danes ni uspelo narediti stabilne različice, ki bi zadovoljevala potrebam mobilnih naprav in tablicam.

Sprememba pa se je v podjetju Adobe pokazala tudi pri številu zaposlenih, saj jih bo, zaradi prestrukturiranja, v podjejtu 750 manj.

vir: wired.com, zdnet.com


Posreduj članek naprej