Štrudelj #1

Štrudelj #1

0
Nejc Žorga Dulmin, 15. February 2012 v Novice z značkami ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

iPad 3

iPad 3 bo glede na informacije, ki krožijo po ameriških novičarskih blogih, najverjetneje predstavljen 7. marca, to je v sredo. V petek 9. marca pa naj bi bil že v prodaji. Glede konfiguracije pa takole …

Ločljivost se bo početverila, zdaj je 1024×768, nato pa bo 2048×1536. To seveda ne pomeni, da se bodo črke pomanjšale in da bo vse izgledalo manjše. Ne, ne. Štos je v tem, da velikost zaslona ostane enaka, pike na zaslonu pa se zmanjšajo — štiri pike bodo tam, kjer je zdaj ena. Drugače povedano: vse bo izgledalo dobesedno 4x ostrejše kot zdaj, nič več meglenih robov pri črki A npr. (Enako se je zgodilo z iPhonovim zaslonom pri prehodu iz 3GS na 4.)

Glede procesorja je bilo na spletu več informacij, vendar večina kaže na to, da bo notri 4-jedrni procesor A6 (v iPadu 2 je 2-jedrni), kar je tudi logičen naslednji korak. Sicer je bilo pred nekaj dnevi nekaj novic v smeri 2-jedrnega, vendar ugibam, da bo notri skoraj gotovo 4-jedrni procesor.

Zadnje veliko vprašanje iPada 3 pa je povezljivost s četrto generacijo mobilnega prenosa podatkov oz. LTE. Čipi LTE so že v nekaterih Android telefonih in njihov največji minus je, da praznijo baterijo kot za stavo. Tako kot iPad prve in druge generacije, mora imeti tudi tretja odlično življenjsko dobo in nekaj ur baterije v zameno za hitrejši prenos podatkov je slab kompromis, ki ga Apple ne bi sprejel. Med govoricami se je tako pojavila tudi ta, da naj bi bil iPad 3 zaradi tega kak milimeter debelejši, kar bi omogočalo večjo baterijo, ki bi odtehtala vso požrešnost čipa LTE. To je sicer mogoče, vendar je po drugi strani razširjenost LTE danes še tako uboga, da tukaj spet ne vidim logike. Nekateri konkurenti že imajo LTE, vendar bi težko rekli, da so bile naprave, ki so se lani ponašale z LTE, prodajni hit. Za konec še dobro razmišljanje Johna Gruberja. Če bi Apple dal LTE v iPad 3 (kar bi pač lahko naredili, saj si lahko privoščijo prostor za večjo baterijo), bi to ustvarilo pričakovanje, da ga bo imel tudi naslednji iPhone. Ampak če čipi LTE z nizko porabo ne bodo na trgu pravočasno, ga iPhone ne bo imel (zmogljivost baterije na iPhonu je hudo pomembna). In zdaj se postavi vprašanje, ali raje izdati eno napravo z LTE in ustvariti pričakovanja pri drugi, ali raje počakati in se izogniti pričakovanjem in razočaranjem.

7" iPad

Ideje o 7-palčnem iPadu nikakor ne umrejo. Se mi zdi, da se te ideje porajajo istim, ki so ob izidu iPada zmajevali z glavo in govorili o tem, da ne vidijo potrebe po napravi, ki bi sodila med mobilni telefon in računalnik. Kakorkoli že …

Odkar je na voljo iBooks 2 in iBooks Author, imamo možnost ustvarjanja interaktivnih knjig. In pri iBooks 2 je prelom knjige fiksiran. Povečevanje črk iz “navadnih” eknjig odpade (razen v pokončnem načinu, ki pa ne sledi prelomu). Fotografije, interaktivni elementi in besedilo so točno tam, kjer so in kakor si jih je zamislil dizajner oz. avtor. Kar pa avtomatično za seboj potegne dejstvo, da celoten koncept deluje le na eni velikosti, in to na 9,7 palčnem zaslonu, ki ga imata iPad 1 in 2. Če si torej predstavljamo 7" iPad z isto ločljivostjo, kot jo ima trenutni iPad, pridemo do videza interaktivne knjige, ki je skoraj pol manjša — dizajn se pokvari, vse je preprosto premajhno.

Apple je v iBooks Author in iBooks 2 veliko investiral (tudi z ameriškimi založniki, ki so pripravili učbenike za srednje šole) in če bi na trg poslali verzijo, ki ne podpira iBooks 2, bi se skoraj gotovo zgodil sledeč scenarij: kupci bi kupili 7" iPad in nato razočarano ugotovili, da ne odpira interaktivnih knjig: Kako jih ne odpira, saj je vendar iPad, a nisi rekel, da iPad to ima, kako da moj iPad tega nima?! Tako nekako. In to je še en razlog, zakaj ne vidim logike v manjšem iPadu.


Posreduj članek naprej