Nov iPhone, nova afera

Nov iPhone, nova afera

0
Klemen Tominšek, 9. November 2011 v Novice z značkami baterija, iphone, antena.

Pred slabim letom in pol smo bili priča “antennagate” aferi, ki se je začela ob prihodu iPhone 4 na svetovno tržišče. A do Stare celine je nekako razvodenela, zaradi občutno boljše infrastrukture. Steve Jobs se je odzval z nazornim prikazom, da tudi konkurenčni telefoni niso imuni na take ljubezenske prijeme, a vseeno ni pomagalo. Afera je bila že tu. Pri Applu so želeli popraviti vtis tudi z izboljšanim algoritmom, ki zaradi nepravilnega prijema aparata, ne bi toliko vplival na padec signala. Pri nas se zaradi tega nismo pretirano sekirali in smo veselo telefonarili naprej.

Novi iPhone 4S je sedaj že en mesec na tržišču, v petek, 11. novembra pa pride na prodajne police naslednjih 14 držav (Albanija, Armenija, Bolgarija, Salvador, Grčija, Gvatemala, Hong Kong, Malta, Črna Gora, Nova Zelandija, Panama, Poljska, Portugalska, Romunija in Južna Koreja). Samo v Hong Kongu je evforično vzdušje botrovalo, da so zgolj v pičlih 10 minutah predrazprodali celotno pošiljko telefonov. In ker se zgodovina rada ponavlja, je potrebno navdušenje uporabnikov pokvariti z novo afero. Tokrat naj bi bila vsega kriva baterija, ki se majhnemu delu uporabnikov prehitro izprazni.

Če zanemarimo dejstvo, da je bil sistem anten izpopolnjen do te mere, da zmore aparat samodejno preklapljati med GSM/CDMA omrežji, za popotovanje po svetu ne potrebujemo nobenega drugega telefona več. No in če vas še vedno skrbi moč signala naj vam izdamo majhno skrivnost, da se v iPhonu skriva testna aplikacija, ki sama izmeri moč signala.

V aplikacijo za telefoniranje vtipkajte kodo, kot jo vidite na sliki in pritisnite gumb za klic Call. To bo sprožilo aplikacijo, ki vam bo prikazala množico podatkov. Črtice za moč signala bodo izginile in nadomestila jih bo negativna številka. Nižja kot je številka, slabši je signal (na primer: -100 je slabše od -72). Če se številke dotaknete, se ponovno prikažejo črtice za signal. Ko se naveličate preučevanja, pritisnite Home gumb za izhod.

Torej se poraja vprašanje, ali vsi ti milijoni kupcev namerno sodelujejo v vzdrževanju mita in se mirno požvižgajo na raznorazna opozorila? Apple posveča izjemno pozornost vsakemu detajlu in po navadi so še posebej ponosni na dolžino trajanja baterije, kar radi izpostavijo tudi na predstavitvah. Gre za programsko napako ali temu v določeni meri botrujejo tudi vse novosti, ki jih je prinesel iOS 5?

Kakorkoli že, Apple je že izdal iOS 5.0.1 testnim uporabnikom, ki bodo preverili delovanje baterije in kaj kmalu bo težava s prekomerno porabo odpravljena. Do takrat si izklopite vse nepotrebne storitve, ki jih zgolj poredko uporabljate (spreminjanje lokacije, potisna obvestila, iCloud sinhronizacija …). Kmalu se bomo tudi te epizode spominjali, kot le na še eden vihar v kozarcu vode. V končni fazi štejejo zadovoljni uporabniki in prodani aparati širom sveta.

Foto: 9to5mac


Posreduj članek naprej