Težave pri nadgradnji na Mac OS X 10.6.8

Težave pri nadgradnji na Mac OS X 10.6.8

0
Klemen Tominšek, 4. July 2011 v Novice z značkami posodobitev, osx.

Pri zadnjem posodabljanju sistema, vas lahko doletijo manjše težave. Pri Applu jih skušajo preprečiti z omogočanjem beta različic programja razvijalcem, ki iščejo nedoslednosti. A izgleda, da se lahko tudi skozi še takšne varnostne mehanizme prikrade kak hrošč.

Čeprav že vsi nestrpno pričakujemo naslednji operacijski sistem Lion, ki naj bi ugledal luč virtualnih polic App Stora 14. julija, marsikdo še ne bo presedlal v novo okolje. Razlogov je več, ki pa bodo sčasoma odpravljeni, ko bodo razvijalci svoje izdelke v popolnosti prilagodili.

Če boste zaenkrat ostali še na starejši različici Mac OS X, boste želeli brezhibno delovanje. Z zadnjo posodobitvijo nekaterim uporabnikom odpovejo mrežni tiskalniki, optični avdio izhod in tudi program za virtualno zaganjanje različnih operacijskih sistemov Parallels ima težave.

Mrežni tiskalniki
Za ponovno delovanje tiskalnika, je potrebno obnoviti datoteke v mapi /usr/libexec/cups/backend.
Datoteke socket, dnssd, lpd in ipp preprosto naložite iz prejšnjih sistemov 10.6.6 ali 10.6.7.
Še enkrat preverite tiskarniške nastavitve in popravite ustrezne datotečne pravice z Disk Utility aplikacijo.

Optični avdio izhod
Če le imate možnost poženite Time Machine in poiščite rezervno kopijo, ki je bila ustvarjena pred namestitvijo Mac OS X 10.6.8 sistema. Poiščite /Macintosh HD/System/Library/Extensions/ mapo in povrnite AppleHDA.kext datoteko. Novejšo prepišite z ravnokar pridobljeno iz rezervne kopije sistema.

Če rezervne kopije nimate, morate s prispevka Posodobitve BootCamp, Mac OS X, Server Admin Tools, Aperture in iOS za Apple TV prenesti Mac OS X v10.6.7 Update Combo. Po prenosu dvokliknete na datoteko, da se le-ta odpre. Poženete aplikacijo Pacifist in z njo pregledate vsebino razprte datoteke. Poiščite Contents of MacOSXUpdCombo10.6.7.pkg > Contents of Manual > Contents of MacOSXUpdCombo10.6.7.pkg > System > Library > Extensions ali vpišite AppleHDA v iskalno polje. Iskano datoteko le še namestite iz menijske vrstice.

Parallels Desktop 6
Če uporabljate katerega od naših javnih servisov ali poslovno bančništvo, vam program ne more biti tuj. Drugače priporočam članek Parallels Desktop: kako paralelno namestiti Windows 7. Nekateri uporabniki so ob posodobitvi doživeli slabše odzivanje programa, zato so razvijalci kmalu izdali popravek.

Za učinkovanje posegov v sam sistem bo potrebno ponovno zagnati računalnik, da bodo spremembe upoštevane!

Z zadnjo različico Mac OS X 10.6.8 pa se od nas poslavlja tudi Rosetta, prevajalnik, ki ga v novi različici ne bo. Rosetta je skrbela za učinkovito delovanje programov, ki so bili še napisani na Power-PC arhitekturi. Torej previdnost pri prehodu ne bo odveč, če uporabljate kakšne starejše namenske programe.


Posreduj članek naprej