Cena napredka?

Cena napredka?

Zaradi družbene odgovornosti in pozitivne naravnanosti projekta, smo se multiApple peticiji priključili kot edini slovenski medij že pred tremi meseci. Odgovorne smo večkrat pozvali k aktivnejšemu ravnanju ter ponudili možnost skupnega sodelovanja, da bi se stvari premaknile z mrtve točke.

Že pred dvema desetletjema smo imeli preveden operacijski sistem na majhnem trgu s peščico uporabnikov. Prodajalcev Apple opreme je bilo za vzorec, a so le ti odigrali ključno vlogo pri procesu. Medtem se je število prodajalcev podeseterilo, prodaja raste, številke so višje kot pri nekaterih sosednjih državah, volje za spremembe pa nikjer.

Pred tednom dni smo tako naslovili javno pismo na različne medije, ki pokrivajo novice iz sveta tehnologije ali pa so posebej specializirani samo za objave Appla. Čeravno odziv medijev ni bil najboljši, nam je zgolj v zadnjem tednu uspelo zbrati dva in polkrat več glasov (478), kot pretekla meseca. Češki pobudnik akcije Jan Kout nam je celo omogočil lastno jezikovno različico, kar smo z veseljem sprejeli.

V mobilnem segmentu iOS uporabniki prednjačijo po številu prikazanih spletnih strani, tako da nismo povsod le manjšina. Z nedavno najavo iPhona v Sloveniji se bodo te številke še povečale in tako smo končno dobili celotni asortiman Applovih naprav k nam. Apple ne pozna recesije, saj s pravilnimi tehnološkimi rešitvami narekujejo tempo panoge in se širijo na nove tržne segmente, ki jih sami tudi ustvarjajo.

Če lahko za češke in madžarske kolege zapišemo, da so s peticijo že dosegli svoj namen, nas čaka bolj negotova pot. Zaradi popularnosti Applovih mobilnih naprav lahko ugibamo na hitrejše odzive na tem področju. Trenutni rezultat peticije kaže, da slovenski podpisniki prispevajo četrtino vseh glasov, polovični delež držijo Čehi, preostalo četrtino pa podpisniki iz preostalih držav.

Absurdnost takšne situacije predstavlja nakup knjig, ki jih je mariborska založba prilagodila za iPad. Slovenci do njih z lastnim iTunes računom ne moremo in je potrebno uporabiti kakšnega tujega. Izgleda, da je v vsakemu od nas malce Martina Krpana, kajti drugače bi imeli stvari bolje urejene. Lahko vam za premagovanje težav predlagamo uporabo Nature’s Eye Studios programčka, ki samodejno preklaplja med računi.

A če bi radi kdaj uzrli spletne strani iz zgornje slike v slovenskem jeziku, kupovali digitalne vsebine enakopravno drugim uporabnikom, računali na ostale podporne vsebine, nam pomagajte pri širjenju multiApple peticije, saj imamo le še dober teden dni časa!

Prispevajte svoj glas, sporočite preko Twitterja, objavite v svojem Facebook profilu, obvestite znance prek elektronske pošte. Takšna lepa priložnost se nam ne bo več kmalu ponudila.


Posreduj članek naprej