Hruške in jabolka ;-)

Hruške in jabolka ;-)

0
Klemen Tominšek, 25. November 2010 v Novice z značkami ipad, časopis.

V medije ponovno prihajajo ugibanja, da nas kmalu po zadnjem dvigovanju vročine, ko smo končno v iTunes Store dočakali glasbo kultnih Beatleseov in dolgo napovedani prihod nove mobilne platforme iOS 4.2, spet čaka težavno obdobje. Ker smo lučaj stran od virov informacij, lahko zgolj sklepamo na podlagi pljuskov valov, ki zadanejo našo obalo.

V bližnji prihodnosti se napoveduje prihod novega digitalnega časopisa The Daily, ki naj bi ga ustvarjali v podjetju Ruperta Murdocha, avstralskega medijskega mogotca in pod patronatom Stevea Jobsa.

Samo po sebi nič presenetljivega, a šlo naj bi za zgolj elektronsko različico po ceni 99 centov na teden. Zaradi zatona papirnatih edicij, se pričakuje skorajda razodetje, kajti Murdoch je bil eden vidnejših zagovorcev plačljivih vsebin na spletu. To ga je recimo pripeljalo tako daleč, da je promet britanskega Times of London padel za celih 97 odstotkov.

Analitiki pa tudi njegovemu novemu projektu ne pripisujejo prevelike uspešnosti, saj je preveč časopisno naravnan. Ustvarjajo ga tradicionalni novinarji, ki bodo novice lično zapakirali in jih poslali v distribucijo. Preživet model prodajanja starih novic, ki ne bodo imele nobene možnosti za ocenjevanje ali posredovanje v različna socialna omrežja. Vam je poznan koncept?

Tu nastopi kultni vodja podjetja Apple, Steve Jobs, ki bo splavitvi dodal ustrezen medijski pomp. Namreč za distrubucijo vsebin je potrebno uveljaviti sistem za plačilo naročnin (Subscriptions), ki bo samodejno potisnil nove vsebine na uporabnikovo napravo. Verjetno bo za to skrbela brezplačna aplikacija iBooks, ker naj bi se hkrati tudi izboljšala podpora knjigam in PDF-jem, zraven pa bi dobili še novo možnost ustvarjanja zbirk Collections.

Tako nas kaj kmalu čaka posodobitev na iOS 4.3, ki bo to možnost omogočala, mogoče na zadnjem letošnjem Applovem dogodku. Ugibanja gredo celo tako daleč, da naj bi Apple vezal prodajo skupaj z iNewspaper aplikacijo, kar se do sedaj še ni zgodilo.

Tudi pri nas se premika, saj smo dobili prvi časopis na iPadu. Ta bo moral prehoditi še lepo razvojno pot, da bo s pridom izkoriščal vse možnosti mobilne platforme. Za predstavo si oglejte prikaz bogatih multimedijskih vsebin, v spodnjem videu.

Založniška hiša HarperCoolins pošilja naslednji mesec na police knjigo za najmlajše The Heart and the Bottle. Odlično izvedbo podkrepi še slavna igralka Helena Bonham Carter. Lahko se nam samo kolca.

Kultni Wired z bogatimi vsebinami je iz začetnih 100.000 prenešenih izvodov padel pod 30.000 pri tiskani nakladi 750.000 izvodov, saj so tu poleg brezplačne spletne konkurence še izvirne iPad aplikacije. Tiste, ki zgolj zbirajo vsebine (Reeder, Instapaper, Flipboard, Pulse) in ostale poceni ali zastonjske aplikacije z informativnimi vsebinami.

Ko se pojavi še Richard Branson, multimilijarder in predsednik Virgin Group, ter najavi, da bo tudi on izdajal svojo revijo za iPad, lahko situacijo reši le Oprah.

Zgodbo o novi napravi iPad 2, ki naj bi ugledal luč sveta januarja 2011, pa pustimo za prihodnjič.


Posreduj članek naprej