QuickTake - prvi Applov fotoaparat

QuickTake - prvi Applov fotoaparat

0
Janez Starc, 5. November 2010 v Novice z značkami venus, mars, neptune, fotografija.

Po odhodu in pred vrnitvijo Steve Jobs-a k Applu, je Apple razširil svoje področje osebnih računalnikov z raznimi uporabniškimi elektronskimi napravami, kot so skenerji, tiskalniki, monitorji, dlančniki in prototipi različnih naprav, ki pa nikoli niso prišli na prodajne police.

Eno izmed področij, ki ga je Apple hotel pokriti je tudi digitalna fotografija. Tako je že leta 1994 predstavil prvi uporabniku dosegljiv digitalni fotoaparat imenovan QuickTake 100. QuickTake digitalec, je omogočal zajem slike v velikosti 640×480 pikslov, oziroma 0,3 megapiksla. Foto aparat ni imel spominske kartice niti LCD zaslona za pogled posnetkov, ampak le črnobeli LCD indikator osnovnih nastavitev svetlosti ter podatkov o bateriji in količini že zajetih posnetkov. Fotografije so se shranile v 1 megabajtni Flash ROM pomnilnik, ki je imel prostora za največ 8 do 32 fotografij, odvisno od izbire kvalitete oziroma ločljivosti.

Prva dva modela QuickTake digitalnih fotoaparatov 100 in 150 je za Apple naredilo podjetje Kodak in so zelo podobne kasnejšemu Kodakovemu modelu DC40. Testiral ga je tudi Jonas, zato si opis preberite na njegovem blogu Digitalci I. Kasnejši model QuickTake 200 pa je naredilo podjetje Fuji in je identičen Fujivem modelu DS-7 in modelu Kenox SSC-350N, ki ga je naredilo podjetje Samsung.

Tehnične specifikacije

Model: 100

Slika: 24 bitiov
Ločljivost: 640×480
Format slike: PICT, QuickTake
Leča: 8 mm
Čas zaslonke: 1/30 do 1/175 sekunde
Spomin: 1MB Flash PROM
Priklop: RS-232C (Mac serijski priklop)
Leto predstavitve: Februar 1994
Takratna cena: 749 ameriških dolarjev

Model: 150

Slika: 24 bitiov
Ločljivost: 640×480
Format slike: QuickTake (na računalniku možnost pretvorbe v TIFF, BMP, PCX in JPG)
Leča: 8 mm
Čas zaslonke: 1/30 do 1/175 sekunde
Spomin: 1MB Flash PROM
Priklop: RS-232C, RS-422 (Mac in PC serijski priklop)
Leto predstavitve: Maj 1995
Takratna cena: 700 ameriških dolarjev

Na žalost kamere ni možno uporabljati na novejših Mac-ih z OS X sistemih, zato boste potrebovali kakšen starejši Macintosh, na katerega se naloži programska oprema, ki omogoča shranjevanje fotografij na računalnik.

Fotografije iz modelov 100 in 150 si preprosto dobil tako, da si kamero priključil na računalnik (od modela 150 naprej na WIndows ali Mac). Na namizju se je pojavila ikona, ki je predstavljala disk, tako kot pri današnjih aparatih, s katerega si posnetke preprosto skopiral na namizje ali v željeno mapico.


Kopiranje v mapo na namizju in ikona QuickTake kamere, ki je dostopna kot disk.

Model: 200

Slika: 24 bitiov
Ločljivost: 640×480
Format slike: QuickTime, TIFF, BMP, PCX in JPG
Leča: 8 mm
Čas zaslonke: 1/4 do 1/5000 sekunde
Spomin: 2 ali 4 MB SmartMedia kartica
Priklop: RS-232C (serijski), NTSC Video I/O
Leto predstavitve: Februar 1997
Takratna cena: 600 ameriških dolarjev

Posebnost modela 200 je, da ga lahko priključite neposredno na video vhod, s tem pa je omogočen tudi zajem videa, a brez zvoka.


Fotografija brez in z bliskavico.


Applova programska oprema za editiranje Quicktake datotek.

Kot lahko sami opazite, je kakovost zgoraj predstavljenih fotografij, za današnji čas nesprejemljiva in neuporabna. Opisane kamere na spletnih dražbah dosegajo ceno od 10 do 100 ameriških dolarjev – odvisno od ohranjenosti, dodatkov ter priložene embalaže. QuickTake kamere so še eden izmed Applovih izdelkov, ki se pogosto znajdejo v zbrikah zbirateljev. Navodila za vse tri kamere so še vedno na voljo v Applovem arhivu na njihovi spletni strani. Uporaba Apple digitalnih fotoaparatov na Flickerju.

Danes so video/foto kamere vgrajene v večino izdelkov podjetja Apple: od namiznih in prenosnih računalnikov, monitorjev, do iPod-ov in iPhone telefonov. Programska oprema iPhoto in Aperture, pa skrbita za fotomontažo ter shranjevanja fotografij, če izpustimo video. Če že kaj drugega ne, je bil ravzoj digitalnih kamer QuickTake začetek podjetja Apple na foto in video področju.


Posreduj članek naprej