Kdo je Newton?

Kdo je Newton?

0
Janez Starc, 3. June 2010 v Mac z značkami newton, pda.

Personal digital assistant, PDA ali znan tudi kot Palmtop Computer (dlančni računalnik, dlančnik) je mobilna naprava, ki deluje kot osebni informacijski urednik in omogoča povezavo z internetom. Izraz PDA se je prvič uporabil 7. januarja 1992, ob predstavitvi Johna Sculleya, takratnega predsednika podjetja Apple, na računalniškem sejmu CES v Las Vegasu.

Koncept tabličnega računalnika se je pri Apple-u začel v začetku osemdesetih let. Leta 1987 so celo posneli video, ki prikazuje koncept takega računalnika daleč v prihodnosti, recimo tega v današnjih časih :)

Apple Knowledge Navigator 1987

Potrebnih je bilo šest let in pol trdega dela, da je lahko Apple leta 1993 končno predstavil Newton MessagePad napravo, ki jo je poganjal 20 MHz ARM procesor in je imela na dotik občutljiv zaslon ter omogočala povezavo s PC ali Mac računalnikom preko serijskih vrat ali preko infrardečega vmesnika z drugimi mobilnimi napravami.

Newton je omogočal faksiranje, pošiljanje elektrosnke pošte, beležke, skratka organizacijo vašega osebnega življenja na vaši dlani.

Revolucionarna je bila tehnologija prepoznavanja pisanja pisave, ki pa na začetku ni delovala najbolje in se je s kasnejšimi različicami izboljšala ter implementirala v Mac OS X.

Newton je bil vsekakor pionir in vzornik večine dlančnih računalnikov in kasneje pametnih telefonov.

Po njegovi ukinitvi leta 1998, so dolgo časa krožile govorice, da bo Apple predstavil nov tablični računalnik. Toda Jobs je vedel, da bodo dlančnike zamenjali pametni telefoni, oziroma mobilniki, zato se je najprej odločil pokriti področje glasbe. S predstavitvijo iPod-a leta 2001 je popeljal glasbeno industrijo v čisto novo smer. Po zaprtju Napster-ja, ki je omogočal ilegalno širjenje glasbe, sta glasbena trgovina iTunes in iPod povzročila novi val prodaje in poslušanja glasbe, ampak to je že druga zgodba.

Leta 2007 je Apple predstavi multimedijski predvajalnik iPod, telefon in brskalnik Safari v eni napravi imenovani iPhone. Domeno iphone.org je Apple registrial že leta 1999. Mnogi so govorili, da je iPhone v bistvu naslednik Newtona, kar je v končni fazi tudi resnica. Toda govorice, da ima Apple še vedno namen predstaviti tablični računalnik, niso utihnile vse do letošnjega januarja 2010 s predstavitvijo iPad-a. Mnogi se še sedaj sprašujejo, ali je iPad samo večji iPhone?

Newton in iPad

Vsekakor je bil Newton izjemen izdelek, toda pred časom. Kdor si ga še vedno lasti, je še vedno lahko navdušen, saj je ogledalo v preteklost. Ljubitelji starin si ga še vedno občasno prižgemo, nanj kaj narišemo ali zabeležimo. Je kompakten izdelek in tehnološki pripomoček devetdesetih. Videli smo ga lahko v fimih kot so Under Seige 2 (1995) s Steven Seagal-om in Ransome (1996) z Mel Gibsonom v glavni vlogi.

Obstaja tudi emulator imenovan Einstein, ki emulira Newton OS 2.1 v operacijskih sistemih Mac OS X, Linux in Windows. Za poganjanje emulatorja potrebujete pravi Newton 2100, s katerega lahko prekopirate originalen ROM, ali pa ga pretočite iz spleta, kar pa seveda ni legalno.

Še vedno pa je živa povezava do arhiva mnogih programov, pripomočkov, gonilnikov ter iger za vaš stari Newton ali Newton emulator na spletni strani United Network of Newton Archives.

Newton izdelki

  • 1993 – MessagePad (znan kot OMP in H1000)
  • 1994 – MessagePad 110
  • 1995 – MessagePad 120
  • 1996 – MessagePad 130
  • 1997 – eMate 300, MessagePad 2000 in MessagePad 2100

Fotografijo “Newton in iPad” je prispeval Boris Herman.


Posreduj članek naprej