20 let Photoshop-a

20 let Photoshop-a

0
Janez Starc, 26. February 2010 v Novice z značkami photoshop, creative, suite.

Začetki programa Photoshop segajo v leto 1987 kot zasebni projekt Thomasa Konll, kandidata za doktorski naziv v računalništvu in tehnologiji na ameriški univerzi v Michiganu. V dokaz svojim tezam napiše programski postopek, kako prikazati sivinske slike na črno-belem zaslonu. Program se sprva imenuje Display. Skupaj z bratom Johnom Knoll, ki dela v filmski industriji za posebne efekte (Industrial Light & Magic), naredi končni izdelek za katerega leta 1988 Adobe kupi licenco in ga še danes prodaja pod imenom Adobe Photoshop.

Prvič sem se srečal s Photoshop-om pri različici 2.0.1 na Macintosh IIsi-ju. Že takrat sem vedel, da je to poseben program, saj je bil omenjen pri izdelavi filma Terminator 2: Judgment Day (1991). To je bil začetek evolucije obdelave digitalne slike. V srednji šoli tiska in papirja v Ljubljani smo uporabljali že bolj napredeno različico 2.5 in spomnim se, ko je izšla različica 3.0 (1994), z lepo barvito ikono, kako smo začudeni gledali demonstracijo zunanjega sodelavca, ki nam je pokazal izredno novost, premikanje posamezne bitne slike vsake v svoji plasti Layer. To je bila res revolucija, čeprav so že obstajali programi, ki so to omogočali (Macromedia Xres), je bil Photoshop deležen vzklikov, “ohh” in “ahh”.

Prva različica Photoshop-a je bila narejena samo za Macintosh računalnike in je zasedla 800 K (kilobajtov) na 3.5 palčni disketi. Zraven sta bili še dve 3.5 palčni disketi, ena z dodatki (Plug-in), druga pa z orodji za barvno korekcijo (Gamma, Color Reference Sample).

Photoshop je postal popularno orodje fotografov, oblikovalcev – dejansko ga uporabljajo tako ljubitelji kot profesionalci pri svojem delu. Izraz fotomontaža ali reprodukcija sploh več ne obstaja, govori se le “to je fotošopirano” ali “to je bil fotošop”.

Adobe photoshop je imel leta svoj zaščiteni in prepoznavni simbol, “oko”, ki ga je z različico imenovano Creative Suite zamenjal, najprej s prvinskim orodjem za pisanje gosje pero, od različice CS 3 pa z monogramom Ps. Na začetku je sprememba ikon odprla veliko gorečih debat, saj so zvesti uporabniki bili desetletja navajeni na simbol očesa. S časom, pa se je zadeva polegla in Adobe vztraja z novimi ikonami (monogrami) pri celotni programski zbirki.

Adobe je ob dvajstletnici Photoshop-a priredil prav posebno stran, kjer si lahko pogledate ali preberete, kakšne novosti je prinesla posamezna različica programa.

Vredno ogleda

Intervju z Johnom Knoll:

Predstavitev Photoshop zgodovine s kreativnim direktorjem pri Adobe-u Russell Brownom na zelo duhovit in poseben način ob praznovanju dvajstletnice:

Video animacija dela s Photoshop-om 1.0:

Ker pa bo kmalu izšla nova različica Adobe Creative Suite 5, pa lahko pogledamo še nekaj utrinkov, kaj bo ponujal novi Photoshop CS 5:


Posreduj članek naprej