Apple objavil informacije o zasebnosti in lokacijskih storitvah

Apple objavil informacije o zasebnosti in lokacijskih storitvah

0
Nejc Žorga Dulmin, 28. April 2011 v Novice z značkami apple, zasebnost, lokacijske-storitve.

Apple je na uradni strani objavil vprašanja in odgovore o zasebnosti in lokacijskih storitvah.

Ker se je pred tednom dni pojavila novica o datoteki na iPhonu, v katero se shranjujejo približne lokacije naših premikov (temeljijo namreč na triangulaciji iz oddajnikov in točk Wi-Fi), je Apple objavil vprašanja in odgovore, saj je veliko novičarskih strani zmotno poročalo v stilu “Apple nam sledi”.

Peto vprašanje odgovori na tisto najbolj pereče vprašanje “Ali nam Apple sledi”:

5. Me lahko Apple locira, glede na moje podatke o triangulaciji in Wi-Fi točkah?
Ne. Ti podatki so poslani k Applu v anonimni šifrirani obliki. Apple ne more identificirati vira teh podatkov.

Gre namreč za to, da se podatki o triangulaciji iz oddajnikov in točk Wi-Fi pošiljajo k Applu v analizo (pošljejo se le prek Wi-Fi), saj s tem gradijo veliko bazo lokacij, ki ne temeljijo na GPS. Ko želimo npr. videti kje smo v Maps, nam Apple pošlje podatke iz svoje baze, da nam iPhone lahko hitro pokaže približno lokacijo, saj traja nekaj časa, da GPS pride do prave lokacije s pomočjo satelitov.

Datoteka, ki je povzročila to razburjanje, bi morala vsebovati podatke samo začasno, dokler se le-ti ne pošljejo k Applu v analizo, a je, verjetno iz napake, ostala na telefonu. V naslednji posodobitvi iOS bo to spremenjeno in datoteka bo po velikost manjša in se bo ob izklopu Location Services izbrisala. V verziji iOS 5.0 pa bo datoteka tudi šifrirana.

Sicer pa je Apple že lani odgovoril na vprašanja o zasebnosti, ko je to zahteval eden od ameriških senatorjev. PDF je na voljo za prenos, priporočamo branje točke II c.


Posreduj članek naprej