1Password - rešitev za varno shranjevanje gesel

1Password - rešitev za varno shranjevanje gesel

0
David Praznik, 10. May 2010 v Mac z značkami bekap, varnostna-kopija, varnost, 1password.

V poplavi aplikacij v oblaku, ki jih uporabljamo za shranjevanje datotek ali dostopamo do več različnih računov elektronske pošte, spletnih forumov ter strogo zaupnih zapiskov ali e-bančništva … ima že povprečen uporabnik interneta in z njim povezanih storitev, več kot troje uporabniških imen in gesel. Priročno je, da imamo gesla shranjenja, saj se v poplavi različnih računov za različne storitve kajkmalu lahko zgodi, da katero pozabimo. Toda shranjevanje gesel v mapo na trdi disk ni varno, saj so dostopna vsem, ki imajo dostop do vašega računalnika. Če ne prej, pa v primeru servisa. Ni pametno uporabljati eno uporabniško ime in geslo za vse račune in storitve, saj že iz prakse lahko ugotovimo, da to ni varen pristop.

V podjetju Agile Web Solutions pa so ravno za ta namen razvili rešitev 1Password. Primarni namen te aplikacije je, da namesto uporabnika, na varen način shranjuje vsa gesla bodisi lokalno bodisi preko spletnih brskalnikov Safari, Firefox, Camino, …

Dostop do okolja omogoči glavno Master geslo, ki ga uporabnik doda med samo namestitvijo programa. S tem tudi omogočimo dostop do v OS X integriranega Keychain.

1Password omogoča ustvarjanje edinstvenih in varnih gesel neposredno v spletnem brskalniku ali pa preko aplikacije. Ta gesla lahko poljubno generiramo s pomočjo drsnika ter tako izbiramo med enostavnimi pa tja do zelo zelo varnih gesel, ki so lahko sestavljena iz velikih in malih črk, številk in znakov, štejejo pa lahko tudi do 50 različnih simbolov.

Uporabniško okolje programa je popolnoma Mac-ovsko naravnano, torej domače in uporabniku prijazno. Zato so tudi shranjena gesla razporejena po privzetih kategorijah na levi, katerim lahko poljubno dodajamo tudi svoje. Zelo enostavno.

Mu lahko zaupamo?

Kako močno so gesla in zapiski, ki so shranjeni preko aplikacije 1Password, zaščitena? Odgovor je enostaven: ZELO. Program uporablja izredno močno enkripcijo do katere ima dostop le uporabnik z glavnim Master geslom. Komunikacija med programom in internetom se izvršuje le za preverjanje novejših različic programa ter za sličice spletnih strani (thumbnail), ki jih preko vtičnika v brskalniku shranjuje v program. Sicer ni priporočljivo, a to lahko tudi izključimo. Zaželjeno je, da si za glavno geslo, ki je hkrati tudi edino, ki si ga “morate” zapomniti, izberete izmišljene besede s številkami, ki skupaj vključujejo več znakov, kot ima teden dni. Za nameček pa naj povem še to, da 128-bitna enkripcija, ki jo uporablja 1Password, uporablja tehnologijo Advanced Encryption Standard (AES), ki jo za svoje varovanje uporablja tudi vlada ZDA.

Podjetje zatrjuje, da podatki shranjeni preko 1Password aplikacije na računalnik, ostajajo na računalniku in se ne pretakajo v nobeno bazo na spletu. OK, sedaj smo lahko mirni. Uporabo programa vsekakor priporočamo.

Na voljo je za Mac, Windows, iPhone in iPad.


Posreduj članek naprej