Gmail 2.0 - Boljše, a pomanjkljivo

Gmail 2.0 - Boljše, a pomanjkljivo

0
Nejc Žorga Dulmin, 10. December 2012 v Novice z značkami gmail, ios.

Svetle strani

Google je prejšnji teden izdal pošteno prenovljeno različico Gmaila za iOS. Kaj so svetle strani appa?

Hitrost

Hitrost aplikacije je med večjimi plusi nove različice. Čeprav verzija 1.0 ni bila ravno počasna, ji je manjkala tista iOS gladkost, ki jih od appov pričakujemo.

Obvestila

Nova različica omogoča popolna iOS obvestila: na zaklenjenem zaslonu s kratko vsebino sporočila, tipično na vrhu zaslona med delovanjem naprave in številka na ikoni appa, ki nakazuje število neprebranih sporočil – vsekakor kompleten paket.

Iskalnik

Google obvlada iskanje in to se lepo odraža tudi v Gmailu, kjer lahko hitro poiščemo specifično staro sporočilo. In enako velja za Gmail 2.0 za iOS. Na vrhu seznama je iskalnik, vpišemo ključno besedo in rezultati se prikažejo. Uporabimo lahko tudi napredne iskalne nize, kot je npr. iskanje sporočil s priponkami (slika desno).

Dela, kot pričakujemo

Ker gre za Googlov produkt, vse, kar deluje, deluje tako kot mora. Gumb za brisanje izbriše sporočilo, gumb za arhiviranje ga arhivira. Oznake (labels) so na voljo, seveda tudi zvezdice in v sporočilih je prikazana slika pošiljatelja. Vse, kar poznamo iz pravega Gmaila.

5 uporabniških računov

Gmail 2.0 nam omogoča, da si dodamo do 5 uporabniških Gmail računov, tudi tiste, ki so del Google apps.

A vendar …

… ni vse tako rožnato. App ima nekaj večjih pomanjkljivosti.

Obvestila niso natančna

Številka na ikoni appa nam sporoča, da imamo nekaj neprebranih sporočil, a vendar ko odpremo app in pogledamo seznam uporabniških računov, ne bomo vedeli, kje so ta sporočila, dokler ne odpremo vsakega uporabniškega računa posebej. Zamudno in nerodno.

Počasno preklapljanje med računi

Na seznam uporabniških računov ne moremo priti z enim tapkom. Najprej moramo tapkniti na ikono zgoraj levo ali podrsati v desno, in nato še enkrat tapkniti zgoraj levo, kjer je napisno ime uporabniškega računa. Potem se nam šele prikaže seznam uporabniških računov (pri čemer čisto spodnji ni viden v celoti, kar pa je problem le iPhonih, ki imajo manjši zaslon od iPhona 5). V seznamu računov, mi je prikazovalo le sliko enega uporabniškega računa, kar (ugibam), da je povezano z Google+ računom.

HTML sporočila

Dizajn Gmaila 2.0 je tak, da je na levi in desni strani siv rob, kar pa pripomore, da se vsebina sporočil skrči po širini in posledično je besedilo HTML sporočil še manjše. Tudi ko povečamo sporočilo se jasno vidi, da poleg sivega robu, prostor jemlje še dodatni beli odmik. Manjka tudi možnost zoomiranja besedila z dvojnim tapkom.

Slike

Slike pošiljateljev v e-poštnem pogovoru pripomorejo, da hitreje vidimo, od koga je sporočilo. Vendar pa so slike na voljo le v znotraj sporočila, v Prejeto slik pošiljateljev ne vidimo, kar je škoda, saj bi jih na seznamu prejetih sporočil še bolj potrebovali.

Brisanje in arhiviranje

Ko smo v seznamu sporočil, lahko podrsamo v levo, in takrat se nam na desno strani sporočila prikaže gumb za arhiviranje. Za brisanje taka bližnjica ne obstaja, tudi opcija, da bi to funkcionalnost spremenili, ni na voljo. V seznamu lahko brišemo le tako, da odkljukamo sporočilo in nato iz spodnje vrstice tapknemo gumb za brisanje.

Pošlji in arhiviraj

Ta sicer ni ključna, a gre za super praktičen gumb, ki omogoča, da takrat, ko odgovorimo na neko sporočilo, se nam le-to skupaj z našim odgovorom takoj arhivira. Za Gmail na računalniku si to vklopimo v nastavitvah, ponuja pa jo tudi Sparrow za iOS. Ta gumb ali opcija za vklop v Gmail 2.0 žal ni na voljo.


Posreduj članek naprej