Štrudelj #16

Štrudelj #16

0
Nejc Žorga Dulmin, 7. November 2012 v Novice z značkami ipad-mini.

Kaj je iPad mini?

Majhen iPad

Kot je rekel Phil Schiller na predstavitvi: “Kaj lahko delamo z iPadom mini, česar ne moremo z iPadom? Lahko ga držimo z eno roko.” In to je točno to, kar iPad mini je. Manjši iPad, ki je ohranil odlične lastnosti, ki jih ima veliki iPad.

Zaslon

iPad mini ima zaslon velikosti 7,9 palca, kar je bila nekakšna meja, do katere so lahko zaslon še zmanjšali. Zakaj? Pri zaslonu velikosti 7,9 palca, so gumbi na zaslonu ravno tako veliki kot na iPhonu. To pa je seveda minimum za uporabnost naprave glede na velikost naših prstov. Apple je torej pomanjšal iPad, vendar le do zadnje meje uporabnosti. Gre torej za skoraj 8-palčni zaslon, pri čemer gre za precej veliko razliko s 7-palčnimi konkurenti. Ker se površina računa na kvadrat je razlika v površini zaslona precejšnja: iPad s 7,9-palčnim zaslonom ima namreč 35 % več površine kot 7-palčni konkurent.

Ohišje

Ohišje zaslona je gotovo eden od ključnih faktorjev iPada mini. Apple ohišja ni samo zmanjšal in naredil pomanjšano verzijo iPada, spremenili so dizajn. Ohišje na levem in desnem robu je namreč tanjše, spodaj in zgoraj je ohranjen isti debel rob. Na ta način je sama naprava lahko še manjša in tudi primerljiva s 7-palčnimi konkurenti. In v skoraj istem ohišju (iPad mini je za kak cm večji) ima precej večji zaslon. Tudi debelina iPada mini je za četrtino manjša od konkurenta Google Nexus 7 in Kindle Fire HD.

Manjše ohišje pomeni tudi manjšo težo. iPad mini tehta le 308 gramov, Google Nexus 7 340 gramov, Kindle Fire HD 400 gramov.

Zaradi svoje teže, ga lahko preprosto držimo v eni roki, kar je odlično za branje. V primeru, da stojimo oz. smo na terenu, zdaj lahko z eno roko držimo iPad mini in ga z drugo roko upravljamo. Na večjem modelu je to nemogoče oz. zelo nepraktično.

In pri tej velikosti in teži je ohranil enako 10-urno življenjsko dobo baterije kot smo jo vajeni od iPada.

Aplikacije

Tako prvi iPad kot iPad 2 imata ločljivost 1024×786 in tako ima sedaj tudi iPad mini. Ista ločljivost pomeni dobesedno iste odlične aplikacije, ki jih ima veliki iPad. Če boste torej kupili iPad mini, vas bo ob nakupu čakalo 250 tisoč iPad aplikacij.

Ni retina?!

Jap, ni retina. To je vsekakor minus, mimo katerega ne moremo kar tako. Če ste že zasidrani v retina svetu, potem bi bil prehod na iPadi mini morda kar boleč, čeprav bi čez čas gotovo razvili toleranco do manj ostrega zaslona. Retina zaslon je grafično zahteven in bi za svoje delovanje gotovo pokuril več baterije, kar gotovo pomeni bolj zmogljivo in večjo baterijo. Boljši procesor + boljši zaslon + večja in boljša baterija = dražji in težji in morda debelejši iPad mini. Apple je moral narediti kompromis v eno smer in velikost naprave, teža in nižja cena so zmagali.

Retina zaslon skoraj gotovo lahko pričakujemo pri naslednji generaciji iPada mini, vendar pa ta zaslon zdaj vsekakor ni slab. Ker gre za pomanjšan zaslon iPada 2, so pike manjše in po domače povedano je boljši zaslon z ostrejšo sliko. Uporabniki iPada mini so pohvalili tudi barve in kontrast.

Podoben iPadu 2?

Zaradi ločljivosti zaslona, bi lahko hitro zaključili, da gre le za pomanjšan iPad 2. Vendar ima boljšo sprednjo kamero, ki je zdaj FaceTime HD oz. snema v 720p. Izboljšana je tudi zadnja kamera, ki ima zdaj fotoaparat s 5 megapiksli, video pa snema v polni HD ločljivosti. Tudi gumbi za glasnost in zaklep orientacije niso plastični temveč kovinski (v tem pogledu je celo prehitel četrto generacijo iPada).

Finale

Za konec ultra kratek povzetek: če si v dilemi za nakup, se preprosto vprašaj:

Želiš velik ali majhen iPad?


Posreduj članek naprej