Štrudelj #10

Štrudelj #10

0
Nejc Žorga Dulmin, 18. April 2012 v Novice z značkami iphone.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

4-palčni iPhone

V prejšnjem Štrudlju sem premleval, ali so govorice o 4,6-palčnem iPhonu smiselne. Tokrat pa si poglejmo zanimivo idejo, ki s katero je prišel na plan uporabnik na The Vergovem forumu.

4,6-palčni iPhone bi zahteval večje ohišje telefona, česar Apple verjetno ne bi storil. Kaj pa, če ohišje ostane enako veliko, poveča pa se samo zaslon? Levo in desno od zaslona praktično ni nič prostora, vendar pa je prostor v višino. Če bi zmanjšali gumb Domov in na vrhu zmanjšali prazen prostor okoli zvočnika, bi lahko v višino dodali ekstra pike.

Trenutne ločljivosti ne bi “raztegovali”, dodatne pike se doda na vrhu in spodaj, in tako bi dobili zaslon, ki ima diagonalo 3,99 palcev in ločljivost 640×1152 (trenutni iPhone ima zaslon velik 3,5 palcev in ločljivost 640×960). S tem še vedno ohranimo isto goste pike in zaslon ne izgubi naziva Retina. Dodatni plus je priprava takih LCD-jev: v tovarni zaslon izrežejo iz večje LCD plošče in bi za to spremembo ločljivosti le povečali izrez.

Kot se lepo vidi na spodnji sliki, dobimo dodatni prostor za še eno vrsto ikon na domačem zaslonu (ni pa nujno, da bo prostor izkoriščen ravno za to). Pri gledanju videa je lahko slika širša in črni rob okoli videa bi se prav tako lahko zmanjšal (trenutno iPhone ima razmerje stranih 4:3, pri 4-palčni verziji, je to razmerje 9:5 kar je že precej podobni filmskemu razmerju 16:10).


(foto: 9to5mac)

Še ena od variant je, da se dodatni zgornji prostor uporabi kot nekakšno vrstico za obvestila. Če bi trenutno statusno vrstico, v kateri je ura in signal omrežja, premaknili v dodatni zgodnji prostor, bi aplikacije lahko povečali za nekaj pik (nekatere pa že itak tečejo v celozaslonskem načinu, največkrat igre). Zgornji dodatni prostor tako postane nova statusna vrstica, v kateri bi bi bilo dovolj prostora še za npr. kakšno ikono za vreme. Nova statusna vrstica bi lahko služila tudi kot prostor za obvestila, ki se trenutno prikažejo “čez” odprto aplikacijo. Če bi vrstico potegnili v levo, bi lahko prišli do seznama zadnje odprtih appov. Opravilo, za katerega moramo danes dvakratno “matrati” gumb Domov. Izjeme bi bile lahko igre in filmi, ki bi izkoristili zaslon v polni širini in tako skrili “novo” statusno vrstico.

4-palčni zaslon še ravno pade v predal “uporaba z eno roko”, ohišje telefona se ne poveča, aplikacij ne bi bilo potrebno pripravljati posebej za nov zaslon, hitro lahko pridemo do zadnjih odprtih appov, dobimo večji prostor za statusno vrstico, video in igre imajo večjo sliko. Zanimiva in všečna ideja ter ena redkih, pri kateri ne vidim večjih lukenj.


Posreduj članek naprej