iPhone 4S in druge novosti

iPhone 4S in druge novosti

0
Nejc Žorga Dulmin, 5. October 2011 v Novice z značkami iphone, ipod, icloud.

iPhone

Ohišje in izgled
iPhone 4S je ohranil isto ohišje kot iPhone 4 (od koder tudi črka S, ki stoji za speed – hitrost). Enako se je zgodilo leta 2009, ko je bil predstavljen iPhone 3GS, nadgradnja iPhona 3G iz leta 2008. A kaj se skriva v notranjosti iPhona 4S …


Procesor in grafika
Kot iPad marca letos, je tudi iPhone dobil hitri dvojedrni procesor A5. Nudil naj bi dvakrat hitrejšo zmogljivost in sedemkrat močnejšo obdelavo grafike, kar po domače pomeni tastar, lej kuko hudo zgleda ta špil.

Antena in prenos podatkov
Antena izgleda enako, a je bila inženirsko prenovljena in sedaj inteligentno preklaplja med dvema antenama med oddajanjem in sprejemanjem. Zmogljivost prenosa podatkov je bila povečana kar dvakratno z 7,2 Mbps na 14,4 Mbps. iPhone 4S je tudi prvi svetovni telefon, ki združuje tehnologijo GSM in CDMA. Zdaj lahko z iPhonom 4S iz Slovenije potujemo v ZDA in telefon uporabljamo na Verizonovem omrežju CDMA.

Kamera
Kamera je na iPhonu 4S precej močno prenovljena. Zdaj ima 8 miljonov pik in nov senzor, ki zajame 73% več svetlobe kot prej. Pri optiki so dodali še eno lečo več kot prej (skupaj 5) in tako dosegli še 30% ostrejše slike. Zaslonka je sedaj še bolj odprta, do f/2,4 in tako prepušča več svetlobe za še boljše slike. A5 procesor ima vgrajen tudi čip, ki pomaga pri zajemanju slik, saj prepozna obraze na sceni in tako prilagodi svetlobo in ostrino. Fotografije na Applovi strani so res neverjetno lepe in kar težko je verjeti, da so bile fotografirane s “telefonom”.


Snemanje videa
iPhone sedaj snema video v pravi HD ločljivosti 1080p. Dodana je tudi stabilizacija videa, kar je zelo dobrodošel dodatek, saj je video na iPhonu 4 kar precej občutljiv na tresljaje.

Siri
Skorajda neverjetna nova funkcionalnost novega iPhona je naravno pogovarjanje s telefonom. Sedaj lahko vprašamo o vremenu s stavki kot: “Kakšno bo vreme danes?”, “Ali potrebujem dežnik?” in “Ali bo danes deževalo?”. iPhonu lahko npr. ukažemo: “Zbudi me zjutraj ob šestih,” in nastavil bo alarm za ob šestih zjutraj. Vprašamo lahko tudi: “Ali imam v petek kakšen sestanek”, ali celo odgovorimo na SMS sporočilo le preko slušalk, ne da bi se sploh dotaknili telefona. Deluje tudi v kombinaciji z drugimi aplikacijami kot so opomniki. Tako lahko rečemo le: “Opomni me, da pokličem ženo, ko grem iz službe.” Siri je intergriran tudi s spletnimi storitvami kot je Wolfram Alfa in Wikipedia. Siri celo napiše e-poštno sporočilo po nareku (v tem primeru je zvok poslan k Applu na strežniško obdelavo). Žal zaenkrat razume le angleški, nemški in francoski jezik.


Kdaj?
iPhone bo na voljo 14. oktobra v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Japonski, Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji. Kasneje, 28. oktobra bo na voljo v ostalih državah med katerimi je tudi že Slovenija – prvič smo se pojavili na enem od diapozitivov!

iCloud

Poleg že znanih funkcionalnosti, so vpeljali tudi novost Find My Friends (Poišči moje prijatelje). Tako lahko na zemljevidu lahko vidim, kje se nahajajo prijatelji, če smo npr. skupaj na kakšnem potovanju. Čas spremljanja drug drugega lahko omejimo in tako preprečimo morebitne zlorabe in poseganje v zasebnost. Možnosti so tudi za starševski nadzor, tako da lahko to funkcionalnost izklopimo.

iOS 5

Bo na voljo 12. oktobra za iPhone 4 in iPhone 3GS, iPad 1 in 2 ter tretjo in četrto generacijo iPod touch.

Novosti pri iPodih

iPod nano je dobil večje ikone, tako da je na zaslonu le ena naenkrat s čimer je poenostavljena navigacija, če imamo večje prste. Ker je iPod nano postal tudi modni dodatek kot ura, je na voljo nekaj novih dizajnov ur. Cena iPod nana se znižala, 8 GB model znaša 129 dolarjev, 16 GB 149 dolarjev in v ZDA je na voljo že danes. iPod touch je prav tako doživel pocenitev na 8 GB za 199 dolarjev, 32 GB za 299 dolarjev in 64 GB za 399 dolarjev. Na voljo bo 12. oktobra na isti dan kot iOS 5.

Posnetek predstavitve je že na voljo na Applovi strani in tudi kot podcast.


Posreduj članek naprej