Zakaj odklep iPhonov v ZDA vpliva na vse?

Zakaj odklep iPhonov v ZDA vpliva na vse?

0
Klemen Tominšek, 17. June 2011 v Novice z značkami iphone, operaterji, apple-store.

Najbrž vas je že dosegla vest, da so iz Appla prejšnji teden sporočili, da bodo prodajali tudi odklenjene različice najnaprednejšega telefona. Začuda iz dogodka ni spet nastala nova medijska histerija ali zarota in ga je večina medijev le obrobno omenila.

Dejstvo je, da je iPhone zelo ekskluziven izdelek. Za razliko od ostalih Applovih izdelkov, je namenoma ustvarjen, da ga je težko dobiti. Apple je namerno otežil nakup. Do nedavna ga tudi pri nas ni bilo moč kupiti pri pooblaščenih prodajalcih. Drugače pa je potrebno z ekskluzivnim operaterjem podpisati dolgoročno naročniško razmerje. Brez pogodbe ga ni moč uporabljati z drugim operaterjem kot izbranim s strani Appla.

Dve leti nazaj se je stanje pričelo spreminjati tudi zaradi evropske protimonopolne zakonodaje. Apple ni več omejeval ponudbe samo na enega operaterja in iPhone je bilo moč kupiti odklenjenega. Po zbranih podatkih ga je možno odklenjenega kupiti samo v 38 državah (Velika Britanija, Francija, Švica, Belgija, Češka, Finska, Nemčija, Grčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Romunija, Rusija, Slovaška, Turčija, Kitajska, Hong Kong, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Macau, Malezija, Avstralija, Nova Zelandija, Singapur, Tajvan, Tajska, Vijetnam, Brazilija, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Bahrajn, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija, Združeni Arabski emirati in Južna Afrika). Omejitev nakupa takšnih aparatov je bila omogočena samo prek spleta na lokalni naslov ali v redkih Apple trgovinah.

Samo v Evropi je nepokriti trg ocenjen na 100 milijonov potencialnih novih uporabnikov. V Aziji pa je število pokritih držav manjše od nepokritih. Če dodamo še Afriko, Latinsko Ameriko in Bližnji vzhod ima iPhone še ogromno prostora za rast.

Z odklepom iPhona v ZDA, je distribucijski kanal sproščen v večji meri. Nakup je sedaj možen v več kot 200 Applovih trgovinah in večina so priljubljene turistične točke. ZDA predstavljajo deželo sanj mnogih kultur, zato je tudi izmenjava med njimi močna. iPhoni lahko tako postanejo skoraj nedomestilo za denarno valuto.

Takšnim fenomenom smo priča ob vsakem zagonu novega Applovega izdelka v ZDA, ko pred trgovino čakajo preprodajalci, ki za gotovino odkupujejo izdelke z namenom nadaljne prodaje v matičnih državah. Zato tudi razne omejitve na največ 2 izdelka, ter zavračanje plačila z gotovino v samih trgovinah.

Čeprav omejitev ni bilo v nekaterih državah, je Apple v ZDA s svojo razvejano mrežo trgovin in predvsem nižjimi cenami aparatov, sprožil hud pritok novih telefonov. Predvsem pa je sedaj dosegljiv v državah, kjer je bilo prej skoraj nemogoče kupiti iPhone.


Posreduj članek naprej