OS X Lion prinaša 250 novosti in bo na voljo od julija v Mac App Storu

OS X Lion prinaša 250 novosti in bo na voljo od julija v Mac App Storu

0
Uredništvo Jabolko, 7. June 2011 v Novice z značkami app-store, lion, osx.

Apple je napovedal prihod OS X Lion, osme različice najbolj naprednega operacijskega sistema na svetu z več kot 250 novostmi in 3000 novimi vmesniki za programiranje, ki bo na voljo julija v Mac App Storu. Med izjemnimi lastnostmi Liona so tudi naslednje: upravljanje na dotik Multi-Touch z novimi kretnjami; sistemska podpora za celozaslonske aplikacije; Mission Control, inovativen pogled na vse odprte aplikacije; Mac App Store, najboljši prostor za odkrivanje nove programske opreme, vgrajen v operacijski sistem; Launchpad, nov dom za vse aplikacije, in popolnoma prenovljena aplikacija Mail.

»Mac prehiteva PC-industrijo vsako četrtletje zadnjih pet let, z OS X Lionom pa nameravamo povečevati našo prednost,« je dejal Philip Schiller, Applov višji podpredsednik za trženje izdelkov po svetu. »Lion je najboljši OS X doslej in prinaša številne inovativne lastnosti, kot so upravljanje na dotik z novimi kretnjami, sistemska podpora celozaslonskim aplikacijam in Mission Control za takojšen dostop do vsega, kar teče na Macu.«

Z novimi kretnjami Multi-Touch in tekočo animacijo vgrajeno v Lion je interakcija z vsebinami na zaslonu bolj neposredna, uporaba Maca pa intuitivnejša. Med novimi kretnjami so vztrajnostno pomikanje zaslona, trepljanje ali ščipanje prstov za povečanje spletne strani ali slike ter drsenje levo ali desno za obračanje strani ali preklapljanje med celozaslonskimi aplikacijami. Vsi prenosniki Mac imajo drsne ploščice Multi-Touch, namizni Maci pa lahko uporabljajo Applov Magic Trackpad.
Celozaslonske aplikacije izkoriščajo celoten zaslon in so idealne za branje e-pošte, brskanje po spletu ali pregledovanje fotografij, še posebej na MacBook Airu ali MacBook Proju. Z enim samim klikom se aplikacija raztegne čez celoten zaslon, med njimi in namizjem pa se pomikamo z drsnimi kretnjami, vseskozi v celozaslonskem načinu prikaza. Aplikaciji iWork in iLife, poleg njiju pa tudi Safari, iTunes, Mail, FaceTime in druge v celoti izkoriščajo prednost Lionove sistemske podpore za celozaslonsko delovanje.

Mission Control združuje prednosti funkcije Exposé, celozaslonskih aplikacij, nadzorne plošče in prikaza Spaces v celovito izkušnjo za pogled iz ptičje perspektive na vse aplikacije in okna, odprta na Macu. Z enostavno kretnjo se namizje oddalji in prikaže odprta okna, združena po aplikacijah, pomanjšane slike celozaslonskih aplikacij in nadzorno ploščo, s tem pa omogoča enostavno navigacijo.

Mac App Store je vgrajen v sistem Lion in je najboljši prostor za odkrivanje novih aplikacij za Mac, kupovanje z računom iTunes, nalaganje in nameščanje. Aplikacije se samodejno namestijo v Launchpad, z Lionom pa bo preko Mac App Stora mogoče nameščati manjše popravke in nove aplikacije, ki omogočajo kupovanje znotraj aplikacij in pošiljanje obvestil.

Launchpad poenostavlja iskanje in poganjanje katerekoli aplikacije. Z enostavno kretnjo se vse Macove aplikacije prikažejo v celozaslonskem načinu. Mogoče je urejati njihov vrstni red ali jih razvrščati v mape, z drsenjem pa se lahko pomikamo čez neskončne strani aplikacij.

Lion ima popolnoma prenovljeno aplikacijo Mail z elegantno širokozaslonsko razporeditvijo. Prikaz Conversations združuje povezana sporočila v pregledno časovno razporeditev, z inteligentnim prikrivanjem ponavljajočega besedila. Zaradi tega je pogovorom laže slediti, grafike in priloge pa ostanejo takšne, kot so bile poslane. Izjemno močna iskalna funkcija omogoča natančnejše iskanje, zadetke pa predlaga glede na osebo, zadevo in oznako že med vpisovanjem iskalnega niza. Mail ima vgrajeno podporo za Microsoft Exchange 2010.

Lion odlikujejo še naslednje lastnosti:

  • Resume, ki vse aplikacije prikliče nazaj v enakem stanju, kot so bile puščene, ko ponovno zaženete Maca ali še enkrat poženete aplikacijo;
  • Auto Save, ki med delom samodejno in stalno shranjuje dokumente;
  • Versions samodejno sledi zgodovini sprememb dokumentov in poenostavlja pregledovanje, povrnitev in celo kopiranje iz prejšnjih verzij;
  • AirDrop, ki poišče Mace v bližini in samodejno vzpostavi brezžično povezavo za enostavno in hitro izmenjavo datotek.

Razpoložljivost

OS X Lion bo na voljo julija kot nadgradnja operacijskega sistema OS X 10.6 Snow Leopard prek Mac App Stora. Lion bo najenostavnejša nadgradnja OS X, saj obsega 4 GB. OS X Lion Server bo za namestitev potreboval Liona in bo na voljo julija v Mac App Storu. Lion zahteva računalnik Mac z Intelovim procesorjem Core 2 Duo, i3, i5, i7 ali Xeon in 2 GB RAM-a. Nadgradnjo Lion je mogoče namestiti na vse avtorizirane osebne Mace. Nadgradnja na OS X Lion Up-To-Date je na voljo brezplačno v Mac App Storu za vse uporabnike, ki so sistem Mac kupili pri Applu ali pri Applovem pooblaščenem prodajalcu po 6. juniju 2011. Uporabniki morajo vložiti zahtevek za nadgradnjo v roku 30 dni po nakupu računalnika. Kupci, ki bodo Maca kupili med 6. junijem 2011 in datumom, ko bo Lion na voljo v Mac App Storu, bodo imeli 30 dni časa od uradne izdaje Liona za vložitev zahtevka.

vir: apcom


Posreduj članek naprej