Apple ponudil prvi vpogled v Mac OS X Lion

Apple ponudil prvi vpogled v Mac OS X Lion

0
Uredništvo Jabolko, 21. October 2010 v Novice z značkami lion, osx.

Apple je razkril prve podrobnosti sistema Mac OS X Lion, osme različice najbolj naprednega operacijskega sistema na svetu. Lion bo na voljo prihodnje poletje, povzema pa mnoge programske inovacije iPada. Prva predstavitev je odstrla samo nekatere od Lionovih lastnosti, kot so Mac App Store, nov način odkrivanja, nameščanja in samodejnega posodabljanja aplikacij, Launchpad, novo namizje za vse Macove aplikacije; podpora celozaslonskim aplikacijam na vseh sistemih in Mission Control, nadzorni vmesnik, ki združuje Exposé, Dashboard, Spaces in celozaslonske aplikacije v inovativen prikaz vsega, kar teče na Macu, ter omogoča enostavno navigacijo.

»Lion prenaša vrsto najboljših zamisli z iPada nazaj na Mac, poleg tega pa tudi nekaj novih, kot je Mission Control, ki bo zares všeč Macovim uporabnikom,« je povedal Steve Jobs, predsednik uprave Appla. »Lion ima ogromno novih lastnosti, zato upam, da smo s temi, ki jih predstavljamo danes, uporabnikom pokazali, v katero smer gremo.«

Mac App Store prinaša revolucionarno izkušnjo trgovine App Store na OS X, s čimer bo odkrivanje, nameščanje in posodabljanje aplikacij lažje kot kdajkoli. Tako kot na iPadu nakup aplikacij poteka prek računa iTunes, prenesejo in namestijo pa se v enem samem koraku. Za posodobitve aplikacij skrbi Mac App Store. Mac App Store bo za operacijski sistem Snow Leopard na voljo v 90 dneh, vključen pa bo tudi v operacijski sistem Lion prihodnje poletje.

Launchpad poenostavlja iskanje in poganjanje aplikacij. Podoben je osnovnemu namizju iPada, vse aplikacije pa elegantno prikaže s klikom na ikono Launchpad v sidrišču (Dock). Aplikacije je mogoče premeščati ali razvrščati v mape, pregledovati in iskati pa jih je mogoče z drsenjem po zaslonih.
Lion podpira celozaslonski prikaz aplikacij na vseh sistemih. Na Lionu je celozaslonski način le en klik stran, med eno in drugo aplikacijo pa se pomikamo s podrsanjem sledilne ploščice, enako enostavno pa se vrnemo na namizje in dostopamo do okenskih aplikacij.

Mission Control predstavlja celovit pogled vseh aplikacij in odprtih oken na Macu, kar pospeši navigacijo. Mission Control vključuje novo generacijo Exposéja, ki prikaže vsa odprta okna, združena po aplikacijah, poleg ikon celozaslonskih aplikacij, Dashboarda in Spaces.

vir: apcom


Posreduj članek naprej