Razkrit je iPhone OS 4 - povzetek

Razkrit je iPhone OS 4 - povzetek

0
Tomaž Žlender, 10. April 2010 v Novice z značkami iphone, iad, ibooks, večopravilnost, game-center.

Apple je predstavil četrto generacijo iPhone OS. Na voljo je kopica novosti, ki predstavljajo najpomembnejši korak v evoluciji tega operacijskega sistema. V iPhone OS 4 bodo uporabniki iPhone in iPod Touch opazili preko 100 novosti, razvijalci pa bodo na voljo imeli na voljo preko 1500 novih API-jev za ustvarjanje še mogočnejših, bolj inovativnih in bolj čudovitih aplikacij. Nov operacijski sistem bo za iPhone in iPod Touch na voljo poleti, za iPad pa bo potrebno počakati na jesen. Najbolj opaznih 7 novosti pa so večopravilnost, mape, iBooks, Game Center, izboljšan Mail, novosti za podjetja ter iAd.

Večopravilnost

Prav ste slišali! Najbolj zaželjena novost je končno našla svoje mesto v iPhone OS 4. Po 3 letih od predstavitve prvotnega iPhone-a, naj bi Apple le ugotovil kako poganjati več aplikacij ob istem času ter hkrati ohraniti hitrost in dolgo anatomijo baterije. Preklop med aplikacijami bo stran samo dva pritiska na gumb Home. V spodnjem delu zaslona se bo pojavilo okno s seznamom odprtih aplikacij in z dotikom na ikono bo aplikacija takoj na voljo za uporabo.

Operacijski sistem v ozadju ves čas poganja opravila, ki jih aplikacija potrebuje, zato v resnici ne gre za večopravilnost, kot smo je vajeni na računalnikih ali na drugih telefonih, kljub temu pa je funkcionalnost do neke mere enaka. V sedem opravil spada glasba v ozadju, ki omogoča uporabo standardnih iPod krmilj, VOIP telefonija, ki omogoča prejemanje VOIP klicev, opravilo za lociranje za GPS in socialna omrežja (viden bo indikator, če vas spremlja katera storitev), posodobljena obvestila na potisk z dodanimi lokalnimi obvestili, ki ne uporabljajo Apple-ovih strežnikov (priročno za budilke), dokončanje opravil v ozadju, kar odstrani potrebo po čakanju med nalaganjem slik in podobnega ter hitro preklapljanje, ki omogoča zamrznitev in ponovno uporabo aplikacije v trenutku.

Teh sedem opravil zadovolji veliko potreb, verjetno pa boste pogrešali še na kakšno. Poskrbite, da vas slišimo!

Mape

Dodana je priročna novost za enostavnejše organiziranje aplikacij v mape. Aplikacije bomo lahko združili v skupine sorodnih aplikacij, s tem pa nam bo prihranjeno neskončno listanje med stranmi. Ko bodo aplikacije v načinu sortiranja, bo eno aplikacijo mogoče potegniti vrh druge aplikacije s katero jo želimo združiti v skupino. Tako se bo ustvarila mapa, ki se bo samodejno poimenovala glede na vrsto aplikacij v njej. Dodana je tudi možnost preimenovanja map po meri. S to novostjo se poveča tudi število aplikacij, ki jih lahko imamo na napravi, iz 180 na 2160.

Izboljšan Mail

Brskanje po elektronskih mail sporočilih bo tudi v iPhone OS 4 na višjem nivoju. Glavna mapa Inbox bo omogočala pregled vseh mail sporočil in vseh računov na enem mestu. Prav tako bo možno hitro preklaplanje med računi, podprtih pa bo tudi več Exchange računov. Sporočila bo možno pregledovati v kronološkem načinu, kakor so bila napisana. Zadnja večja novost pa je dodana podpora za ogled priponk v aplikacijah iz App Store.

iBooks

Aplikacija iBooks, ki je bila predstavljena za iPad, bo na voljo tudi za iPhone in iPod Touch. Enkrat kupljeno knjigo boste lahko brali na katerikoli iPhone OS napravi, sinhronizacija bo med njimi potekala brezžično. Ob prvem zagonu aplikacije vas bo pričakala brezplačna knjiga Winnie The Pooh.

Novosti za podjetja

Podjetja bodo izkusila boljšo zaščito podatkov, upravljanje naprav na daljavo, brezžično distribucijo aplikacij, podporo SSL VPN in uporabo večih Exchange računov. Podprt je tudi Exchange Server 2010. Za več informacij kaj Apple ponuja podjetjem obiščete iPhone in Business

Game Center

Game Center je socialno igričarsko omrežje. Lahko bi rekli, da je Apple-ova različica Xbox Live za iPhone igre. Omogočalo bo igranje v večigralskem (multiplayer) načinu preko interneta, lestvice najboljših in beleženje dosežkov. Je vse kar potrebujete, da postanete zasvojeni z igranjem. Storitev bo na voljo kasneje poleti.

iAd

iAd je novost na področju oglaševanja na mobilnih napravah. Po besedah Steve-a Jobs-a bo brezplačnim aplikacijam omogočala, da ostanejo brezplačne. Oglasi se bodo prikazovali kot nekakšne podaplikacije, ki se bodo pojavile znotraj aplikacij. Na predstavitvi je bil prikazan primer oglasa za film Toy Story 3 katerega premiera je letos. Oglas ponuja navigacijo s katero lahko na zaslon prikličemo opise vlog, video napovednike, seznam aktulanih kino dvoran na Google Maps, igre, fotografije, ki jih lahko nastavimo kot ozadja. Celo igre iz iTunes lahko kupimo ter jih naložimo na telefon neposredno iz oglasa in to brez neposrednega odpiranja iTunes Store. iAd je ena takšnih stvari, ki te ne pustijo lahkomiselne.

Seznam ostalih nekaj novosti ne tako pompozne narave

…za uporabnike

  • črkovalnik (kot na iPad)
  • povezava z bluetooth tipkovnico (enako kot na iPad)
  • ostrenje na dotik pri snemanju videa
  • 5-kratni digitalni zoom
  • ustvarjanje seznama playlist in gnezdenih playlist
  • dodajanje ozadij na “Home screen”
  • v aplikaciji Photos dodan zavihtek Places
  • koledar rojstnih dnevov
  • iskanje po SMS/MMS sporočilih

…za razvijalce

  • nov SDK
  • 1500 novih API-jev
  • pošiljanje SMS-ov
  • Quicklook, ki omogoča hiter predogled dokumentov kot so priponke v elektronski sporočilih
  • dostop do slik in videov
  • dostop do koledarja (urejanje dogodkov iz drugih aplikacij)
  • popolni dostop do krmiljnikov kamere
  • samodejno zaznavanje datumov in naslovov

iPhone OS 4 bo deloval na iPhone 3G, iPhone 3GS in na drugi ter tretji generaciji iPod Touch, ne bodo pa podprte vse novosti na vseh napravah. Večopravilnost bo na voljo samo na iPhone 3GS in na tretji generaciji iPod Touch (modela z 32 GB in 64 GB prostora iz konca leta 2009).

Apple-ov dogodek predstavitve iPhone OS 4

Radovedne glave pa brž poglejte posnetek dogodka predstavitve iPhone OS 4.


Posreduj članek naprej