4 načini kako zavarovati datoteke na Mac-u

4 načini kako zavarovati datoteke na Mac-u

0
Gregor Vuk, 23. February 2010 v Mac z značkami backup, podatki.

Mac delovno okolje je pregovorno zanesljivo. Ker pa nič ni popolno, se moramo soočiti z možnostjo nepričakovane izgube podatkov. Strojna okvara, vdor ali celo kraja računalnika so največji sovražnik modernega Mac uporabnika. Osebni in poslovni dokumenti, projekti, fotografije, … imajo pogosto unikatno vrednost, zato je nujno imeti plan za varnostno kopiranje podatkov. Po toči zvoniti je prepozno a na srečo lahko z učinkovitimi varnostnimi ukrepi zaščitimo podatke vse do zadnjega kilobajta.

1. Varnostne kopije na spominskih medijih


Apple Care in podaljšana garancija sta odlični pridobitvi za uporabnika v primeru okvare, vendar podatkov ne moreta zaščititi. V sodobni dobi iPod-ov smo se odvadili zgoščenk, ki pa vseeno še ne sodijo v tehnološki muzej in zaradi ugodnih cen so za našo nalogo kot naročeni. Še bolje bo, če se odločite za shranjevanje na USB ključke. S tem boste trajno shranili podatke na medij, ki je primeren za večkratno uporabo. Prav tako je USB ključ dobro zavarovan pred poškodbami.


Ker je kopiranje podatkov na klasičen način zamudno in duhomorno, vam priporočamo uporaben program ChronoSync. Prednosti teg programa so poenostavljen sistem kopiranja, prijeten vmesnik, sinhrono delovanje in po mnenju zadovoljnih uporabnikov, tudi članov uredništva Apple uporabnikov Slovenije, visoka stopnja zanesljivosti. Podpira arhiviranje na vse vrste uveljavljenih zapisljivih medijev, prav tako s preverjeno dobrim delovanjem. Ali je res vreden 40 $, pa lahko preverite v zadnji demo različici priljubljenega programa.
Download

2. Time Machine in zunanji trdi disk

S shranjevanjem na CD/DVD medije ni nič narobe, vendar moramo upoštevati njihovo relativno kratko življenjsko dobo. Ker pa to ni edina možnost shranjevanja podatkov, pa nam Mac OS X ponuja vgrajeno praktično rešitev Time Machine. Omogoča nam, da v krizni situaciji zavrtimo čas nazaj. Rešitve se žal poslužuje premalo uporabnikov kar pa je kratkomalo izzivanje usode, saj nam lahko ta enostaven ukrep prihrani glavobole zaradi pokvarljivosti strojne opreme. Priporočamo!

Time Machine je enostavno nastaviti, program dosledno opravlja svojo nalogo ter redno beleži spremembe. Vaši dokumenti bodo še bolj varni, če boste Time Machine priključili na zunanji trdi disk, saj mu računalniška okvara ne bo prišla do živega. Na tržišču je poplava prenosnih trdih diskov in kvalitetna oprema se najde tudi za zelo zmerno ceno. Pri nakupu bodite pozorni predvsem na trajanje garancije, lastnosti diskov različnih podjetij so si sicer zelo enakovredne.

3. Mac kloniranje

Tretji korak do zaščite je digitalno kloniranje. Omogoča vam, da ustvarite trdemu disku vašega računalnika identičnega brata dvojčka. Za redno posadabljanje lahko uporabite program Carbon Copy Cleaner. Brezplačna aplikacija je enostavna za uporabo, za identično kopijo pa potrebuje od trideset do devetdeset minut vašega časa. Ker je proces avtomatiziran, se lahko medtem zaposlite s prijetnejšimi opravili.
Download

4. Računalništvo v oblaku (Cloud computing)

S prvimi tremi koraki smo se držali ustaljenih vzorcev, ki preverjeno delujejo že leta. Zaradi nenehnega znanstvenega napredka se doba matrice nezadržno bliža saj dodatni trdi diski in zgoščenke le jemljejo prostor na mizi. Kot vemo, nihče ne mara celih omar varnostnih kopij. Kako odpraviti problem? Rešitev leži v “internetnem” oblaku. Če želite, lahko svoje podatke shranite v spletno banko podatkov. Tako vam bodo vedno na voljo preko internetnega priključka. Mogoče se vam to zdi spogledovanje z nevarnostjo, toda datoteke pri vas doma niso nič bolj varne pred hekerskimi vdori kot v spletni banki. Sistem shranjevanja v oblaku utegne biti celo najzanesljivejši način. Navsezadnje, doma za zaščito podatkov ne moremo uporabiti strokovnjakov in digitalnih forenzikov. Lahko pa verjamete, da se vaš internetni požarni zid težko primerja z zaščito profesionalnega podjetja. Oglejmo si nekaj ponudnikov.

iDrive


V osnovi brezplačen program omogoča do 2 GB spletnega prostora. Uporaben ni samo za Mac delovno okolje, dobro se razume tudi s pametnimi telefoni kot so Blackberry, Android ter seveda iPhone. Pohvalna je tudi podpora standardu Microsft Exchange Server in Oracle podatkovnim bazam. Za bolj zahtevne uporabnike pa so na voljo tudi plačjivi paketi do 500 GB.
Download

BackBlaze


Program BackBlaze nevidno teče v ozadju in shranjuje podatke na zasebni spletni strežnik. Izgubljene datoteke in mape si lahko povrnete z internetnim prenosom ali pa naročite dostavo DVD-ja kar po pošti. Priročno, če ste pripravljeni odšteti 5 $ mesečno za varovanje vsebine na vašem računalniku.
Download

CrashPlan


Zgovorno ime CrashPlan pove vse in celo v neprofesionalni različici omogoča neomejen backup. Podatke lahko po internetu prenesete na drug računalnik, ki ga sami določite. Ta funkcija odlično deluje za usklajevanje dela na službenem in domačem računalniku. Profesionalna izdaja ponuja varovanje vseh službenih računalnikov, bodisi Mac-ov ali ne.
Download

iBackup


iBackup se še posebej izkaže pri shranjevanju lokalizacijskih nastavitev, spreten je z nastavitvami v Doc-u, s sistemskimi aplikacijami in se dobro počuti tudi na namizju. Nič manj se ne izkaže pri različnih tipih sinhronizacije, saj med drugim podpira tudi Bluetooth. Omogoča širok nabor arhiviranja in ne le po sistemu spletnega oblaka. Kot se za obvezen program spodobi, je tudi načeloma brezplačen.
Download

Twin


Plačljiv program zmore vse našteto kot zgoraj opisani kolegi, njegova karta v rokavu pa je gladka podpora spletnim strežnikom in storitvam. Odlično se razume s protokoli FTP, AFP, S3, WebDAV in še bi se našlo. Virtualni asistent vam pomaga narediti spletni backup takorekoč brez težav.
Download

Dropbox


Dropbox velja za enega najbolj priljubljenih in je hkrati zelo enostaven. Takoj po namestitvi se na namizju vašega računalnika pojavi posebna mapa. Sedaj vanjo le povlečete datoteke in že bodo odpotovale na svetovni splet. Stvari, ki jih prenesete v škatlo, bodo dosegljive v čisto vsaki državi, ki je dovolj civilizirana, da ima internet. Še en razlog zakaj je ima Dropbox več kot štiri milijone uporabnikov, je vrhunska sinhronizacija med napravami. Na voljo za najpomebnejše operacijske sisteme: Mac OS X, iPhone OS ter tudi za Windows in Linux. Program je zasedel pomembno mesto tudi v članku Programi za vsakega Mac uporabnika.
Download

MobileMe iDisk


Kot zadnjo, vendar ne najmanj pomebno, omenjamo Apple-ovo lastno rešitev mobilnega sinhroniziranja podatkov. Storitev MobileMe predstavlja še en velik korak k poenotenju podatkov, kjerkoli že smo. Njegova koponenta iDisk omogoča enostavno shranjevanje in prenašanje dragocenih podatkov za vse uporabnike MobileMe. Brezplačno je na voljo tudi za iPhone.
Download

Sklep

Katera izmed štirih rešitev je najboljša? Nekatere naštete možnosti zahtevajo plačilo, toda varnost podatkov je preveč pomembna, da bi se igrali pustolovce.


Posreduj članek naprej